Maqedonas, keni një mundësi historike!

Charles Michel mori pjesë në seancën e qeverisë/Foto: Qeveria e RSM

E ardhmja juaj është me ne dhe së bashku jemi në fillim të përparimit. Tani po e zbatojmë vendimin nga marsi i vitit 2020 kur vendosëm të fillojmë negociatat me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë – tha presidenti i Këshillit Evropian në një konferencë për shtyp në Shkup.

Në orët apo ditët në vijim mund të merrni vendimin thelbësor për të ardhmen tuaj dhe duke pranuar propozimin europian të filloni menjëherë negociatat për anëtarësim në Bashkimin Europian, tha dje presidenti i Këshillit Europian Charles Michel në konferencën e përbashkët për shtyp me Kryeministri Dimitar Kovaçevski. Ai theksoi se vizita e tij njëditore është në një moment vendimtar për Maqedoninë, por edhe për vetë BE-në, e cila, siç tha, do të jetë më e begatë dhe më e sigurt me integrimin e Ballkanit Perëndimor.

Michel erdhi në Shkup në kohën kur qytetarët me ditë të tëra po protestojnë në masë para Qeverisë dhe janë kundër propozimit evropian, ndërsa në krye të shtetit janë duke zhvilluar konsultime të gjera dhe mendojnë se propozimi është. e pranueshme sepse përmban të gjitha vërejtjet thelbësore për të cilat më parë ishte refuzuar.

Michel theksoi se gjatë takimit në Bruksel mes liderëve të 27 vendeve anëtare të BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor, në një bisedë të sinqertë dhe të vështirë, ata u frymëzuan për të marrë vendime të rëndësishme për të ardhmen, për të ringjallur dhe përshpejtuar zgjerimin. procesi.

– E ardhmja juaj është me ne dhe së bashku jemi në fillimin e përparimit. Tani po zbatojmë vendimin nga marsi i vitit 2020 kur vendosëm të fillojmë negociatat me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Javën e kaluar, Këshilli përpiloi një zgjidhje kompromisi, e cila adreson shqetësimet tuaja, për të nisur negociatat. Nëse thoni po, konferenca e parë ndërqeveritare do të zhvillohet në ditët në vijim. Hapat e ardhshëm do të jenë të menjëhershëm, do të ketë një proces skrining, është një skrining dypalësh me ekipet negociuese që do të thirren në Bruksel. Ju jeni shembull se si përparojnë vendet multietnike, nëse ndryshoni Kushtetutën, do të hapet konferencën e ardhshme ndërqeveritare dhe ne automatikisht do të fillojmë negociatat. Për të qenë i sinqertë, kjo mundësi është shumë e rëndësishme për t'u humbur. Maqedonas, ju keni një mundësi historike për t'i thënë po negociatave me BE-në, për të llogaritur në mbështetjen tonë politike dhe financiare, por edhe në respektin dhe besnikërinë tonë. Vetëm së bashku mund t'i përballojmë sfidat dhe vetëm së bashku mund t'i kapërcejmë ato - tha Michel.

Ai shtoi se legjislacioni i BE-së do të përkthehet në gjuhën maqedonase. Ai tha se është i vetëdijshëm se ka shqetësime për identitetin maqedonas, por theksoi se ai personalisht si president i BE-së do të qëndrojë prapa të drejtave të maqedonasve.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski përsëriti qëndrimin e Qeverisë se është duke u zhvilluar një proces konsultimi në shoqëri. Ai paralajmëroi se protokolli bilateral që do të nënshkruhet nga Shkupi dhe Sofja do të prezantohet shpejt, por theksoi se ky protokoll nuk ka të bëjë me propozimin evropian.

– Protokolli nuk është shënuar në kuadër, është një dokument dypalësh që nuk është pjesë e paketës evropiane. Korniza dhe protokolli janë procese të ndryshme që ndodhin të përkojnë në kohë. Kur të mbarojnë konsultimet, të gjitha dokumentet do të dërgohen në Kuvend, ku do të përfaqësohen përfaqësuesit e të gjitha partive dhe do të kenë takime atje, do të diskutojnë propozimin evropian dhe do të dalin në përfundime. Në bazë të këtyre konkluzioneve, Qeveria do të marrë vendimin. Besoj se presidenti Michel e kishte të qartë se ne kemi një propozim që na lejon të fillojmë negociatat menjëherë. I takon Kuvendit të vendosë nëse Maqedonia e Veriut do të fillojë apo jo negociatat për anëtarësim në BE- tha Kovaçevski.

Ai apeloi që të mos presim, të shfrytëzojmë rastin dhe Maqedonia ta pranojë vendimin.

Më herët presidenti Stevo Pendarovski ka takuar zyrtarin e lartë evropian. Kabineti njoftoi se të dy presidentët ranë dakord që pranimi i propozimit francez do të mundësonte hapjen e fazës së parë të negociatave të anëtarësimit, e cila do të zhbllokonte efektivisht integrimin e vendit tonë në BE.

“Përveç kësaj, hapja e fazës së parë do të paraqesë një nxitje të mëtejshme për përparimin dhe prosperitetin e Maqedonisë së Veriut, por do të ketë ndikim pozitiv edhe në situatën e përgjithshme në Ballkanin Perëndimor. Bashkëbiseduesit shkëmbyen mendime në kontekst të shqetësimeve që ekzistojnë te qytetarët për çështje identitare, për të cilat presidenti Pendarovski theksoi se gjuha dhe identiteti maqedonas duhet të respektohen dhe të garantohen nga BE-ja”, njoftoi nga zyra e shefit të shtetit.

Michel u prit në aeroportin e Shkupit nga zëvendëskryeministri Artan Grubi, i cili tha se vizita e Presidentit të Këshillit Evropian është e një rëndësie të madhe sepse konfirmon mbështetjen dhe përkushtimin e Unionit për zhbllokimin e rrugës integruese të Maqedonisë, duke siguruar përmbajtja e korrektësisë dhe racionalitetit të propozimit francez.për mosmarrëveshjen me Bullgarinë.

“Kjo mbështetje duhet të jetë një motiv shtesë për të menduar dhe marrë vendimin e duhur për të ardhmen evropiane të vendit”, tha Grubi.

Përpara vizitës së Mishelit, pardje, Komisioni Evropian dërgoi një mesazh se duhet gjetur një zgjidhje sa më parë. Zëdhënësja e KE-së, Ana Pisonero, tha se Komisioni po ndjek zhvillimet dhe konsultimet në Maqedoninë e Veriut dhe pret një përgjigje efektive.

“Ne po ndjekim me kujdes dhe nga afër ngjarjet në Maqedoninë e Veriut. Tani është koha për vendime të përgjegjshme që do të lejojnë procesin të ecë përpara. Për ne, tani është koha për të ecur përpara në procesin e negociatave. Propozimi i rishikuar francez e mundëson pikërisht këtë - tha Pisonero, transmeton MIA.

Video e ditës