Mariçiq: Kemi një shans për integrim evropian me gjuhë dhe identitet të pastër maqedonas, pa asnjë kusht

Bojan Maricic / Foto: Facebook, Bojan Maricic

Zëvendëskryeministri i ngarkuar për çështjet evropiane, Bojan Maricic ka shkruar në profilin e tij në Facebook se me propozimin francez kemi mundësinë që të fillojmë procesin negociator në gjuhën maqedonase, të njohur nga i gjithë Bashkimi Evropian.

Mariçiq thotë se politikat e mëparshme dhe të gjithë hapat e ndërmarrë nga kjo qeveri kanë qenë strategjike dhe në interes të shtetit dhe qytetarëve dhe se do të mbeten në përputhje me interesat dhe qëllimet kombëtare maqedonase.

“Deri më tani politikat tona dhe të gjithë hapat që kemi bërë kanë qenë strategjike dhe në interes të shtetit dhe qytetarëve. “Me propozimin francez kemi mundësinë që të fillojmë procesin e negociatave në gjuhën maqedonase, të njohur nga i gjithë Bashkimi Evropian”, ka shkruar zëvendëskryeministri.

Konferenca ndërqeveritare dhe shqyrtimi janë hapat e parë të procesit të negociatave dhe për të gjitha vendet anëtare zgjati mesatarisht rreth 12 muaj. Pas kësaj, sqaron ai, do të vijojë hapja e kapitullit të parë dhe deri atëherë do të jetë e nevojshme që në Kushtetutën tonë, përveç shtatë bashkësive ekzistuese, të përfshihen edhe tri bashkësitë e reja etnike.

“Ne kemi një mundësi për përparim të pastër në integrimet evropiane me gjuhë të pastër maqedonase dhe identitet të njohur nga i gjithë Bashkimi Evropian. E marrim pa asnjë kusht apo lëshim. Progresi pas shfaqjes do të varet nga përfshirja e bullgarëve, kroatëve dhe malazezëve në Kushtetutë, e cila është vetëm një fuqizim i shoqërisë sonë të barabartë multikulturore. Përparimi ynë evropian nuk do të varet më nga çështjet historike që mbulon Bullgaria dhe për të cilat duhet të diskutojmë, por për të cilat askush nga pala maqedonase nuk do të mund të kushtëzohet. Ne mbetemi në përputhje me interesat tona dhe synimet kombëtare maqedonase. Varet nga ne dhe vetëm nga ne”, shkruan zëvendëskryeministri Mariçiq në profilin e tij në Facebook.

Burimi: MIA

Video e ditës