Dashuri, dhimbje dhe art: Detaje interesante nga jeta e Frida Kahlo

Puna artistike e Frieda Kahlo / Foto: EPA

Historia e jetës së Frida Kahlo na mëson se si bindja e verbër mund të na privojë nga momentet e bukura dhe të vlefshme të jetës dhe si mund të zhytemi në dhimbje për shkak të dashurisë obsesive, të pavlerë. Dashuria mund të jetë shumë e bukur, por edhe shumë shkatërruese. Por fenomeni i dhimbjes nuk do të thotë gjithmonë ngërç dhe shkatërrim, ai mund të shndërrohet në frymëzim të pashtershëm artistik apo letrar. Dhe, thjesht, me apo pa një të metë fizike, çdo femër ka bukurinë e saj.

“Shpresoj që largimi të jetë i gëzuar dhe të mos kthehem më kurrë”, shkruante Frieda në ditarin e saj pak para se të vdiste në moshën 47-vjeçare, pa e ditur se do të jetonte edhe shumë vite me veprat e saj të bukura të artit.

Ajo e zgjodhi vetë datën e lindjes

Edhe pse dihet mirë se Frieda ka lindur më 6 korrik 1907, siç thuhet në dokumentet e saj, piktori gjithmonë pretendonte se ajo kishte lindur në vitin 1910 dhe se ishte e bija e Revolucionit Meksikan dhe Meksikës së sotme.

Ajo kishte probleme të rënda shëndetësore

Si fëmijë, ajo kishte një deformim të shtyllës kurrizore që prindërit dhe njerëzit përreth saj mendonin se ishte poliomieliti. Megjithatë, kjo nuk ishte arsyeja e vetme për problemet e shumta shëndetësore të Friedës. Në moshën 18-vjeçare ajo u bë viktimë e një aksidenti automobilistik që ndodhi mes autobusit në të cilin udhëtonte dhe tramvajit dhe për pasojë pësoi një thyerje të shtyllës kurrizore. Gjegjësisht, një ndalues ​​autobusi e ka goditur me thikë pas shpine, duke i shkaktuar gjakderdhje të madhe. Ajo shënoi jetën e saj, duke e detyruar atë t'i nënshtrohej operacioneve të shumta.

Ishte një pëllumb mbi një elefant

Kur ishte 22 vjeç, Frieda u martua me piktorin e famshëm Diego Rivera, i cili ishte 21 vjet më i madh se ajo. Për shkak të ndryshimit të madh në pamje dhe lartësi, ata shpesh quheshin "elefant dhe pëllumb". Kjo dashuri e ndryshoi ndjeshëm Fridën gjithmonë krenare dhe sfiduese, sepse Diego kishte marrëdhënie me gra të tjera, përfshirë motrën e saj. Si rezultat, vetë piktori filloi të përfshihej në punë dhe ajo vuajti aq shumë për burrin e saj, saqë shpesh e quajti atë "një tjetër aksident në jetën e saj".

Ajo po përpiqej të bëhej nënë

Frieda theu shtyllën kurrizore, legenin dhe këmbën në një aksident automobilistik që i ndryshoi jetën përgjithmonë. Për shkak të kësaj, ajo nuk mundi të lindte fëmijën që donte dhe pësoi katër aborte klinike. Në pikturën e saj “Henry Ford Hospital” ajo tregoi se si u ndje gjatë një prej kuretazheve të saj. Është një autoportret i vitit 1932, që tregon trupin e saj në një shtrat, të rrethuar nga një grumbull objektesh simbolike, si ato që rrethojnë Krishtin e kryqëzuar në alegorinë e shpëtimit.

Ajo fitoi famë të vërtetë vetëm pas vdekjes së saj

Megjithëse Frieda ishte e suksesshme gjatë gjithë jetës së saj, ajo shpesh konsiderohej si "gruaja e Diego Rivera". Vetëm pak vite pas vdekjes së saj, puna e saj u njoh në mbarë botën dhe reputacioni i saj u ngrit në qiell gjatë viteve XNUMX.

FOTO | Një zë i thellë si dhimbja e shpirtit: Këngëtarja sensuale Chavela Vargas josh Frida Kahlo dhe Ava Gardner

Video e ditës