Gjykata Ndërkombëtare Penale ka dërguar një ekip prej 42 hetuesish në Ukrainë

Lufta në Ukrainë / Foto EPA-EFE / SERGEY DOLZHENKO

Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) dërgoi një ekip prej 42 ekspertësh në Ukrainë për të hetuar krimet e mundshme të luftës të kryera në vend, raportoi DPA.

Është ekipi më i madh i hetuesve të dërguar nga GJPN-ja, njoftoi sot kryeprokurori në Hagë. Karim Khan.

Ekipi përfshin hetues dhe mjekë ligjorë, disa prej të cilëve janë siguruar nga Holanda, sipas prokurorisë.

Ekspertët duhet të intervistojnë dëshmitarët, të ofrojnë dhe analizojnë provat dhe të mbështesin hetuesit kombëtarë në sigurimin e provave.

Përveç kësaj, ekipi i ekspertëve do të punojë së bashku me ekspertët francezë të mjekësisë ligjore tashmë në Ukrainë. Puna e të gjithë atyre që janë përfshirë në zonën e konfliktit duhet të koordinohet në mënyrë efektive, tha prokuroria.

Pas pushtimit rus, ICC ka hapur tashmë hetime për krime të dyshuara lufte. Gjykata me bazë në Hagë po ndjek penalisht autorë individualë të krimeve të luftës, krimeve kundër njerëzimit dhe gjenocidit.

Rusia nuk e njeh gjykatën, shton DPA.

Ukraina, megjithatë, ka pranuar në mënyrë eksplicite juridiksionin e gjykatës mbi territorin e saj.

Video e ditës