Një ekspozitë arti që mbart një vazhdimësi kulturore të rrjedhave historike

Në galerinë e arteve të QKUK “Marko Cepenkov” në Prilep nga 4 korriku do të hapet ekspozita me vepra të artistes prilepase Pavlina Ilijeska. Autori ka lindur në Prilep, 1949. Shkollimin e kreu në vendlindje. Filloi të pikturojë intensivisht në moshën 57-vjeçare, në vitin 2006. Deri në vitin 2015, krijimtaria e saj përfshin mbi 146 kanavacë pikture me paraqitje të pamjeve dhe peizazheve të qytetit, të punuara në teknikë akrilike.

- Duke kompozuar peizazhe shumëngjyrëshe dhe pamje mbresëlënëse të qytetit, artistja autodidakte/amatore Pavlina Ilijeska krijon një vepër të gjerë pikture me motive të frymëzuara nga vendlindja e saj Prilepi. Duke pikturuar monumentet madhështore që dallojnë qytetin nën Kullat e Markut, ajo krijon një vazhdimësi kulturore rrjedhash historike që kanë lënë gjurmë dalluese në të kaluarën dhe që i japin formë të tashmes në mënyrë të paimitueshme dhe unike.

E sigurt në intuitën e saj, ajo hyn me guxim dhe dinjitoz në botën e artit të bukur. Për herë të parë në ciklin e ri të veprave artistike ai përdor piktura monumentale. Me pikturën e përpiktë dhe piktoreske të detajeve më të vogla në peizazhet dhe arkitekturën e qytetit, artisti përpiqet të mbushë plotësisht sipërfaqen e bardhë. Duke dalluar gjithçka me - me dorëshkrim pikture kaligrafike, ndjeshmëri lirike dhe nota të gjalla ngjyrash, krijimtaria autentike artistike e Ilijeskës rritet në një ansambël kulturor që dëshmon për vlerën historike dhe shpirtërore të qytetit - shkruan historiania e artit Victoria Dimeska.

- Jo vetëm për shkak të veprave të krijuara, por edhe për shkak të bisedave të shumta intensive për artin dhe për jetën e përditshme që na rrethon, më pëlqen të them se Pavlina Ilijeska është mbi të gjitha një person që ka një intuitë të pabesueshme, e cila çon në Konkluzioni im i radhës se ajo është një autore që ekspozon shpirtin dhe nxitjet e tij. Dhe ato të lumtura, dhe ato të frikshme, ose përsëri, ato të trishtuara.

Intuita që ai përcjell me mjeshtëri në telajot me të cilat jemi të rrethuar sot, pavarësisht ndjesisë që na pushton aktualisht si shikues, pasohet nga një tipar i përbashkët që shpesh nuk e vëmë re në art, sepse jemi tepër të fokusuar tek përvoja. e asaj që është pikturuar, veçanërisht nëse na duket e njohur, dhe më pak për interpretimin e saj në sfond. Ai tipar i përbashkët në veprat e Iliyeskës është liria, pra shfaqja e saj intuitive, pavarësisht nëse piktori na paraqet motive të ashtuquajtura patriotike, apo prek thelbin ekzistencial të individit.

Duke u marrë me individin, Ilijeska depërton me mjeshtëri dhe përplaset me frikën, shqetësimin dhe kërkimin e mënyrave për të rilindur. Dhe këtu, dhe në rastin e temave patriotike-vendase, plani i dytë, pra interpretimi i sfondit të përmendur është vepra që qetëson, fisnikëron, gëzon ose shton forcën shtesë për këmbënguljen drejt lirisë, si p.sh., motivet që lidhen me “Vështira”, Mogilla e Prilepit apo Çarshia me Sahat Kullën e qytetit.

Piktura e Ilijeskës paraqet një liri që nuk mbetet vetëm brenda imagjinares, apo nga ana tjetër, një liri që do të na çojë në barrikadat në sheshin e qytetit, por një liri që pa dijeninë na zbut, edhe pse ndoshta pritshmëritë ishin të ndryshme - u shpreh. kulturologu Zvonko Dimoski.

Video e ditës