Ariu që hyn në shtëpitë në fshatin Sharplaninë të Brodecit me siguri do të zhvendoset

Foto: Pamja e ekranit

Ariu që në disa raste tmerroi banorët e fshatit Brodec të Sharplaninit hyrja në shtëpitë dhe pronat e tyre ndoshta do të zhvendoset nga ajo pjesë e malit Shar në ndonjë lokacion tjetër në vend ose në vendet fqinje.

Një vendim të tillë e ka marrë Parku Nacional Shar Planina pas disa takimeve me përfaqësues të Sektorit të Punëve të Brendshme të Tetovës, organizata joqeveritare, shoqata dhe banorë të fshatrave të Sharrit.

“Në fshatin Brodec, një ari lëviz në fshat, hyn nëpër shtëpi, është me këlyshë. Për këtë problem kemi pasur takime, kanë qenë të pranishëm edhe autoritetet komunale, RSV Tetovë, policia kufitare, organizatat joqeveritare, vendasit, përfaqësues të Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ujërave, prandaj kemi vendosur që ta dërgojmë këtë situatë. Ne morëm një njoftim nga policia për rrezikun e mundshëm për njerëzit, ndaj është kërkuar nga Ministria e Mjedisit dhe Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Administrimit të Ujërave që ta zhvendosin atë ari. Tani presim vendimin”, tha Ibrahim Dehari, drejtor i Parkut Kombëtar Mali Shar.

Të dhënat e fundit thonë se në malin Sharr ka gjithsej 55 arinj. Disa prej tyre shpesh zbresin në vendbanime në kërkim të ushqimit. Kështu ndodh edhe me ariun që praktikisht jeton në fshatin Brodec. Arsyeja kryesore janë deponitë e egra në atarin e këtij fshati, sipas Parkut Kombëtar Shar Planina.

“Ai ariu është rritur në atë mjedis, tani mësohet në atë vend, është rritur pranë deponive, lëviz nëpër deponitë nëpër fshat ku më së shumti ushqehet. Më duhet të them se në fshatin Brodec mbeturinat nuk grumbullohen rregullisht dhe për këtë arsye ariu si dhe kafshët e tjera lëvizin nëpër ato deponi. Do të shohim se cila do të jetë procedura. Ne nuk kemi pasur një rast të tillë, tani presim që të na japin miratimin për vendosje dhe pastaj do të vendosim shtesë se ku do ta vendosim ariun, qoftë në Maqedoni apo në Kosovë apo në Bullgari ku edhe ata kanë rezerva. për arinjtë, thotë Ibrahimi.

Ndryshe, arinjtë tashmë janë bërë banorë të përhershëm të fshatrave të Sharplaninit. Në videon e mëposhtme, të cilën e ka siguruar “Shtypi i Lirë” rreth tre javë më parë, shihet një ari me një arush të vogël pelushi duke tentuar të hyjë në një shtëpi në fshatin Sharplaninë të Brodecit. Fshatari mbyll dritaren nga frika, por ariu qëndron me këmbëngulje poshtë dritares dhe tenton të hyjë në shtëpinë e tij.

Tre muaj më parë është kryer një operacion i suksesshëm për shpëtimin e një ariu nga punonjësit e NP Shar Planina dhe Institucioni Publik Kopshti Zoologjik në qytetin e Shkupit, në oborrin e një banori të fshatit Shar Planinë të Bozovcës, punëtorët kanë liruar një ariu që kishte ngecur në një kabllo për rreth 10 orë. Ariu ishte i lodhur dhe i frikësuar dhe pas 3 orësh aksioni u lirua me sukses.

Një ari dhe dy këlyshë janë vrarë në fshatin Zhirovnicë

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës