Delikatesa maqedonase në bregdetin kroat: Restoranti Nautica kënaq banorët e Rijekës
Duke shijuar buzë detit, shiun vjeshte gjithë ditën dhe diçka pak më ndryshe. Mbrëmë banorët e Rijekës ishin pjesë e një ngjarje të veçantë - një mbrëmje për të përjetuar specialitete maqedonase, të drejtuar nga Mimi Delov, një maqedonase adresa e së cilës tani drejtohet me kodin e Rijekës.
Në restorantin Nautica u mbajt një mbrëmje me shije maqedonase, ku të gjithë të pranishmit mundën të shijonin deri në 12 pjata tradicionale, të cilat u servirën me verëra dhe raki të shkëlqyera maqedonase.
Mbrëmjen e pasuruan anëtarët e Shoqatës Kulturore të Maqedonisë “Ilinden” nga Rijeka, të veshur me kostume tradicionale maqedonase, të cilët në hyrje i pritën mysafirët me çamçakëz dhe gaforre të verdhë, si pije për mirëseardhje.
Sapo iu bashkuan atmosferës madhështore, të ftuarit patën mundësinë të gostiten me një byrek të shijshëm maqedonas, proja, taratur, makalo, pinxur, speca dhe kunguj të njomë dhe më pas të shijojnë sarmat e parezistueshme dhe fasulet e furrës. Për ëmbëlsirë, mbrëmja u rrumbullakos ëmbël me tulumbi dhe bakllavaja e pashmangshme.
Përveç ofertës së shkëlqyeshme të ushqimit dhe pijeve, atmosferën e përmirësoi edhe më shumë muzika tradicionale me një grup të shoqëruar nga trumbetistët maqedonas.
Menaxheri i restorantit “Nautica”, Danko Borovina, nuk e ka fshehur admirimin për reagimin e madh të të ftuarve.
“Edhe pse jemi të njohur për menunë tonë të peshkut, vendosëm të shkojmë përtej kuzhinës sonë të detit. Në bashkëpunim me mikun tonë të vjetër Mime Delov, mikpritëm adhuruesit e gastronomisë maqedonase për të shijuar shijet e saj. “Duke pasur parasysh interesin e madh, besoj se kjo ngjarje do të përsëritet së shpejti”, tha Danko Borovina.