Maqedonia është e dyta në Evropë për nga rritja e shkallës së burgosjeve

Foto nga burgu MPB

Në vend më 31 janar të vitit të kaluar, i ashtuquajturi shkalla e burgosjes ishte 142 të burgosur për 100.000 banorë, që përfaqëson një rritje prej 25,5 për qind në bazë vjetore, treguan të dhënat nga Statistikat Vjetore Penale të Këshillit të Evropës për vitin 2023.

Me këtë, Maqedonia është në vendin e dytë në mesin e anëtarëve të Këshillit të Evropës sipas rritjes së shkallës së burgosjeve pas Moldavisë, ku është rritur për 52,1 për qind. Pas vendit janë Qiproja me rritje të shkallës së mbylljes prej 24,8 për qind, Turqia me 15, Azerbajxhani me 12,5, Irlanda me 11,7, Mali i Zi me 11,3, Armenia me 10,6, Kroacia me 10,4 dhe Hungaria me 8,7 për qind.

Uljen më të madhe të normës vitin e kaluar më 31 janar 2023 krahasuar me të njëjtën datë të vitit 2022 e ka regjistruar Lituania me 8,9 për qind, përpara Estonisë me 8,8 dhe Greqisë me 5,2 për qind.

Nga vendet e tjera të rajonit, në Bullgari shkalla e burgosjes në një vit është rritur me 8,1 për qind, në Serbi me 4,2 për qind, në Slloveni me 2,1 për qind dhe në Shqipëri me 1,6 për qind, ndërsa në Rumani është e pandryshuar. Ndryshe, norma mesatare e mbylljes në Evropë ka shënuar rritje prej 2,4 për qind.

E parë nominalisht, me 142 të burgosur për 100.000 banorë, Maqedonia është në vendin e 15-të në mesin e 48 administratave të burgjeve të shteteve anëtare të Këshillit të Evropës të përfshira në analizë.

Turqia ka shkallën më të lartë të burgosjes me 408 të burgosur për 100.000 banorë, përpara Gjeorgjisë me 256, Azerbajxhanit me 244, Moldavisë me 242, Hungarisë me 211, Polonisë me 194, Sllovakisë me 183, Shqipërisë me 179, Republikës Çeke me 176. me 174, Letonia me 172, Mali i Zi me 168, Serbia me 162, Estonia me 151 dhe Maqedonia me 142 të burgosur për 100.000 banorë.

Shkalla më e ulët e burgosjes u regjistrua në Finlandë me 52 të burgosur për 100.000 banorë, Holandë me 52, Norvegji me 55, Gjermani me 67, Slloveni me 68, Danimarkë me 71, Zvicër me 73, Armenia me 79, Suedi me 80 dhe Ire. 85. të burgosur për 100.000 XNUMX banorë.

Numri i përgjithshëm i të burgosurve në vendet e mbuluara nga Statistikat Vjetore Penale më 31 janar 2023 ishte 1.034.876 persona. Më shumë të burgosur ose 348.265 ishin në Turqi, përpara Britanisë së Madhe me 90.964, Francës me 72.294, Polonisë me 71.228, Gjermanisë me 56.294, Italisë me 56.127, Spanjës me 55.909 dhe Ukraina me 42.708 të burgosur.

Dendësia mesatare në burgje në 37 administratat e burgjeve të anëtarëve të Këshillit të Evropës u ul me 2 për qind në bazë vjetore nga 93,5 në 91,6 të burgosur për 100 vende të disponueshme, ndërsa në vend ishte 101, që e rendit atë në ndarjen e Vendi i 10-të me Kroacinë për sa i përket mbipopullimit në institucionet penale.

Në shtatë vende dendësia e burgjeve ishte mbi 105 të burgosur në 100 vende, që konsiderohet si “mbipopullim i rëndë”, përkatësisht Qiproja me 166, Rumania me 120, Franca me 119, Belgjika me 115, Hungaria me 112, Italia me 109 dhe Sllovenia me 107 të burgosur në 100 vende. Dhjetë të parat që përmbyllin Maqedoninë dhe Kroacinë plotësohen nga Greqia me 103 dhe Suedia me 102 të burgosur në 100 vende të lira.

Ukraina ka densitetin më të ulët të burgjeve me 48 të burgosur për 100 vende të disponueshme, përpara Armenisë me 53, Spanjës (pa Katalonjën) me 60, Estonia me 68 dhe Bullgaria dhe Lituania me 69 të burgosur për 100 vende të disponueshme.

Nga vendet e tjera të rajonit, dendësia e burgjeve në Turqi është 100, Mali i Zi me 78 dhe Shqipëria me 87 të burgosur për 100 vende të lira.

FOTO: MPB

Mosha mesatare e të burgosurve maqedonas është 35 vjeç, që është nën mesataren e përcaktuar në 40 administratat e burgjeve të përfshira në analizë, e cila është 38 vjet.

Bullgaria ka të burgosurit më të rinj mesatarisht me një moshë mesatare 33 vjeç, përpara Suedisë me 34 dhe Danimarkës, Moldavisë dhe Francës, ku mosha mesatare e popullsisë së burgosur, si në vend, është 35 vjeç.

Serbia ka të burgosurit më të vjetër me një moshë mesatare 50 vjeç, e ndjekur nga Gjeorgjia me 44, Italia me 43, Portugalia dhe Spanja me 41 secila dhe Estonia, Shqipëria, Republika Çeke dhe Norvegjia me të burgosur me moshë mesatare 40 vjeç.

Nga numri i përgjithshëm i të burgosurve, afërsisht 15 për qind ishin nga mosha 50 deri në 64 vjeç dhe kjo normë në vend është 21 për qind. Italia dhe Sllovakia kanë përqindjen më të lartë të të burgosurve në këtë kategori moshe ose 24 vjeç, e ndjekur nga Maqedonia dhe Portugalia me 21 dhe Spanja me 19 për qind.

Nga të gjithë të burgosurit, vetëm gati tre përqind ishin të moshës mbi 65 vjeç, me shkallën më të lartë në Kroaci me 10,3 përqind, e ndjekur nga Lituania dhe Italia me nga pesë secila, Sllovenia me 4,8 dhe Letonia dhe Shqipëria me 4,7 përqind secila.

Më 31 janar 2023, vetëm 5 nga 100 të burgosur në Evropë ishin gra. Përqindja më e lartë e të burgosurve femra u regjistrua në Qipro me 9,2 për qind, përpara Republikës Çeke me 8,5, Letonia dhe Finlanda me 7,7, Hungaria me 7,4 dhe Spanja (pa Kataloninë), Sllovakia dhe Portugalia me 7,2 për qind të të burgosurve. Shqipëria kishte më pak të burgosura femra me 1,3 për qind, përpara Kroacisë me 1,9, Armenisë me 2,6, Azerbajxhanit me 2,9, Francës me 3,2 dhe Gjeorgjisë me 3,4 për qind.

Nga numri i përgjithshëm i të burgosurve në burgjet evropiane, madje 27 për qind ishin të huaj. Shkalla më e lartë e të burgosurve të huaj ose 78 për qind ishte në Luksemburg, përpara Zvicrës me 71, Greqisë me 57, Qipros me 55, Austrisë me 51, Spanjës dhe Maltës me 49 secila, Belgjikës me 42, Gjermanisë me 40, Sllovenisë me 34, Estonia me 33, Italia me 32 dhe Danimarka me 29 për qind. Përqindja më e ulët e të burgosurve të huaj ishte në burgjet në Rumani, vetëm 1,1 për qind, përpara Moldavisë me 1,5, Azerbajxhanit me 1,9, Ukrainës me 2,1, Letonisë me 2,4, Polonisë me 2,6 dhe Shqipërisë me 2,8 për qind.

Pothuajse një e treta e personave që ishin në burgjet evropiane më 31 janar të vitit të kaluar ishin në paraburgim. Në Maqedoni në këtë datë, 12,3 për qind e personave të vendosur në KPU ishin në paraburgim, që e bën vendin në vendin e pestë sipas shkallës më të ulët të të paraburgosurve. Vetëm Republika Çeke kishte më pak persona në paraburgim me 7,5, Polonia me 11,4, Lituania me 11,2 dhe Rumania me 12,1 për qind të numrit të përgjithshëm të personave të privuar nga liria. Norma më e lartë e të arrestuarve ishte në Shqipëri me 55 për qind, përpara Armenisë me 53, Luksemburgut me 49, Zvicrës me 46, Holandës me 45 dhe Malit të Zi me 42 për qind.

Burgu / Foto: MPB

Në vitin 2022, kohëzgjatja mesatare e dënimit të të burgosurve në burgjet evropiane ishte 10,1 muaj, që është më shumë se tre herë më shumë se sa mesatarja e dënimit me burg në Maqedoni, e cila është tre muaj dhe e rendit vendin në vendin e dytë ndër vendet me dënimet më të shkurtra, menjëherë pas Zvicrës ku arritën në 2,1 muaj. Menjëherë pas vendit me një kohëzgjatje mesatare burgimi prej 3,7 muajsh është Luksemburgu, përpara Holandës me 4,2 dhe Gjermanisë me 4,4 muaj.

Portugalia kishte dënimin mesatar më të lartë me burgim prej 30,2 muajsh, përpara Azerbajxhanit me 27,2, Ukrainës me 26,1, Moldavisë me 25,3, Rumanisë me 24, Republikën Çeke me 22, Lituanisë me 20,5, Spanjës (duke përjashtuar Katalonjën) nga 19,7, Estoninë nga 19,2. , Greqia nga 18,4 dhe Armenia nga 18 muaj.

Shkalla mesatare e vetëvrasjeve në burgjet evropiane në vitin 2022 ishte 5,3 vetëvrasje për 10.000 të burgosur. Shkalla më e lartë e vetëvrasjeve u regjistrua në Letoni me 21,7, përpara Zvicrës me 20,2, Francës me 19,1, Skocisë me 18,9, Katalonjës me 16,8, Italisë me 15, Belgjikës me 14,3, Luksemburgut me 14,2, Sllovenisë me 13,9 10.000 të burgosur, XNUMX të vetëvrasjeve.

Arsyeja kryesore e vuajtjes së dënimeve me burg në 45 administrata burgje të anëtarëve të Këshillit të Evropës ishin krimet e lidhura me narkotikët. Kështu, më 31 janar 2023, 18,5 për qind e të burgosurve u dënuan për vepra të lidhura me drogën, pasuar nga dënimet për vrasje ose vrasje në tentativë me 12,8, për vjedhje me 11,5, për grabitje me 7,7, për sulm fizik me 6,7, për vepra seksuale. pa përdhunim me 4,6, për përdhunim 4,3 dhe për krim ekonomik apo financiar apo kundërvajtje trafiku nga tre për qind.

Letonia ka shkallën më të lartë të të burgosurve të dënuar për krime të lidhura me drogën me 42 për qind, përpara Azerbajxhanit me 42, Turqisë me 34, Italisë me 31, Belgjikës dhe Serbisë me 29 secila, Danimarkës me 27 dhe Suedisë dhe Maltës me 25 për qind secila.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës