Maqedonia po hedh hapat e parë drejt bujqësisë me pak karbon

Investimet turke në vend kaluan një miliard euro, por ka potencial për investime të mëtejshme, veçanërisht në burimet e ripërtëritshme të energjisë / Foto: MIA

Bioenergjia është një nga mënyrat për të reduktuar emetimet e karbonit në bujqësi dhe prodhimin e ushqimit dhe pastruesit më të mëdhenj të mbeturinave organike, thotë Goran Georgievski, i cili mori pjesë në ngjarjen rajonale "Dialog mes palëve të interesuara për zvogëlimin e emetimeve të karbonit në bujqësi". Qëllimi i ngjarjes ishte të lidhë grupet kryesore të interesit si ekspertët, politikëbërësit, fermerët, agjencitë qeveritare, institucionet shkencore, organizatat joqeveritare dhe profesorët në fushën e bujqësisë së qëndrueshme dhe ruajtjes së mjedisit.

- Maqedonia është në fillim të rrugës për bujqësi me karbon të ulët, sepse fermerët tanë ende po aplikojnë teknologjitë e vjetra. Arsyeja që nuk përdoren strategji inovative, praktika dhe teknologji më të mira është ekonomike. Për këtë arsye shteti duhet të promovojë zhvillimin e praktikave të qëndrueshme bujqësore dhe të bëjë një strategji për t'i ndihmuar ato - shtoi Georgievski.

Nga rruga, AgFutura Technologies LLC - Shkup është partner maqedonas në projektin Carbon iniciativë për bujqësi rezistente ndaj ndryshimeve klimatike - CARBONICA, financuar nga Programi për Kërkim dhe Inovacion i Bashkimit Evropian - Horizon Europe, në kuadër të aktiviteteve të implementimit të projektit. Nga aty theksuan se ngjarja paraqet edhe një mundësi për rrjetëzim, shkëmbim të njohurive dhe përvojave ndërmjet palëve të interesuara.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës