Mariçiq: Emrat e diskutueshëm mund të parandalohen me një ligj të ri për shoqatat dhe fondacionet

Bojan Mariçiq / 19 korrik 2022 / Foto: Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Emrat dhe titujt e kontestuar të organizatave civile mund të parandalohen me ligj të ri për shoqatat dhe fondacionet, vlerëson Bojan Maricic, ish-ministër i Drejtësisë, tash zëvendëskryeministër për çështje evropiane dhe sekretar për bashkëpunim ndërkombëtar i LSDM-së. Situata aktuale, sipas Mariçiqit, është për faktin se kemi një nga ligjet më liberale në Evropë për regjistrimin e shoqatave.

“Realisht shoqatat janë regjistruar pa dallim dhe kjo tregon probleme të caktuara në praktikë. Ka pasur një rast, ka të tjera raste të tilla. Edhe pse kemi vendosur për regjistrimin më liberal sepse në të kaluarën kemi pasur raste në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg ku kemi humbur si shtet. Fakti është se ekziston nevoja për të krijuar një regjistër të tillë sepse kufizimet e lirisë së asociimit janë të përcaktuara qartë dhe kanë kufij të caktuar dhe janë të garantuara me Kushtetutë. Në vendin tonë liria e asociimit është e garantuar me Kushtetutë”, tha Mariçiq.

Ai thotë se ka informacione se është duke u përgatitur një ligj i ri.

“Ministri Tupançevski është më i rëndësishmi që e thotë këtë, por sipas informacioneve të mia është duke u përgatitur një ligj i ri për shoqatat dhe fondacionet, në bazë të të cilit do të duhet të bëhet një regjistër i tillë, i cili do, ose do të shpjegojë gjeneralisht se çfarë lloji. emrat nuk do të lejohen nga shoqatat, çfarë lloj emrash, apo saktësisht se cilët do të listojnë individualisht cilët emra nuk lejohen. Unë mendoj se është e nevojshme sigurisht. Nuk duhet të nënkuptojë dhe nuk mund të nënkuptojë mohimin e të drejtës së askujt. Është gjithashtu e nevojshme të merret parasysh interesi publik dhe ajo që mund të shqetësojë opinionin ose do të ishte në kundërshtim me parimet e demokracisë, lirisë dhe sistemit demokratik që është futur këtu në Maqedoninë e Veriut me Kushtetutë”, tha Mariçiq nga Tetova. u bashkua në fushatën parazgjedhore me kandidatët për këshilltarë.

Video e ditës