Maqedonasit pretendonin se ishin romë për të marrë një bursë, por MAS-i i ekspozoi

Ministria e Arsimit dhe Shkencës - dërrasa e zezë / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Disa studentë iu drejtuan redaksisë së “Sloboden Pechat” me kërkesë për të hetuar pse Ministria e Arsimit dhe Shkencës nuk paguan prej muajsh bursat për studentët romë. Mirëpo nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës për “Sloboden Pechat” kanë thënë se me shumë mundësi këta nxënës nuk marrin pagesa, pasi nuk janë romë. Për ta bërë situatën edhe më interesante, ata kanë dërguar kundërshtime edhe në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës për shkak se paratë nuk kanë shkuar në llogarinë e tyre siç ndodhi me kolegët e tjerë romë.

Ne jemi përzgjedhur për të marrë bursa për studentët romë nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës. Nuk është në listën e renditjes për bursat e miratuara. Besoni apo jo, deri më tani nuk kemi marrë asnjë përgjigje në emailet dhe telefonatat tona dhe nuk na është paguar asnjë këst i bursës, një person që figuron në ranglistën e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës na shkruan se ai plotëson kushtet për të marrë një bursë rome. 

Bëhet fjalë për një konkurs të shpallur nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës për studentët romë me kohë të plotë të regjistruar në studimet e ciklit të parë në fakultetet publike dhe private në vend. Pas përfundimit të konkursit, u shpall një listë renditje ku janë të gjithë që plotësojnë kushtet e konkursit. Mes emrave janë edhe personat që kanë kërkuar nga “Sloboden Pechat” të kontaktojnë me Ministrinë pasi nuk po marrin këstet e bursave.

Por nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës morëm një përgjigje befasuese – edhe pse këta persona janë në ranglistën për nxënës të përzgjedhur, gjatë kontrolleve shtesë është konstatuar se nuk janë romë, por maqedonas. Në kuadër të Konkursit për dhënien e bursave për studentët romë, kandidatët konfirmojnë përkatësinë e tyre etnike përmes një deklarate elektronike që ka bazë ligjore, si dhe nënshkruajnë pëlqimin e tyre për përpunimin e të dhënave të tyre personale. Pikërisht kjo deklaratë ka qenë bazë që Ministria e Arsimit dhe Kulturës të bëjë një inspektim të fakulteteve dhe të kontrollojë se si janë paraqitur këta studentë gjatë regjistrimit, përkatësisht se cilin komunitet etnik kanë treguar.

Pas inspektimit të aplikimeve të kandidatëve për bursa për studentë romë për vitin akademik 2023/2024, përmes kontaktit të drejtpërdrejtë për të siguruar rregullsinë e studentit dhe vërtetimin e deklaratës së përkatësisë etnike në universitetet publike dhe private, u konstatua se nga nga numri i përgjithshëm i aplikimeve (149), tetë nga kandidatët kanë nënshkruar deklaratë se janë pjesëtarë të komunitetit etnik rom, ndërsa me regjistrimin në një institucion të arsimit të lartë janë regjistruar si studentë me kohë të plotë, por janë deklaruar si anëtarë të tjerë. komuniteteve etnike, thanë MAS për “Sloboden Pechat”.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës jep bursa për studentët romë, të cilat janë edhe politika publike dhe janë të përcaktuara në Ligjin për standardet e studentëve nga viti akademik 2015/2016.

Mjetet për bursa për studentët romë sigurohen plotësisht nga një program i posaçëm buxhetor i Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës, i cili synon të mbështesë arsimimin e romëve, dhe qëllimi i të njëjtit është dhënien e tyre ekskluzivisht për pjesëtarët e komunitetit etnik rom.

Abuzimi i çdo lloji në lidhje me dhënien e bursave për studentët romë, as ka qenë dhe as do të ketë, duke qenë se vetë ekipi që punon për planifikimin, zbatimin dhe përcaktimin e politikave publike për romët në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës janë gjithashtu anëtarë të komunitetit etnik rom. Punonjësit e Ministrisë së Arsimit, pavarësisht nga përkatësia etnike, janë përgjegjës për fondet e destinuara për bursa, në rastin konkret fondet e destinuara për bursa për studentët romë, për të arritur në adresën e duhur, për kategorinë e studentëve që kanë nevojë për to. shumicën, shtojnë për “Sloboden Pechat” nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

Falë kësaj politike publike, numri i studentëve romë në 11 vitet e fundit është rritur ndjeshëm dhe këtë e dëshmon fakti se gjatë vitit akademik 2015/2016 është shpallur Konkursi për dhënien e 30 bursave dhe ky akademik. viti 2023/2024 MAS shpalli Konkursin për dhënien e 135 bursave për studentët romë.

Të gjithë studentët romë që plotësojnë kushtet për të marrë këtë bursë paguhen rregullisht dhe aktualisht janë në pritje të pagesës së bursës për muajin maj 2024.

Si një nga kriteret bazë sipas konkursit, përveç rregullsisë së nxënësve, është e pashmangshme që nxënësit t'i përkasin komunitetit etnik rom, kanë thënë për “Sloboden Pechat” nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës