Një ekip ndërkombëtar ekspertësh ka rikrijuar enët 4.000-vjeçare nga Mesopotamia e lashtë

Goulash me thjerrëza/Foto: Printscreen/Wikimedia Commons

A keni menduar ndonjëherë se çfarë hanin njerëzit 4.000 vjet më parë? Një ekip shkencëtarësh ndërkombëtarë të aftë për historinë e kuzhinës, kiminë e ushqimit dhe kuneiformën (sistemi i shkrimit babilonas i zhvilluar fillimisht nga sumerët e lashtë në Mesopotami) ka punuar për disa vite për të rikrijuar (rikrijuar) pjata të lashta sipas recetave më të vjetra në botë të njohura për ne. .

Recetat u gjetën në pllaka kuneiforme nga Koleksioni Babilon i Universitetit Yale dhe përfshijnë udhëzime për përgatitjen e zierjes së qengjit, byrekut me tenxhere pule, supave të lehta me perime dhe zierjeve me panxharë.

Recetat ishin të shkurtra dhe jo shumë informuese, kështu që ekipi i shkencëtarëve përdori njohuritë e tyre për shijet njerëzore, përbërësit bazë për përgatitjen e pjatave që nuk ndryshojnë në mënyrë drastike me kalimin e kohës, dhe ajo që ata supozuan se mund të ishin raportet e sakta të përbërësve. performanca më e afërt e recetës autentike.

Gulash qengji

Pjata e parë që ata mundën të rikrijonin ishte goulash mee poojadi nga mishi i qengjit. Udhëzimet origjinale lexojnë më shumë si një listë përbërësish sesa një recetë: “Përdorni mish. Përgatitni ujë. Shtoni kripë të imët, ëmbëlsira me elbi të thatë, qepë, qepe persiane dhe qumësht. Thërrmoni dhe shtoni preshin dhe hudhrën”.

Versioni përfundimtar i pjatës që shkencëtarët rikrijuan ka një shije dhe teksturë të pasur të arritur pas muajsh provë dhe gabimesh dhe duke përdorur metodën shkencore të variablave dhe kontrolleve për t'i bërë rezultatet sa më të besueshme.

Ata e kuptuan, për shembull, se përfshirja e sapunit, një bimë shumëvjeçare që përdoret ndonjëherë për të bërë sapun, ishte një përkthim i gabuar. Shtimi i këtij përbërësi në çdo masë e bëri gjellën të hidhur, të shkumëzuar dhe krejtësisht pa shije.

Supë me qepë

Një pjatë tjetër që ata arritën të rikrijonin quhet pashrutum, të cilën ekipi hulumtues e përktheu si "relaksim". Është një supë me shije të theksuara qepë, presh dhe koriandër dhe besojnë se u jepet të ftohtit.

Byrek me mish

Pjata e tretë i ngjan një byreku me pulë, me brumë shtresor dhe copa pule të lyera me një lloj salce të lashtë beshamel. Prezantimi i kësaj pjate përfshinte një element surprizë pasi shërbehej i mbuluar me një kapak krokant prej brumi të hollë, të cilin darkat e hapnin në fillim të vaktit për të zbuluar mishin brenda.

Këtë detaj, ekipi i ekspertëve e interpretoi si një teknikë që ata e quajnë "ushqim brenda ushqimit", të cilën ata besojnë se përsëritet në traditat mesjetare të Irakut, si dhe në kuzhinën bashkëkohore irakiane.

Supë me panxhar

Më në fund, shkencëtarët ishin në gjendje të rikrijonin një pjatë të quajtur tuh'u (tuh'u), e cila është bërë nga panxhari i kuq dhe ka ngjashmëri me borscht, i cili është i zakonshëm në kuzhinën Ashkenazi, si dhe me një zierje të zakonshme midis hebrenjve irakianë të quajtur kofta shulundar hamud (qofte panxhari të ëmbël dhe të thartë).

Kjo zierje është një nga pjatat më të zakonshme në Irak sot dhe është magjepsëse të shohësh se si një pjatë kaq e thjeshtë ka mbijetuar pothuajse në të njëjtën formë nga kohët e lashta deri në ditët e sotme.

Pavarësisht udhëzimeve të kufizuara dhe shpesh të paqarta që gjenden në pllakat e argjilës, shkencëtarët kanë arritur t'i sjellin në jetë këto pjata të lashta duke përdorur një kombinim metodash shkencore, ekspertizë kulinare dhe pak eksperimente krijuese.

Rezultati përfundimtar është një vështrim magjepsës në traditat e sofistikuara të kuzhinës të paraardhësve tanë dhe një kujtesë se dashuria për ushqimin e mirë dhe dëshira për të krijuar pjata të shijshme është një përvojë universale njerëzore që i ka rezistuar kohës.

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës