Lisica prej vitesh është më e ndotura, me projekte do të përmirësohet cilësia e ajrit

Ndotja e ajrit në Shkup / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Komuna e Aerodromit, në bashkëpunim me disa institucione nga vendi dhe jashtë vendit, u ka hapur mundësinë disa qytetarëve që t'i ndërrojnë stufat e tyre me dru ose qymyr me inverter, pompa termike ose me pelet, e në disa prej tyre ndërrim të dyerve. dhe dritaret janë kryer, dhe çatitë dhe fasadat janë restauruar

Sezoni i ngrohjes është në prag dhe me këtë po rritet edhe shqetësimi i shkupjanëve se çfarë ajri do të thithin këtë dimër. Në vitet e fundit, Shkupi renditej lart në hartën e qyteteve më të ndotura në botë dhe shumë shpesh, veçanërisht në ditët kur temperaturat e jashtme binin nën zero gradë Celsius, ai renditej i pari si kryeqyteti më i ndotur në botë. .

Në muajt e ftohtë, për fat të keq, stacionet matëse që regjistrojnë cilësinë e ajrit që thithim, treguan vlera të disafishimit të ndotjes së ajrit dhe pranisë së grimcave kancerogjene PM10 dhe PM2.5, të cilat sipas shëndetit. profesionistët, shkaktojnë dëme të pariparueshme në sistemin e frymëmarrjes dhe shumë shpesh janë shkaktarë të sëmundjeve të shumta më të rënda të rrugëve të frymëmarrjes.

Si një nga vendbanimet më të ndotura në Luginën e Shkupit për një kohë të gjatë është vendbanimi Lisiçe si dhe Gorno Lisiçe, duke përfshirë edhe popullatën që jeton në rrugët Gjorgi Kapçev dhe Todor Changov. Fakti që popullata vendase në këto vende më së shumti përdor dru zjarri për ngrohjen e shtëpive të tyre, por edhe afërsia me deponinë më të madhe të Shkupit, Vardarishte, ku shpesh digjen të gjitha llojet e mbeturinave, janë arsyet kryesore për cilësinë e dobët të ajrit. dhelprat marrin frymë. Një problem shtesë lind për shkak të pranisë së një numri të madh të deponive ilegale, por edhe për faktin se disa qytetarë, për arsye të ndryshme, kryesisht për shkak të pamundësisë për të siguruar dru zjarri, në përpjekje për të ngrohur shtëpitë e tyre, digjen. të gjitha llojet e mbeturinave, gomave, drurit të llakuar nga dyert dhe dritaret e vjetra, plastika, rrobat... E gjithë kjo është arsyeja që shumë vite më parë popullata vendase thithte ajër të ndotur disa herë mbi nivelin e lejuar.

Pikërisht në përpjekje për të reduktuar ndotjen e ajrit të ambientit që thith popullata në Lisiçe, përmes projektit “Trajtimi me ndotjen në qytetin e Shkupit”, i cili në periudhën e kaluar është realizuar në disa faza në territorin e Komunës së Aerodromit. , vetëqeverisja lokale, në bashkëpunim me disa institucione nga vendi dhe jashtë vendit, një pjesë e qytetarëve iu është dhënë mundësia që t'i ndërrojnë stufat me dru ose qymyr me inverter, pompa termike ose me pelet, e disa kanë dyer dhe dritare. të ndërruara dhe të restauruara çatitë dhe fasadat.

Sipas informacioneve të marra nga pushteti vendor, me zbatimin e këtij projekti, më shumë se 130 amvisëri në Lisicë kanë marrë pajisje ekologjike për ngrohje dhe fasada me efikasitet energjetik.

Projekti financohet nga Ambasada Suedeze me mbështetjen e PNUD-it dhe ka përfshirë rinovimin energjetik të 130 familjeve në vendbanimin Lisice, gjatë të cilit janë zbatuar masa për efiçencën e energjisë, duke përfshirë zëvendësimin e pajisjeve të vjetra dhe joefikase të ngrohjes, qëllimi përfundimtar i të cilit është për t'u marrë me ndotjen e ajrit.

Kryetari i Bashkisë së Aeroportit Timço Muçunski Gjatë prezantimit të projektit, ai theksoi rëndësinë e zbatimit të tij dhe se ai është “në ndihmë të madhe” për banorët që janë më të prekur nga problemi i ndotjes.

- Si Komunë jemi të përkushtuar që të gjejmë zgjidhje të përhershme në përballjen me ajrin e ndotur, por gjithmonë duhet të synojmë për më shumë. Është e rëndësishme për cilësinë e jetës në aeroport që të krijohen modele që do të kontribuojnë në uljen e ndotjes, dhe disa tashmë po japin rezultate konkrete - tha Mutsunski.

Për përkujtim, zbatimi i këtij projekti filloi me vendosjen e stacioneve matëse të ndotjes së ajrit në disa lokacione.
- Komuna e Aerodromit mbetet e hapur për bashkëpunim me të gjithë faktorët e shoqërisë, të cilët në mënyrën e tyre kontribuojnë në përmirësimin e mjedisit dhe në krijimin e një mjedisi të shëndetshëm dhe të pastër dhe ndërmerr masa konkrete për zvogëlimin e pasojave të dëmshme të këtij problemi. ato vendosen nga vetëqeverisja lokale.

Video e ditës