Maqedonia po mbytet në mbeturina, riciklimi është në fillimet e tij - gjithçka që hidhet mund të ripërdoret!

Deponi / Foto: MPB

Mbetjet janë mundësi për investim, dhe ne po luftojmë deponitë e egra dhe ato legale - tha Kaja Shukova, Ministre e Ekologjisë në Konferencën Vjetore të Shoqatës Maqedonase për Menaxhimin e Mbeturinave (MASVA).

Pothuajse njëqind për qind e mbetjeve të grumbulluara në vend përfundojnë në landfille (99,8 për qind në 2022 sipas ZSHS), dhe mbetjet më të ricikluara janë metalet e zeza, metalet me ngjyra, letra, kartoni dhe plastika. Mikhail Matevski, kryetar i Shoqatës maqedonase për mbeturina të ngurta, thotë se ne nuk jemi aq të pasur për të shpërndarë mbeturinat, sepse premisa kryesore në vitet e fundit është se "çdo gjë që hidhet mund të ripërdoret".

– Duhet të pyesim veten se çfarë po bëjmë dhe kush do ta zgjidhë problemin tonë të mbetjeve? Ekonomia rrethore është e ardhmja - thekson Matevski.

Statistikat janë të pashmangshme dhe sipas tyre, vitin e kaluar, sasia totale e mbeturinave komunale të grumbulluara në vend ishte mbi 605 mijë tonë dhe krahasuar me vitin 2021 është ulur për 4,2 për qind. Më së shumti mbeturina grumbullohet në rajonin e Shkupit - 28,4 për qind, ndërsa amvisëritë kontribuojnë me 84 për qind në totalin e mbeturinave të mbledhura në vend.

- Është më e vështirë për mua kur duhet të flas për mbetjet, sepse ndër vite është bërë shumë pak për zgjidhjen e këtij problemi. Është koha e duhur që të bashkojmë burimet tona dhe të bëjmë më shumë. Ne kemi ligje të mëdha, por jemi vonuar me zbatimin. Mbetjet janë mundësi për investim dhe luftojmë deponitë e egra dhe ato legale - tha Kaja Shukova, Ministre e Ekologjisë në Konferencën Vjetore të Shoqatës Maqedonase për Menaxhimin e Mbeturinave (MASVA), e cila do të merret me “Implementimin e ekonomisë rrethore në menaxhimin e mbetjeve të ngurta”.

Mënyra se si po shkojmë, do të na duhen dy planetë për burime!

Nëse vazhdojmë me këtë ritëm konsumi, nuk do të jemi në gjendje të shterojmë dy planetë të tërë të burimeve, theksoi në mesazhin e tij video Carlos Silva Filho, president i Shoqatës Ndërkombëtare të Menaxhimit të Mbetjeve të Ngurta.

- Sipas dimensioneve të shoqërive konsumatore, mund të themi se do të na duhen tre planetë burimesh, nëse kemi një standard si ai i Gjermanisë, ndërsa nëse jetojmë si italianët, atëherë nevoja reduktohet në 2,5 planetë për burime! Ne po përballemi me tre kriza planetare – humbjen e biodiversitetit, ndryshimet klimatike dhe ndotjen, kështu që nuk është më “5 me 12, por 12 dhe 5” të jemi të vetëdijshëm për asgjësimin e mbetjeve. Në mënyrë figurative - dritarja e daljes është e mbyllur dhe është koha për të kaluar nga procesi klasik linear i prodhimit në një ekonomi ciklike. Dhe kjo do të thotë të heqësh qafe deponitë, të stimulosh riciklimin dhe të futësh teknologji të reja – tha Silva Filho.

Nuk ka kthime në qeset plastike për një përdorim

Nuk do të ketë anulim apo anulim të procesit për reduktimin e përdorimit të qeseve plastike njëpërdorimshe, pasi këto janë detyrime për të respektuar legjislacionin e BE-së, tha ministrja e Ekologjisë për “Sloboden Pechat”. Kaja Shukova.

Shukova shtoi se nuk mendohet për rritje apo ulje të çmimeve të qeseve të biodegradueshme dhe çmimi i tyre në tregti mbetet 15 denarë për copë.

Por, prodhuesit e qeseve ankohen se materiali për prodhimin e qeseve të biodegradueshme, sipas standardit të biodegradueshmërisë, vështirë se gjendet në tregun maqedonas dhe kjo u shkakton probleme në prodhimin e vazhdueshëm. Ata theksojnë vazhdimisht se legjislacioni duhet të rishikohet dhe të bëhen përpjekje më të mëdha për të parandaluar konkurrencën e pandershme duke ofruar qese plastike falas.

Për më tepër, përfaqësuesit e industrisë po propozojnë uljen e tarifës për qeset plastike të biodegradueshme, të cilat do të shiten pas 1 korrikut 2023.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës