Publiku maqedonas do të shijojë për herë të parë tingullin e përjetshëm dhe magjik të "Dead Ken Dance".

Zëri engjëllor i Lisa Gerrard dhe vokali qiellor i Brendan Perry, të kombinuara në muzikën e grupit kult "Dead Can Dance" më në fund do të dëgjohen në Shkup. Për herë të parë publiku maqedonas do të ketë mundësinë të shijojë tingullin e përjetshëm dhe magjik të këtij fenomeni unik muzikor botëror.

“Dead Ken Dance” këtë pranverë është në turne evropian dhe falë “Taksirat Festival” nuk do ta anashkalojnë Shkupin, si në turnetë e kaluar, por do të mbajnë dy koncerte, më 23 dhe 24 maj në Sallën e Madhe të Filarmonisë.

Lisa Gerrard, një nga vokalistët më të bukur në botë të muzikës bashkëkohore dhe gjeniu i muzikës Brendan Perry, ka katër dekada që përcjell ndjeshmërinë e saj të thellë artistike te dashamirësit e muzikës. Duke krijuar muzikë që, që nga formimi i saj në Melburn në 1981, është shkëputur me sukses nga prangat e zhanrit, hapësirës dhe kohës, ata po nënshkruajnë pas një opusi të jashtëzakonshëm të frymëzuar nga tingujt e Evropës, Lindjes së Mesme, Azisë, Afrikës së Veriut, Mesdheut dhe më gjerë.

Ata kanë tetë studio dhe tre albume live pas tyre, si dhe shumë karriera të suksesshme botërore. Ata janë të njohur edhe si kompozitorë të muzikës për filma të shumtë, ndër të cilët më i famshmi është muzika për "Gladiator" nga Ridley Scott. Lisa Gerrard dhe Brendan Perry gjithashtu patën ndërprerje në punën e tyre së bashku, kohë gjatë së cilës ata ndërtuan me sukses karriera solo, dhe gjashtë vjet pas albumit "Anastasis", ata iu rikthyen bashkë-krijimit në vitin 2018 me albumin "Dionysus".

Grupi do të performojë një përzgjedhje këngësh nga karriera e tyre që përfshin më shumë se tre dekada, duke përfshirë disa nga klasikët më të dashur nga albumet e tyre.

Astrid Williamson, një pianiste e diplomuar në Akademinë Mbretërore Skoceze, do të performojë përpara koncertit të Dead Ken Dance më 23 maj në Filarmoninë, ndërsa multi-instrumentalisti dhe kompozitori Jules Maxwell, i cili gjithashtu luan klerigjentin, do të hapë koncertin më 24 maj. në "Dead Ken Dance".

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 129, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 21-22 maj 2022)

Video e ditës