Marko Troshanovski: Është e vështirë të negociohet një kornizë e re e negociatave në një kohë të shpejtë

Marko Troshanovski/Foto: “Sloboden Pechat”/Slobodan Gjuriq

Në një intervistë me Shtypi i Lirë Marko Troshanovski - kryetar i Institutit për Demokraci flet për temat që mbizotërojnë në diskursin publik gjatë fushatës presidenciale, por edhe në fushatat për zgjedhjet parlamentare. Sipas tij, korrupsioni, Marrëveshja Kornizë e Ohrit dhe anëtarësimi në BE janë temat dominuese që trajtojnë aktorët politikë.

-Anëtarësimi në BE mund të krijojë bazë më të mirë në luftën kundër korrupsionit, por puna ende varet nga resurset e brendshme dhe nga gatishmëria e subjekteve politike për t'u marrë me të - thotë Troshanovski.

Sa i përket premtimeve për ndryshimin e kornizës së negociatave, ai shprehet pesimist se diçka mund të ndryshojë në një periudhë të shkurtër kohore.

“Mendoj se është shumë e vështirë të negociosh një kontratë të re. Kjo do të thotë një kornizë e re negociuese dhe për këtë nevojitet mobilizimi i të gjitha vendeve anëtare të BE-së. Para së gjithash, kjo kërkon një kapacitet të madh diplomaci, por edhe më shumë, kërkon që ju të jeni një aktor i rëndësishëm në marrëdhëniet gjeopolitike, dhe ne nuk jemi të tillë. Kapitali ynë i vetëm është stabiliteti sepse shqetësimi më i madh i të gjithë partnerëve ndërkombëtarë është stabiliteti i rajonit dhe i vendit. Është më e rëndësishme sesa të kesh akses në det ose të kesh burime të veçanta ose inovacione dhe teknologji të reja. Me një pozicion të tillë fillestar në negociata nuk kemi kushte për të ndryshuar kornizën e negociatave”, thotë Troshanovski.

Rrethanat rënduese, sipas Troshanovskit, janë zgjedhjet e ardhshme evropiane, me të cilat të gjithë do të jenë të preokupuar.

Por, kreu i Institutit për Demokraci, Troshanovski, mendon se ka edhe modalitete të tjera që mund ta përmirësojnë zbatimin. Një prej tyre është ndryshimi i vonuar i ndryshimeve kushtetuese dhe i dyti mund të jetë që të ketë një përfaqësues të KE në komisionin historik si vëzhgues të jashtëm për të balancuar asimetrinë në marrëdhëniet e pushtetit mes dy palëve.

Sipas tij, këto dy gjëra janë pak a shumë të realizueshme, por kërkon aktivitet shumë të fortë diplomatik dhe vendosmëri të të gjithë aktorëve politikë brenda vendit.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës