Amvisat maqedonase vazhdimisht bëjnë një gabim të madh kur përgatisin spinaqin: Një ekspert zbuloi se si është e vetmja mënyrë korrekte dhe e shëndetshme
Spinaqi është jashtëzakonisht i shëndetshëm, por është e nevojshme të njihen të gjitha karakteristikat e tij, përfshirë ato që janë potencialisht të rrezikshme për trupin.
Spinaqi konsiderohet një superushqim dhe është shumë i shëndetshëm. Megjithatë, nëse e gatuani, do t'i bëni dëm vetes sepse do të "vrisni" pjesën më të madhe të përbërësve të tij të dobishëm. Kjo është arsyeja pse ekspertët këshillojnë të hani spinaq vetëm në gjendje e papërpunuar.
Nëse dëshironi ta përdorni spinaqin në mënyrën më të shëndetshme, është mirë që ta prisni imët dhe ta shtoni në smoothie-n tuaj në. gjendje e papërpunuar.
Kur hani spinaq të papërpunuar, thithni më shumë folate, vitaminë C, niacinë, riboflavinë dhe kalcium. Spinaqi i papërpunuar është gjithashtu më i lehtë për t'u përzier në smoothie sepse është relativisht pa shije. Dhe sigurisht, në formën e tij të papërpunuar është e mbushur me fibra dhe ujë.
Pse nuk është mirë të gatuaj spinaq?
Përgatitja e spinaqit duke gatuar ul nivelin e antioksidantëve në të dhe kur e kombinoni me kos ose qumësht, lirohet një lëndë ushqyese shumë e rëndësishme - luteinë.
Gatimi ose skuqja e spinaqit mund të shkatërrojë luteinën në të. Hulumtimet tregojnë se luteina përfiton njerëzit me enët e gjakut të fryrë ose sëmundje koronare. Njihet gjithashtu si një vitaminë e syve sepse mbron nga dëmtimi i diellit.
Një smoothie me spinaq me kos ose qumësht të plotë mund të jetë i shkëlqyeshëm për shëndetin tuaj.
Prej kohësh dihet që spinaqi është një ushqim jashtëzakonisht i shëndetshëm, por shpeshherë shoqërohet me disa fakte negative nga ekspertët, si për shembull fakti që nuk guxon të ngrohet apo të hahet në sasi të mëdha.
Sigurisht, kjo nuk do të thotë që nuk duhet të gatuani kurrë më spinaq, por ekspertët rekomandojnë ta hani më shpesh në formën e tij të freskët dhe të papërpunuar.
Kush duhet të shmangë spinaqin?
Spinaqi është një nga perimet me gjethe jeshile të errët si chard zviceran, marule, lakra jeshile dhe majdanoz. Këto janë ushqime që kanë një vlerë të lartë ushqyese.
Megjithatë, është e vërtetë që spinaqi përmban edhe sasi të caktuara të acidit oksalik, i cili për shkak të përqendrimit të lartë të purinës mund të shkaktojë probleme te pacientët me veshka dhe duhet shmangur nga personat me përdhes, gurë në tëmth dhe artrit.