Maricic thotë se ne jemi duke e “ndjekur” zgjerimin e parë të mëvonshëm të BE-së dhe se ky është një qëllim i arritshëm

Bojan Maricic / Foto: Facebook, Bojan Maricic

Eurointegrimi nuk varet vetëm nga ne dhe nuk është mirë të ofrohet me data, sepse nuk mund të parashikojmë saktësisht se kur do të ndodhë. Qëllimi ynë është që zgjerimi i parë pasues, kurdo që të ndodhë, që Maqedonia e Veriut të jetë pjesë e atij zgjerimi dhe kjo është e arritshme nëse punojmë intensivisht në zbatimin e standardeve të BE-së dhe nëse i zhvillojmë negociatat siç duhet me përfshirjen e institucioneve. dhe gjithë shoqërinë, thotë zëvendëskryeministri për Integrime Evropiane Bojan Maricic.

-Nëse shikoni raportet e KE-së, Maqedonia e Veriut e analizuar sipas grupeve qëndron më mirë ose po aq mirë në shumicën e grupeve me vendet që kanë negociuar për 10 vjet. Kjo do të thotë se nuk kemi humbur kohë në sallën e pritjes dhe se kemi punuar intensivisht në harmonizimin e rregulloreve dhe praktikës, në zbatimin e tyre. Natyrisht, kemi shumë punë për të bërë, puna është larg përfundimit, por duhet të vendosim synime ambicioze që t'i arrijmë brenda një afati real. E parë në mënyrë më optimiste, kjo kornizë për asistencën e para-anëtarësimit përfundon në vitin 2027 dhe ne duhet të punojmë dhe të luftojmë që korniza e ardhshme e para-anëtarësimit të zbatohet në sa më pak vende të jetë e mundur, domethënë të jemi një shtet anëtar, thotë Maricic kur pyetet. për optimizmin e kryeministrit Kovaçevski se pret integrim më të shpejtë sipas shembullit me NATO-n.

Ai kujtoi kalendarin e paraqitur më parë, i cili ishte përgatitur bashkërisht me Brukselin, sipas të cilit shfaqja do të fillojë më 15 shtator dhe do të zgjasë deri në fund të vitit 2023. Komunikimi intensiv me Brukselin është duke u zhvilluar dhe përgatitjet e përshpejtuara po bëhen edhe në qendrën e trajnimit SEP.

- Planifikojmë së bashku me përfaqësuesit në Bruksel pas pushimeve verore që menjëherë të fillojmë trajnimin e administratës sonë dhe atyre që do të marrin pjesë në grupin e parë - vlerat themelore, të fillojmë të shpjegojmë metodologjinë dhe procesin e shqyrtimit. Do të jetë puna e vazhdueshme e Qendrës së Trajnimit deri në përfundimin e negociatave, tha Mariçiq.

Video e ditës