Lokale dhe novatore: "Sebe Slogalka" do të ofrojë mbështetje dhe ndihmë mendore në "D Festival"

"Jigsaw Jigsaw"
Bisedë me Tianën nga "Jigsaw Puzzle" / Foto: Arkivi Privat

Në muajin qershor, ne i kërkuam ndjekësve të profilit tonë zyrtar në Instagram @slobodenpecat të ndajnë me ne biznese të vogla, autentike lokale që meritojnë shikueshmëri dhe nuk janë në gjendje të ndajnë një buxhet reklamimi. Ne vendosëm vetëm një kusht: që ndjekësit të kenë një përvojë personale pozitive me propozimin që do të ndajnë. Kështu, sot ju njohim me Tiana Ivanovskën nga “Sebe Slogalka” – startup nga Shkupi që ofron shërbime psikologjike dhe psikoterapeutike.

'Lojë me bashkim pjesësh figureËshtë një biznes sipërmarrës, një startup që ekziston për pak më shumë se 2 vjet - formalisht një vit e gjysmë dhe përbëhet nga tetë të rinj entuziastë që u nisën me një qëllim të përbashkët gjatë pandemisë - t'ua bëjnë jetën më të lehtë njerëzve gjatë pandemia.

Ne biseduam me Tiana Ivanovska, e cila pas studimeve për psikologji në Fakultetin Filozofik në Shkup dhe shkollimit të mëtutjeshëm në psikoterapi për nëntë vjet, u inkurajua të fillojë biznesin e saj sepse ishte e vetëdijshme për nevojën për të folur dhe punuar për shëndetin mendor.

“Qëllimi më i rëndësishëm i kompanisë sonë është inovacioni, fitimi të jetë ndër vendet e fundit. Unë jam një nga ata sipërmarrës të rinj që nuk i intereson aq fitimi sa ndikimi. Shërbimet që ne ofrojmë bëjnë një ndryshim, diçka për të ndryshuar në shoqëri. Këtë e kemi edhe në nivel punonjësish”, thotë Tiana, e cila është një nga lumenjtë e psikologëve që e kanë nisur profesionin me ekip dhe jo si individ.

Tiana Ivanovska
Tiana Ivanovska / Foto: SP

Gjatë pandemisë, Tiana filloi të organizonte video tutoriale falas në Instagram, në të cilat donte disi të përdorte njohuritë e saj për të ndihmuar mirëqenien e ndjekësve të saj.

“Ka pasur një pjesëmarrje të madhe, kam marrë një mbështetje të madhe nga miqtë, kolegët dhe bashkëpunëtorët dhe disi u shndërrua në një iniciativë që formoi profilet e veta, u nda nga unë dhe u bë entiteti i saj. Ne kemi vazhduar të krijojmë përmbajtje arsimore falas edhe sot e kësaj dite. Profilet tona na shërbejnë shumë pak për marketing, aq sa na shërbejnë për arsimim - në vendin tonë marketingu më i mirë është fjala për gojë. “Ideja është që të gjithë të marrin një arsim bazë në psikologji dhe shëndet mendor, të jenë një klikim larg nevojave të njerëzve.

Ajo thotë se komunikimin me klientët e lehtëson fakti që ka edhe seanca online, punojnë edhe me njerëz nga diaspora sepse është “shumë më efektive të punosh në gjuhën amtare”.

Çfarë shërbimesh ofron "Self Jigsaw"?

Ekipi i përbërë nga Tiana Ivanovska, David Zlatevski, Tamara Stojcevska, Dusica Candova, Elena Stavrova, Nikita Popova, Katerina Mitevska dhe Nikola Dukoski, kryesisht punon në seanca individuale, psikoterapi, psikoterapi me çifte dhe në të njëjtën kohë kujdesen për shëndetin e punonjësve.

“Jigsaw Puzzle” ofron edhe psikoterapi për fëmijët që bëhet përmes lojës, vetëm se ajo terapi nuk mund të bëhet online.

“Është kolegu im Nikolla Dukoski – psikoterapi për fëmijët përmes lojës, projektimi përmes lodrave sepse fëmija nuk operon me vetëdije... Mësojnë më së shumti përmes projeksionit. Kjo lloj terapie praktikohet për fëmijët nga katër vjeç deri në dhjetë vjeç dhe ne kemi një edukatore speciale që punon me fëmijët me aftësi të kufizuara. Prindërit nuk janë të pranishëm gjatë këtyre terapive – gjatë seancave ata punojnë me fëmijën dhe ka mundësi për këshillim për prindërit. "Ne kemi nënë-fëmijë, baba-fëmijë - paketa të krijuara për të krijuar një lidhje shoqëruese, kështu që prindi jep një shembull për fëmijën dhe fëmija ndihet i sigurt."

Tiana Ivanovska
Punimet e fëmijëve gjatë psikoterapisë së lojës / Foto: SP

Të enjten për vetë-montim

“Kështu krijuam “E Enjten për Vetë-Harmoninë”, e cila dikur u bë traditë, pyetjeve u përgjigja jo tekstualisht, por për secilën pyetje krijova një video të shkurtër të veçantë. Njerëzit e pëlqenin atë qasje personale, kështu që ne u bëmë të njohur dhe të dukshëm. “Ende është ideja - thjesht të ndërgjegjësohet populli, veçanërisht të rinjtë për shëndetin mendor të të rinjve, që ne si psikologë të jemi proaktive”, na tha Ivanovska.

Tiana thotë se nëse telefonon këdo që thërret "Sebe Jigsaw" pavarësisht nëse ka vizituar ndonjëherë një psikolog apo psikoterapist, ajo ofron një konsultë falas për të zbuluar se çfarë e shqetëson. Dhe, për fat të keq, ndër pyetjet më të shpeshta janë sigurisht se sa kushton një seancë.

“Ne dimë si të takohemi me njëri-tjetrin. “Ne kemi një iniciativë tjetër me shoqatën studentore me ‘Psychesko’, me të cilën kemi nënshkruar marrëveshje për studentët e psikologjisë të cilëve u bëjmë zbritje 20 për qind, për t’i stimuluar që të vijnë në seanca”, tha ajo.

Ideja fillimisht u dedikua studentëve të psikologjisë, sepse për ta është më e rëndësishme të vijnë në seanca, sepse në të ardhmen do të duhet ta bëjnë këtë. Siç thotë ai, nga Maqedonia largohen psikologët të cilët nuk kanë asnjë orë punë me vete dhe kjo është e tmerrshme.

Ekipi "Jigsaw" ofron ndihmë në "D Festival"

"Sebe Jigsaw" në "D Festival" në Dojran do të ketë dy lokacione - një belveder dhe një stendë në shesh.

“Në shtëpinë verore që do të jetë pjesë e kampit do të ofrohet ndihmë psikologjike, nuk është terapi psikologjike dhe do të jetë falas. “Do të jemi gjashtë veta dhe do të vendosemi në çadra rreth shtëpisë së verës, do të jemi vazhdimisht të pranishëm për ndihmë”, ka treguar Tiana.

E pyetur se nga vjen ideja që psikoterapistët të pozicionohen në këtë lloj ngjarjeje, Ivanovska tha se ideja ishte organizatore e “D Festival”, për të përfaqësuar temën e shëndetit mendor dhe e strukturoi si ndihmë psikologjike.

“Ideja ime ishte që të jap ndihmë psikologjike sepse njerëzit me siguri do të kenë nevojë. “Unë personalisht njoh shumë njerëz që nuk shkojnë në festivale sepse janë në ankth, të mërzitur, kanë sulme paniku dhe kur nxitojnë nuk kanë kujt të mbështeten, nuk kanë mbështetje.

Dallimi themelor midis psikologjisë dhe psikoterapisë

“Dallimi më i madh është në arsim. Psikoterapia është në një farë mënyre një specializim për të punuar me klientët, për seanca individuale. Psikologët me arsim katërvjeçar mund të bëjnë vetëm këshillim psikologjik, kurse për këshillimin psikologjik nuk kemi asnjë lëndë në fakultet, studimet janë të fokusuara në punë kërkimore dhe pjesërisht në klinike. Psikoterapia merret me tema më të thella, punon drejtpërdrejt me traumat dhe proceset më të vështira. “Nuk funksionon me parimin e dhënies së drejtimeve, por ti si individ e ke përgjigjen brenda vetes dhe unë të drejtoj në këtë proces, të shohësh se çfarë ke në vetvete dhe nuk e sheh”, thotë Tiana.

Psikoterapisti duhet të jetë i përgatitur të merret me të gjitha teknikat projektuese dhe më e rëndësishmja të ketë shumë punë për të bërë për të ndihmuar një tjetër.

Video e ditës