Emigrimi masiv nga Tetova: Të gjithë të rinjtë e familjes Huseini u larguan në punë - shtëpi të mbyllura, grila

Foto: Shtypi i Lirë

Të gjithë të rinjtë e familjes Huseni u larguan nga vendlindja e tyre nga Tetova. Shumica e tyre emigruan në vendet e Evropës Perëndimore.

Huseini i keq tregon për “Sloboden Pechat” se trendi i largimit të të rinjve ka nisur prej kohësh, por situata ka qenë shqetësuese prej 15 muajsh.

Në qytet, thotë ajo, do të mbetemi vetëm ne pensionistët. “Të rinjtë nga familja ime, si dhe të rinjtë nga familja e burrit janë larguar. "Asnjë nuk mbeti në qytet."

“Katër djemtë e mi kanë shkuar jashtë shtetit. Arsyeja e largimit të tyre është varfëria. Punonim në “Tetex” me të ardhura të ulëta, kishim para vetëm për bukë dhe atë bukë për gjysmë kafkë. Nga varfëria ikën, kush iku nga ç’kishte, ai që ka, ka ngelur këtu, e kush ka?, E dini kush ka, djemtë e tyre ngasin makina të shtrenjta, e nuk punojnë. Nuk kemi rini, kemi mbetur vetëm ne të moshuarit, shtëpitë i kanë grilat”, thotë Zlata Huseini.

Po të mundeshim edhe ne do të largoheshim, sepse këtu është si të jetojmë vetëm, shton ajo.

“Nuk ka njeri këtu dhe ne shkojmë te djemtë tanë pas tre muajsh, sepse nuk kemi të drejtë të rrimë jashtë, po të kishim të drejtë do të rrinim edhe jashtë. Këtu nuk ka jetë, hajde çfarë jete? Burri im ka pension 13.800 denarë, unë nuk mund të marr pension me 13,5 vite shërbim. Familje të tëra janë larguar dhe kanë mbyllur shtëpitë e tyre. Ikin edhe pensionistët, kanë mbetur vetëm ata që nuk nxjerrin dot dokumente, këtu rrinë rastësisht. Motrat e mia i ndihmuan djemtë e tyre për të shkuar jashtë shtetit, dhe disa shkojnë si azilkërkues, punojnë ilegalisht, kush do t'ia dalë. Shokët e djalit më thonë: Uaa halla, djemtë e tu dolën jashtë shtetit me një zanat dhe përparuan më mirë se ne me fakultetin”, thotë Huseini.

Për shpërnguljen masive në Tetovë flasin të dhënat nga Sektori për Veprimtari Publike në komunë.

Rreth 200 nxënës të shkollave fillore dhe të mesme kanë marrë njoftime për dëbim që nga fillimi i vitit shkollor. Prej tyre 143 janë nxënës të shkollave fillore dhe 59 të shkollave të mesme. Gjatë gjysmës së parë të vitit janë mbyllur tetë paralele në shkolla.

“Dëbimet janë afërsisht të njëjta, pothuajse në çdo shkollë fillore, në shkollën “Istigbal” kemi 8 dëbime, në Shipkovicë 11, në “Kiril i Metodij” 19, në “Naim Frashëri” 18, në “Kikish” 8, në Bratstvo-Midjeni 13, në “Besa” në Veshallë 7, në Golema Reçicë 18, në “Liria” 4, në “Goce Dellçev” 15 dhe në shkollën “Skënderbeu” 18. Sa i përket shkollave të mesme, më së shumti dëbime janë në në shkollën ekonomike “8 Shtatori”, ku kanë marrë nota 35 nxënës, në gjimnazin “Kiril Pejçinoviq” tre nxënës, në shkollën e mesme mjekësore 7, nga shkolla “7 Marti” 4 nxënës dhe në “Gjoce Stojçevski” kemi. 10 transkripta”, tha ai për mediat Nazmi Doughty, udhëheqës i Sektorit për veprimtari publike në Komunën e Tetovës.

Shkolla e mesme e mjekësisë “Nicola Stein” thotë se migrimi i të rinjve ka nisur shumë kohë më parë.

“Dikur shkolla jonë kishte një numër më të madh të nxënësve, por edhe tani jemi një nga shkollat ​​me numrin më të madh të nxënësve në vend. Kemi afërsisht 2.150, por 2.750-10 vite më parë kemi pasur 15 nxënës”, thotë Binas Pajaziti, drejtor i Shkollës së Mesme të Mjekësisë Nicola Stein.

Në stacionin e autobusëve në Tetovë, prej disa vitesh autobusët që transportonin pasagjerë për në vendet e Evropës Perëndimore janë mbushur plot me “migrantë të rinj” që po largohen nga vendlindja e tyre nga Tetova.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës