Intriga maqedonase, e shpjeguar si për fëmijë

Kolazh: "Shtypi i Lirë"

Qëndrimi bullgar është i pakuptueshëm në BE, sepse nuk ka asnjë mënyrë për të shpjeguar se e ardhmja e një vendi mund të varet nga një marrëveshje për vetëdijen etnike të Goce Dellçevit.

Është vendosur një tjetër verë histerike me disa tema. A do të bjerë qeveria, si, kur, pse dhe çfarë vjen më pas? Thirrja e betejës është "Ma-ke-doni-jajajaya".
Slavi Trifonov më në fund bëri atë që u krijua partia ITN dhe e inkorporoi në protestat e viteve 2020 dhe më pas në qeveri.
Nëse zgjedhësit e tij me mendje të njëjtë do t'i kishin bërë vetes të paktën tre pyetje themelore, konfigurimet në tre parlamentet e fundit do të ishin ndryshe dhe vendi mund të ishte kursyer nga humbja e kohës politike, si dhe nga poshtërimet si shitësi i snorkelerit, sjellja. problem. plagjiaturë dhe të paktën disa nga kllounët e skenaristëve mesatarë në rolin e deputetëve. 1. A ka mundësi që një person që jeton prej 20 vitesh në kohën kryesore të televizionit më të ndjekur, të jetë një luftëtar kundër status quo-së? 2. A nuk është kjo status quo? 3. Dhe a nuk po përpiqet status quo-ja të arrijë qëllime të caktuara nëpërmjet saj?

Edhe kur u krijua partia dhe u organizua referendumi për sistemin zgjedhor mazhoritar, ishte e qartë se këta njerëz ishin politikisht analfabetë, por televizioni dhe skena ndër vite kishin krijuar tek ata një vetëperceptim të plotfuqishmërisë dhe gjithëdijshmërisë plus një rritje të tërheqje ndaj mendjemadhësisë dhe arrogancës.

Ishte e qartë se ITN ishte një projekt inxhinierik me një synim shumë transparent – ​​të transformonte entuziazmin e frikshëm-patriotik që rrethonte produksionin mediatik dhe koncert të Slavi Tifonov në energji politike që mund të përdorej kur të ishte e nevojshme. Siç ndodhi. Puna tashmë ka përfunduar dhe ITN është duke kaluar në projekte të tjera të ngjashme si Jane Janev, "Ataka", Barekov, Mareshki.

Pyes veten nëse nuk do të ishte mirë që njerëzve që mbështesnin parti të tilla t'u kufizohej e drejta e votës për një periudhë të caktuar. E di që nuk është demokratike dhe nuk mund të bëhet.
Unë vetëm mendoj se.

Dhe tani për Maqedoninë.

Për Bullgarinë kjo është një temë e dhimbshme, por dhimbja nuk mund ta zgjidhë problemin. Mund të ishte zgjidhur shumë kohë më parë, nëse në dekadat e fundit, madje edhe më herët, tema nuk do të përdorej ekskluzivisht për nevoja të brendshme politike - njerëz si Karakachanov, Dzhambazki, Volen, dhe për të mos thënë, jetojnë edhe nga politika. për të larguar vëmendjen nga çështje më të rëndësishme.

Qëndrimi i Bullgarisë për negociatat e Maqedonisë me BE-në është fillimisht i gabuar dhe jo premtues.

Rezultati mund të ishte i ndryshëm nëse biseda për të kaluarën do të ndahej në mënyrë të dukshme nga një vijë e trashë e kuqe nga biseda për të ardhmen, dmth. biseda historike nga biseda politike.

Bashkimi i narrativave historike të dy vendeve duhet lënë për të ardhmen, pasi në çdo rast është një proces i vështirë dhe shumë i ngadaltë. Duke supozuar se ka kaq shumë rëndësi. Kjo, nga ana tjetër, presupozon një shkallë të caktuar edukimi, që nuk vërehet saktësisht te të ashtuquajturit patriotë.

Shumë prej tyre jetojnë me bindjen se kombet evropiane janë formuar rreth shekullit të 18-të dhe gjysmës së parë të shekullit të 19-të dhe procese të ngjashme nuk kanë qenë të mundshme që atëherë. Megjithatë, ato janë të mundshme, dhe Maqedonia është shembull.
Aty padyshim po zhvillohet një proces etnoformues, veçanërisht në shtatë dekadat e fundit, ndoshta edhe më shumë. Në fakt, po të lexohen më me kujdes faqet individuale të gazetës "Maqedonia" (1866-1872), do të vërehen shenja të një vetëdijeje të tronditur etnike. Dhe pikërisht kjo është një nga arsyet pse Slavejkov zgjodhi këtë emër për gazetën.

Me fjalë të tjera, gjyshërit mund të jenë ndjerë bullgarë, por nipërit preferojnë të jenë maqedonas. Pika.

Qëndrimi bullgar është i pakuptueshëm në BE, sepse nuk ka asnjë mënyrë për të shpjeguar se e ardhmja e një vendi mund të varet nga një marrëveshje për vetëdijen etnike të Goce Dellçevit.

Ideja e "vjedhjes së historisë" ose "rishkrimit të historisë" e palejueshme është gjithashtu e vështirë për t'u shpjeguar. Një histori është një rrëfim i përbërë nga qindra ose mijëra tregime të veçanta që shpesh janë reciprokisht ekskluzive. Ai rishkruhet vazhdimisht sepse koha ndryshon këndvështrimin, pamjen e së shkuarës. Kjo është punë e historianëve. Vetëm Shkrimi nuk mund të kopjohet. Historia mund. Dhe duhet.

Të ngjitësh etiketën "tradhti kombëtare" në çdo rrëfim të ri të së shkuarës është infantilizëm. Po aq infantile është vetoja bullgare. Është po aq infantile sa tendenca e propagandës maqedonase për të shtrembëruar faktet historike.

Çfarë përfiton Bullgaria nga kjo? Praktikisht asgjë në aspektin e politikës së jashtme? Por llogarit detyrime serioze: keqkuptim, qëndrim nënçmues dhe mosbesim në BE, urrejtje shtesë në Maqedoni, mospëlqim ndaj Shqipërisë. Vetëm Rusia dhe Serbia fituan.

Politika e Bullgarisë “Maqedoni”, kur nuk ishte kriminale, ishte jokonsistente dhe budallaqe.

Meqë ra fjala, e njëjta gjë mund të thuhet edhe për palën maqedonase, e cila është një tregues i besueshëm i afërsisë kulturore mes dy popujve. Bullgarisë do t'i duhet të pijë gjithmonë kupën e hidhur të politikës së saj jokonsekuente dhe joserioze dhe në fund një ditë mund të gjejë arsye për optimizëm. Nuk është e sigurt. Asgjë nuk është e sigurt në Ballkan.

Ndryshe nga politika bullgare, politika ruse në Ballkan në 150 vitet e fundit ka qenë gjithmonë jashtëzakonisht konsistente – një politikë intrigash, armiqësie, grindjesh dhe destabiliteti. Ka shumë shembuj të rolit keqdashës rus në historinë bullgare - duke filluar nga regjimi i pushtetit, bashkimi, lufta serbo-bullgare, sulmi ndaj kishës "Java e Shenjtë" e deri më sot me sjelljen arrogante të ambasadores Mitrofanova.

Interesi strategjik i Bullgarisë është që RSM të hyjë në BE në një të ardhme të parashikueshme. Kjo do ta stabilizojë rajonin, do ta largojë vendin nga orbita ruse dhe serbe, do të zgjerojë mundësitë për kontakte ekonomike dhe të tjera, dhe sigurisht do të zbusë nacionalizmin e ri maqedonas dhe nganjëherë komikisht agresiv. Në fund të fundit, anëtarësimi i Maqedonisë në BE në perspektivë do të thotë fshirje e kufirit tonë, dhe a nuk ishte kjo arsyeja e luftëtarëve të lirisë maqedonase. Megjithatë, ITN po godet frenat. Sërish me një gol në shtëpi. Le të bjerë qeveria. Një klasik.

Maqedonia është vetëm një pjesë e enigmës. Intriga e vërtetë qëndron diku tjetër. Qeveria e Kiril Petkov ka mbyllur disa boshllëqe përmes të cilave elitat kriminale nxirrnin shuma të mëdha parash nga buxheti dhe fondet e BE-së për vite me radhë, me mbrojtje politike nga GERB dhe DPS dhe mbrojtje ligjore nga prokuroria bullgare. Po ashtu, është bërë e qartë se si është bërë saktësisht kjo gjatë kontrollit fitosanitar në postbllokun “Kapiten Andreevo” dhe gjatë ndërtimit të rrugës. Dhe kjo ka hapur qartë një hendek të thellë në financat e turmës që shpresojmë se nuk do të shërohet kurrë. Nëse do të zbatohen reformat e ardhshme në KPCONPI, lufta me shtetin kriminal do të vazhdojë dhe do të bëjë pjesërisht të pakuptimtë mbrojtjen që prokuroria dhe KSSH kanë ofruar prej vitesh. Me fjalë të tjera, Rashkov do ta anashkalojë Geshevin.

Për më tepër, me lehtësi të pabesueshme dhe pa asnjë grimë histerie, qeveria ka shmangur një krizë energjetike në Bullgari të krijuar nga Rusia tradicionalisht perfide dhe është në rrugën e saj për të arritur një zgjidhje të përhershme për furnizimet me gaz. U bë e qartë se për Rusinë gazi nuk është vetëm një mall tregtar, por edhe një mjet për perversitete politike. Në fund të fundit, politika e “fuqive të mëdha” ka qenë gjithmonë hipokrite, herë më shumë, herë më pak. Problemi me Rusinë e sotme është se hipokrizia është e kombinuar me barbarinë.

Le të shtojmë se aktualizimi i buxhetit mund të prodhojë mijëra pensionistë dhe biznesmenë të lumtur që nuk do të hezitojnë kë të votojnë për zgjedhjet e parakohshme. E gjithë kjo dërgoi GERD dhe DPS në histeri. Me ITN dhe Rilindje, histeria është si trauma e lindjes së fëmijës.

Me fjalë të tjera, në pak muaj, qeveria theu disa rruaza në shtyllën kurrizore të kontinuumit kriminalo-politik dhe siç thoshin skicat e vjetra të heronjve të punës, rezultatet nuk pritën shumë. Një numër i madh i papritur bretkosash helmuese ngritën sytë e tyre të frikësuar nga këneta e publicitetit bullgar - politikanë, gazetarë, sociologë, politologë dhe koka të ndryshme që flisnin. Këtu do ta pranoj se për mua sjellja e presidentit Radev dhe Stefan Janev ishte një surprizë e pakëndshme, ndryshe nga, le të themi, zonja V., Volgin, Daçkov dhe faqet si PIK, QUIK, PRATS, "Pogled", të cilat vështirë se befasojnë këdo që .

Duket se Bullgaria është përballur me një zgjedhje fatale - nëse do të mbajë drejtimin evropian të zhvillimit apo do të kthehet pa probleme në komoditetin e harruar të "Moskvich"-it të vjetër, muzikës së Jan Frankel dhe Joseph Kobzon dhe prosperitetit të brendshëm të Krasnoyarsk. Rajon. Me të cilat Maqedonia ka pak të përbashkëta. Është thjesht një klithmë e milicisë bullgare anti-evropiane.

(Dr. Jasen Borislavov, është profesor i Historisë dhe Teorisë së Gazetarisë në Fakultetin e Gazetarisë dhe Komunikimit Masiv në Sofje)

Kolona është marrë nga Reduta.bg.

Video e ditës