Maqedonia është partneri më i madh tregtar i Mbretërisë së Bashkuar - u krijua Shoqata e parë e Biznesit Britanik

Foto: MIA

Tregtia totale mes dy vendeve arriti në 2,3 miliardë paund në katër tremujorët e vitit të kaluar dhe në fund të tremujorit të parë të këtij viti, që paraqet një rritje prej 12,8 për qind. Një nga tre konvertuesit katalitikë të instaluar në vetura në të gjithë Evropën, ata mbajnë shenjën "Made in Macedonia" dhe janë prodhuar nga "Johnson Matty", dhe miniera Sasa është punëdhënësi më i madh në Rajonin Verilindor të vendit.

Kompania “Johnson Metey”, miniera Sasa dhe Sopro, të gjitha me kapital britanik, janë themeluesit e Shoqatës së parë Britanike të Biznesit në vend. Qëllimi i tyre është të promovojnë transparencën dhe partneritetin brenda mjedisit afarist maqedonas në bashkëpunim të ngushtë me të gjitha palët e interesuara. Sipas ambasadorit britanik Mark Lawson, Mbretëria e Bashkuar është një partner i fortë dhe mik i ngushtë i Maqedonisë së Veriut, në interes të së cilës është të jetë një partner i preferuar tregtar dhe investues, përmes aftësive të tyre industriale, ekosistemit investues dhe mbështetjes së qeverisë.

Në promovimin e Shoqatës së parë Britanike të Biznesit në vend, Lawson informoi se totali i tregtisë ndërmjet dy vendeve arriti në 2,3 miliardë paund në katër tremujorët e vitit të kaluar dhe në fund të tremujorit të parë të këtij viti, që paraqet një rritje. prej 12,8 për qind. Vlera e eksporteve britanike është 2 miliardë paund, ndërsa importi i përgjithshëm i mallrave maqedonase në Britaninë e Madhe është 326 milionë funte. Drejtori i përgjithshëm Borjan Borozanov foli për historinë e suksesshme të investimit të “Johnson Matty”, i cili me krenari tha se njëri nga tre konvertuesit katalitikë të instaluar në vetura anembanë Evropës mban shenjën “Made in Macedonia” dhe sipas Ivica Taleski, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i minierën Sasa, ata janë punëdhënësi më i madh në rajonin verilindor të shtetit.

- Maqedonia e Veriut është partneri më i madh tregtar i Mbretërisë së Bashkuar në Ballkanin Perëndimor. Ne po e promovojmë Britaninë si një partner i preferuar tregtar dhe investues i Maqedonisë së Veriut dhe po promovojmë Ministrinë e Garantimit të Kredive të Eksportit në Mbretërinë e Bashkuar. Fokusi ynë është në infrastrukturë, energji, miniera, zhvillim të qëndrueshëm, shëndetësi, siguri dhe mbrojtje - nënvizoi ambasadori Lawson. Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarit nëse zhvillimet politike në rajon mund të ndikojnë tek investitorët britanikë, ambasadori britanik theksoi se ato absolutisht nuk reflektojnë për bizneset në Maqedoni, të cilat ai i ndau për klimën e mirë të biznesit.

Në promovim foli edhe përfaqësuesi tregtar britanik për Ballkanin Perëndimor, Martin Vickers, i cili theksoi rëndësinë e pranisë së fabrikës së katalizatorëve Johnson Matthey, e cila përbën rreth 16 për qind të BPV-së së Maqedonisë. Vikers tha se ka interes për investime të reja britanike në Maqedoni dhe roli i tij do të jetë të inkurajojë investitorët e ardhshëm dhe t'i sigurojë ata për klimën pozitive të biznesit të vendit. Ryan Wellmans, drejtor ekzekutiv i Sopro, tha se pas ardhjes në Maqedoni në vitin 2016, "ata takuan njerëz të mrekullueshëm dhe një etikë pune, të cilën vështirë se mund ta përsërisnin askund tjetër në botë".

- Pavarësisht nga kursimet e kostos në krahasim me lokacionet alternative, mund të them qartë se njerëzit që punësuam në Shkup ishin absolutisht thelbësorë për suksesin dhe rritjen e biznesit tonë deri më sot - u mburr Wellmans.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës