“Megjashi” është kundër pranisë fizike të studentëve në semestrin e dytë: Vendimi për të rishqyrtuar

1 tetor 2020, Shkup / Foto: Dragan Mitreski - Shtyp i Lirë.

Ambasada e Parë e Fëmijëve në Botë “Megjashi” ka bërë të ditur se ka dërguar kërkesë në Qeveri dhe Komisionin për Sëmundjet Infektive me qëllim që, siç thonë ata, të rishqyrtohet vendimi për fillimin e semestrit të dytë me prezencë fizike të studentëve.

“Megjashi” tregon se kanë organizuar debat publik me temën “Interesi më i mirë për fëmijët – pro dhe kundër mbajtjes së maskave dhe testimit në shkolla”, transmetuar në rrjetet sociale më 27 janar, në të cilën përveç mediave ishte i ftuar edhe i gjithë publiku. Ata diskutuan në debat Dr Mimi Kimovska Hristov nga Klinika Universitare për Pediatri, Dr Zlate Mehmedovic nga Qendra Shëndetësore Shkup, Dr Besnik Zeqiri nga Instituti për sëmundjet e mushkërive te fëmijët, prof. Dr Nikolla Panovski nga Fakulteti i Mjekësisë në UKIM dhe Ana Poprizova, psikologe shkollore.

- Një pjesë e konkluzioneve nga debati i djeshëm thotë se numri i fëmijëve të sëmurë të paraqitur në Institutin e Sëmundjeve të Mushkërive në periudhën fund dhjetor 2021 - fillimi i gjysmës së dytë të janarit është dyfishuar nga numri i zakonshëm gjatë pikut të një viti më parë. valë . Duke pasur parasysh gjendjen aktuale të sëmundjes së koronavirusit, të gjithë panelistët ranë dakord se ishte e nevojshme të shqyrtohej nëse fillimi i orëve të pranisë fizike është mënyra më e përshtatshme për të vazhduar mësimin ose nëse është më mirë të filloni të paktën dy javë më vonë ose në internet. Pikëpamjet e shumicës së panelistëve për mbajtjen e maskave janë se ato duhet të mbahen në ambiente të mbyllura, dhe të gjithë janë kundër mbajtjes së detyrueshme të maskave jashtë dhe se është e dëshirueshme që të bëhen teste një herë në javë në shkolla, thonë nga organizata.

Prandaj, ata propozojnë organizimin e orëve online të paktën në dy javët e para të semestrit të dytë.

“Besojmë me vendosmëri se ky vendim duhet të rishikohet për të nisur semestrin me mësim online, të paktën për dy javë nga muaji shkurt, dhe më pas të vendoset sërish për një zgjatje të mundshme për një periudhë të caktuar, në vijim të situatës aktuale epidemiologjike. Ndër të tjera, mendojmë se është mirë që Qeveria të mendojë të reagojë shpejt dhe t'i sigurojë të gjitha shkollat ​​fillore dhe të mesme me teste të shpejta, siç e kanë praktikuar prej kohësh shumë vende. Ne besojmë se edhe sektori privat (veçanërisht ai farmaceutik) mund të takohet dhe të mbrojë shëndetin publik ose kolektiv nëse adresohet nga Qeveria. “Ne besojmë sinqerisht se do të merrni vendimin e duhur që është në interesin më të mirë të fëmijëve”, thuhet në kërkesën e “Megjashi”.

Video e ditës