Loga: Me shpërbërjen e Këshillit Gjyqësor dhe Këshillit të Prokurorëve Publikë kërcënohet pavarësia e gjyqësorit

Krenar Loga - Ministër i Drejtësisë / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Nuk është gabim të pranosh fajësinë, nuk është gabim të marrësh këshilla nga kundërshtarët politikë. Unë e këshilloj që të jetë më i qetë se si duhet t'i pranojë të gjitha zgjidhjet. Qysh kur u hap çështja e Kodit Zgjedhor, VMRO-DPMNE-ja mori ftesën dhe mundësinë që të ketë një kryetar të atij grupi punues dhe deri në momentin e fundit kur u hap çështja e planit të rritjes nga Bashkimi Evropian. të ftuar, por fatkeqësisht nuk ishin të pranishëm, tha Loga.

Përpjekja e mandatarit për të formuar qeveri, Hristijan Mickoski, për të shpërbërë Këshillin Gjyqësor dhe Këshillin e Prokurorëve Publikë, është përpjekje për të disiplinuar pushtetin gjyqësor, theksoi sot në një konferencë për media ministri teknik i drejtësisë Krenar Loga.

Në konferencë, Loga theksoi se me shpërbërjen e dy organeve kushtetuese dhe përfundimin e mandatit të tyre, rrezikohet pavarësia e gjyqësorit. Ai vuri në dukje një vendim gjykate të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, për shkelje të Konventës në çështjen Grzeda kundër Polonisë, ku një gjyqtari nga Polonia i është ndërprerë para kohe mandati si anëtar i Këshillit Gjyqësor Kombëtar polak, me të cilin GJEDNJ vendosi se gjyqësori ishte i ekspozuar ndaj ndërhyrjes nga ekzekutivi.

- Sot pata rastin të ndaj me gazetarët dy gjykime të rëndësishme nga një institucion vendas, si dhe nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Si në lëndën e parë ashtu edhe në atë të dytë, vërtetohet se nuk mund t'i ndërpritet mandati një institucioni të garantuar me Kushtetutë. Kemi vendimin e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut për çështjen Grzeda kundër Polonisë, ku gjykata deklaron me vendosmëri se ka shkelje dhe se është kërcënuar pavarësia e gjyqësorit. Me këtë, gjyqësori u ekspozua ndaj ndërhyrjeve të ekzekutivit, tha Loga.

Në kuadër të reformave të paralajmëruara në gjyqësor nga Mickoski, ministri teknik Loga theksoi edhe një aktvendim tjetër të Gjykatës Administrative të Republikës së Maqedonisë së Veriut, lidhur me Komisionin Shtetëror për Vendimmarrje në Procedurat Administrative dhe Punësimin e shkallës së dytë. .

– Aktgjykimi i dytë është i Gjykatës Administrative të Republikës së Maqedonisë së Veriut, lidhur me Komisionin Shtetëror për Vendimmarrje të Komisionit Shtetëror për Vendimmarrje në Procedurë Administrative dhe Punësimin e shkallës së dytë. Kemi dy aktvendime që na thonë se nuk duhet të ketë ndërprerje të mandatit apo shpërbërje të këtyre organeve kushtetuese, tha Loga.

Pas konferencës për shtyp, Loga mbajti një konferencë për media ku i uroi suksese ministrit të ardhshëm të Drejtësisë dhe i tha se është i hapur për të ndarë përvojat e tij të deritanishme, pasi siç tha ai, nuk është gabim të pranosh fajin apo të marrësh këshilla. nga një kundërshtar politik.

- Është mirë që ai trashëgon nga ana jonë të gjitha përvojat e mira dhe të këqija. I uroj suksese edhe mandatarit, edhe ministrave të tjerë. Nuk është gabim të pranosh fajësinë, nuk është gabim të marrësh këshilla nga kundërshtarët politikë. Unë e këshilloj që të jetë më i qetë se si duhet t'i pranojë të gjitha zgjidhjet. Qysh kur u hap çështja e Kodit Zgjedhor, VMRO-DPMNE-ja mori ftesën dhe mundësinë që të ketë një kryetar të atij grupi punues dhe deri në momentin e fundit kur u hap çështja e planit të rritjes nga Bashkimi Evropian. të ftuar, por fatkeqësisht nuk ishin të pranishëm, tha Loga.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës