Mariçiq: Nuk ka asnjë mënyrë për të imponuar zgjidhje për çështjet historike

Bojan Maricic
Bojan Maricic në një konferencë me redaktorët / 4 korrik 2022 / Foto: Facebook, Bojan Maricic

“Nga viti 2017 e deri më tani, lufta jonë ka qenë për ta lënë historinë në fushën e historianëve, dhe pikërisht ky është synimi i Protokollit dypalësh, por edhe i gjithë procesit, që historia t’ua lërë historianëve në baza barazie me argumente të arsyeshme. , me argumente shkencore dhe normalisht në një dinamikë të arsyeshme do të arrijnë ose nuk do të arrijnë ndonjë marrëveshje për çështje të caktuara”, tha zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq në paraqitjen e sonte në MRTV.

Nëse çështjet historike do të ishin pikë referimi apo do të ishin pikë referimi, Mariçiq sqaroi se atëherë do të ishin pjesë e procesit të “benchmarking” apo krijimit të detyrave specifike dhe shtoi se nuk ka asnjë bazë, as bazë ligjore e as politike që të ndikojë një gjë e tillë. formalisht si kriter për përparimin në biseda.

“Nuk ka asnjë bazë në këtë kuadër negociator për të gjetur një zgjidhje për ndonjë figurë historike që të jetë kriteri nëse mund të ecim përpara apo jo”. Kjo është arsyeja pse ekziston një kornizë negociuese që është baza mbi të cilën matet progresi ynë. Në asnjë mënyrë nuk mund të na imponohet një zgjidhje, për asnjë çështje të historisë”, theksoi zv.kryeministri.

Në këtë drejtim, Mariçiq tha se Bullgaria në pozicionin fillestar të kornizës ka një qëndrim tjetër nga ai i sotëm dhe se kemi pasur shumë vite problem se si të arrijmë në këtë pikë të racionalizimit.

“Kur e nisëm këtë proces, ne thamë se duam një zgjidhje dinjitoze, duam një zgjidhje që do të bazohet në një kompromis të balancuar dhe një zgjidhje që do të bazohet në vlerat evropiane. Gjithçka që kemi në këtë paketë i plotëson këto kushte”, përfundoi Mariçiq.

Video e ditës