Ljupço Palevski orbitoi rreth krijuesve të lëvizjeve për mbrojtjen e fëmijëve

Lëvizjet në të cilat Ljupço Palevski-Palco, tani i dyshuari kryesor për vrasjet e 14-vjeçares Vanja Gjorçevska dhe 74-vjeçarit Pançe Zhezhovski, orbituan ideologjikisht dhe politikisht, kishin, ndër të tjera, mantrën e mbrojtjes së fëmijëve. Ajo mantra nuk ishte vetëm deklarative, por edhe e organizuar dhe e mishëruar në shoqata zyrtare dhe parti politike, të cilat kishin podkastet e tyre dhe bisedat e drejtpërdrejta në të cilat Palevski ishte një mysafir i dashur.

“Vëllai” në ideologji, Palevski ishte i ftuar në podkastet e festës Rodina, ku një nga themeluesit është Gordana Godzo. Ajo nga ana tjetër ka themeluar shoqatën “Od nas za nas” e cila nuk flet për fëmijët, mbrojtjen e tyre nga siç thonë “indoktrinimi gjinor”. Kjo shoqatë është anëtare e një koalicioni, e cila në faqen e saj në Facebook ka vetëm një postim për Vanjën, në të cilin thonë - politika duhet lënë mënjanë.

Ndërsa hetimet paraprake për vrasjen e Vanjës përparuan, po ashtu u përpoqën edhe përpjekja e bashkëpunëtorëve politikë të Palevskit për t'u distancuar nga ai, por edhe nga e kaluara e tyre në të cilën ata ndanë dënimet e Perëndimit, teoritë konspirative, demonizimin e barazisë gjinore, etiketimin e Komuniteti LGBT. , promovimi i Q Anon në Maqedoni gjatë një pandemie të rëndë, e gjitha e mbështjellë me patriotizëm dhe patriotizëm.

Po ndjekim me kujdes përfundimin e rastit me 14-vjeçaren Vanja Gjorçevska dhe vrasja e saj është tronditje dhe mosbesim i madh për secilin prej nesh. Vrasja e një fëmije të mitur pavarësisht nga arsyet, mund të klasifikohet vetëm si akti më monstruoz që mendja njerëzore mund të imagjinojë. Koalicioni për Mbrojtjen e Fëmijëve shpreh ngushëllimet më të thella për familjet, të afërmit dhe miqtë e Vanyas dhe shpresojmë që autorët të marrin dënimin që meritojnë. Urojmë nga zemra që ky të jetë vetëm një rast i humbur i kryer nga njerëz çnjerëzor që nuk do t'i ndodhë më kurrë asnjë fëmije. Ju lutemi që të gjithë të ruajmë humanizmin dhe gjakftohtësinë dhe në komente të shprehim vetëm simpati pa politikë dhe pa mendime shtesë për ngjarjen dhe pjesëmarrësit në vrasje, ka shkruar Koalicioni dhe ka kufizuar se kush mund të komentojë nën postim.

Por a mund të lihet mënjanë politika, nëse dihet, siç tha ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski, se të gjithë të dyshuarit për vrasjen e Vanja Gjorçevskës dhe Pançe Zhezhovskit janë nga e njëjta parti politike ku kryeson Palevski - , E drejta” dhe nëse merret parasysh edhe ajo paralajmërimet profesores së sigurimit Frosina Remenski, se sipas informacioneve të saj, kanë pasur lista për likuidime, reket dhe kidnapime dhe se në të kaluarën Palevski ka qenë subjekt i vëzhgimit operativ?

- E djathta radikale ose e majta radikale është një lob i terrorizmit. Rasti me vrasjen e Vanja Gjorçevskës dhe Pançe Zhezovskit duhet të jetë rast për trajtim më serioz dhe gjithëpërfshirës të subjekteve që përhapin fjalë radikale në kundërshtim me interesat strategjike të vendit ndaj BE-së dhe NATO-s, thotë ajo.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, nga ana tjetër, i lidhi këto lëvizje me rrjete agjenturore të huaja që synojnë destabilizimin e rrugës evropiane të vendit.

Pikërisht në podkastet e Rodinës Palevski kishte hapësirën dhe një nga mikrofonat për t'u anuar nga teoritë e konspiracionit për të dënuar neoliberalët, për të promovuar narrativat e Q Anon dhe në një nga podkastet e tij të fundit ai pohoi se përballja kryesore me disidentët politikë ndodh në salla të gjyqit. , përmes vendimeve gjyqësore ku dënohen ata që nuk janë dakord me qeverinë.

Në një emision të fundit nga podkastet e festës Rodina, Palevski ishte mysafire me Gordana Godzo, krijuese e organizatës "Nga ne tek ne" dhe e njohur për paraqitjen e saj si mbrojtëse e fëmijëve nga arsimi në të cilën ata do të mësojnë për ndjeshmërinë gjinore. . Koalicioni për Mbrojtjen e Fëmijëve, anëtar i të cilit është Gojo, prej muajsh ka promovuar shfaqjen e filmit "Çfarë është gruaja?", ku gjinia biologjike në lindje paraqitet si absolute dhe tentativa për të kaluar tranzit. ndaj një gjinie tjetër paraqitet si sëmundje dhe sajesë perëndimore. Retorika me të cilën koalicioni i afrohet çështjes së Vanjës nuk është aspak aq e stuhishme dhe me histeri mbrojtëse për fëmijët, sa kur bëhet fjalë për ndjeshmërinë gjinore nga e cila koalicioni ikën si djalli nga kryqi.

Më 17 korrik të këtij viti, në profilin e tij në Facebook, të cilin e përdor për aktivizim antigjinor, Gojo do të shkruajë:

Më 4 korrik do të nisë në kinema filmi “The Sound of Freedom” i bazuar në një histori të vërtetë që flet për trafikimin dhe abuzimin e fëmijëve. Ne duhet t'i duam fëmijët më shumë sesa të kemi frikë nga e keqja. Fëmijët e Zotit nuk janë në shitje. Kur publiku të zgjohet nga e gjithë kjo, ata njerëz nuk do të jenë në gjendje të ecin në rrugë.

Por kur bëhet fjalë për të njëjtin mendim politik Palevski, i cili, së bashku me katër anëtarë të tjerë të partisë nga partia Desna, tani po përballet me akuza të rënda për vrasje dhe rrëmbim të një fëmije, retorika është jashtëzakonisht e butë ose margjinale, prezumimi i pafajësisë. thirret dhe nuk atribuohet ngjarja e të gjithë lëvizjes “Koalicioni për Mbrojtjen e Fëmijëve”.

Trego të paktën pak humanizëm dhe mos u defokuso, dërgoje Vanya me dinjitet pa shartuar vrasjen e koalicionit, besimtarë dhe patriotë, si ata të kampit tënd, shkruan nën të vetmin postim ku shprehen ngushëllimet për jetën e marrë shumë shpejt.

Një retorikë e tillë e përmbajtur as për së largu nuk mund të krahasohet me atë që është tema kryesore e koalicionit dhe që është kundër shoqërisë së ndjeshme gjinore që posaçërisht ka filluar të ndërtohet ndër gjeneratat e reja, në sistemin shkollor. Komisioni Evropian, në raportin e tij të fundit për progresin e Maqedonisë së Veriut të publikuar së fundmi, theksoi saktësisht se lëvizjet e tilla janë pengesë në vend për të mos miratuar ende Ligjin për Barazi Gjinore.

Ligji për barazinë gjinore ende nuk është miratuar. Kjo është kryesisht për shkak të një lëvizjeje në rritje kundër gjinisë në të gjithë vendin. Fushatat kundër gjinive, ndonjëherë të mbështetura nga figura politike lokale, udhëheqës fetarë dhe politikë, janë një shqetësim serioz, thotë Raporti.

Është e padiskutueshme që pikërisht në podkastet e Rodina Palevskit, ajo kishte një mikrofon të hapur për t'u shprehur për tema të ndryshme të ekstremit të djathtë, për të promovuar qëndrime të vijës së ashpër antiperëndimore, për të fyer figura fetare, për të përhapur gënjeshtra për Covid-in dhe për të stigmatizuar gjallërisht. disidentëve. Por brutaliteti i ngjarjes penalo-juridike ku mbetën të vrarë një fëmijë dhe një i rritur, ndonëse vonoi pak kundërsulmin nga Rodina dhe për një moment u duk se u mbylli gojën apo u ftoh pikëpamjet e ndezura nacionaliste, shpejt u kthye në dhimbje politike. .

Vetëm më 7 dhjetor Rodina u shpreh ngushëllimet më të thella familjeve të Vanjës dhe Pançes. Por ai e vulosi me vulën e tij se akuzonte institucionet e sistemit të gjuetisë së shtrigave dhe disi futi në reagimin e tij yllin nga Vergina.

Rodina Maqedoni dënon thirrjen për çregjistrimin e partive dhe lëvizjeve që u shprehën publikisht kundër integrimit në NATO dhe BE. Dënojmë thirrjen për përgjegjësi kolektive ndaj anëtarëve të partisë Desna. Mbetet e paqartë nëse do të kërkohet përgjegjësi nga të gjithë anëtarët dhe simpatizantët e Desna-s në cilësinë e eliminimit politik të konkurrentit? Me çfarë të drejte anëtarët e pushtetit ekzekutiv dhe mediat pranë tyre ofenduan të gjithë maqedonasit në botë, por edhe simbolin e tyre të ndritshëm mijëvjeçar, diellin gjashtëmbëdhjetëkëmbësh? Duke i quajtur ata psikopatë, nacionalistë të ekstremit të djathtë dhe teoricienët e konspiracionit që përdorin yllin e Vergina?

Ndryshe nga 10 prilli 2020, kur Rodina qëndroi në mbrojtje eksplicite të Palevskit kur ai ishte në kërkim me urdhër, duket se këtë herë, graviteti i krimit ia mbylli pak gojën për mbështetjen e tij personale, dhe më shumë theksi u vu në Njoftimi i ministrit Oliver Spasovski se partia Desna nga e cila janë të gjithë të dyshuarit për vrasje dhe ndihmë dhe nxitje të çregjistrohet sepse punon kundër interesave të shtetit. Në vitin 2020, Rodina mbrojti Ljupço Palevskin kur ai ishte në paraburgim për ekstradim në Serbi. Më pas në njoftim deklaruan se është një atdhetar i madh dhe një njeri që i është hequr zëri kritik.

Atdheu Maqedonia gjithmonë do të luftojë që asnjë maqedonas të mos mbahet ilegalisht dhe pa gjyq në birucat e atdheut, e aq më tepër jashtë vendit. Prandaj Rodina Maqedoni po ngre zërin për lirimin nga paraburgimi shtatë mujor pa gjyq të Ljupço Palevskit, shtetas maqedonas i cili ndodhet në paraburgim për ekstradim në Serbi, dhe i jep atij mundësinë që të përgjigjet në çdo padi nga liria e tij dhe nga atdheun e tij. Nuk është maqedonase apo vendase që askush të mos e ngrejë zërin, pavarësisht nëse është konkurrent politik, kjo është më e pakta, më e rëndësishmja është një maqedonas, aq më tepër një patriot i madh, i burgosur pa gjyq jashtë vendit, as shteti dhe organet e tij gjyqësore dhe partia e tij Zëri (e cila çuditërisht dhe ndryshe nga emri i saj mbeti pa zë gjatë kësaj torture të tmerrshme) nuk reagojnë as media dhe as ekspertët! Prandaj Rodina Maqedoni i përkrah përpjekjet e aktivistëve të lëvizjes Treta, anëtari i së cilës Ljupço Palevski, për ta njoftuar opinionin me këtë rast, dhe ne vetë do t'i informojmë anëtarët dhe popullin maqedonas dhe do t'i mbështesim përpjekjet për lirimin e tij. njoftuar në faqen e Rodinës ku kanë reaguar për 10 Prill 2020.

Në kohën e atij ekstradimi, avokati i Palevskit ishte Vasko Stojkov, njeriu që së fundi e transportoi Palevskin nga Shkupi në Beograd, dhe më pas u tha mediave se ai nuk e dinte që ata po e kërkonin dhe Palevski i tha atij se duhej të shkonte te mjeku. .

Gordana Godzo dhe Mlladenco Trajkovski, të cilët janë themelues të Shoqatës “Nga ne tek ne”, janë në listën e pesëmbëdhjetë donatorëve për Mëmëdheun Maqedoni gjatë zgjedhjeve lokale të vitit 2021.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË