Mirëpo, lidershipi solli ndryshime: BDI është gati të jetë opozitë, VMRO-DPMNE hyn në qeveri?

udhëheqja Kovaçevski Mickoski Foto MPB

Qeveria e gjerë pa BDI duhet të jetë zgjidhja dalëse që ndryshimet kushtetuese të marrin mbështetjen e deputetëve të VMRO-DPMNE-së. Opozita u përgjigj shprehimisht se e mirëpret vendimin e BDI-së për të shkuar në opozitë.

Qeveria e gjerë pa BDI do të jetë ende zgjidhja dalëse e ndryshimeve kushtetuese? marr përkrahja e deputetëve të VMRO-DPMNE-së është dilema që pas takimit të lidershipit të kryeministrit Dimitar Kovaçevski dhe liderit të VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski, e hapi ministri i Jashtëm, Bujar Osmani, me njoftimin në Facebook se integrues janë gati për të mos marrë pjesë Вlada vetëm që të kalojë ndryshimet kushtetuese.

BDI është e gatshme të mbështesë një qeveri pa BDI deri në zgjedhje nëse opozita i përkrah ndryshimet kushtetuese dhe ato të hyjnë në fuqi para formimit të asaj qeverie. E ardhmja evropiane e qytetarëve është e para!”, ka shkruar Osmani në qëndrimin e BDI-së.

VMRO-DPMNE u përgjigj shprehimisht se e mirëpresin vendimin e BDI-së për të shkuar në opozitë.

BDI-ja, përveç opozitës, mbetet të pajtohet për aplikimin e vonuar të ndryshimeve deri në periudhën e hyrjes së Maqedonisë në BE”, njoftojnë nga partia.

Një shans për ndryshime kushtetuese?

A do të shkaktojë kjo një zhvillim të ri dhe a ka mundësi që ndryshimet kushtetuese të kalojnë akoma dhe për të marrë një shumicë prej dy të tretash në Parlament, gjë që kërkon edhe votat e deputetëve të opozitës do të jetë më e qartë pasi të prononcohet VMRO-DPMNE.

Kovaçevski dhe Mickoski takimi kokë më kokë e vlerësoi atëajo ndryshe. Për Mickoskin, ajo ishte i pasuksesshëm dhe Kovaçevski Në takim u vu re një ndryshim në qëndrimin e partisë opozitare, pra se nuk është kundër përfshirjes së bullgarëve dhe popujve të tjerë në kushtetutë. Megjithatë, kushti i Mickoskit është që ndryshimet kushtetuese të hyjnë në fuqi nga dita kur fillon ratifikimi i Protokollit për anëtarësim të Maqedonisë në BE nga parlamentet e 27 vendeve anëtare.

Mickoski pas takimit tha se Kovaçevski ka sugjeruar që VMRO-DPMNE të hyjëе në Qeveri me pesë nga 10 dikasteret me të cilat segа të udhëhequr nga LSDM-ja si kusht për të mbështetur ndryshimet kushtetuese. Ai përsëriti se nuk do të mbështesë ndryshimet kushtetuese nën diktat bullgar.

'Diskutuam për propozimet e Kovaçevskit, nga të cilët do të veçoja një: ai propozoi në kuadër të Пparlamenti të nisë dhe po u hap një diskutim, me dy të tretat e shumicës për miratimin e nevojës së ndryshimit të Kushtetutës dhe më pas formimit të qeverisë, në të cilën pesë nga dhjetë portofolet e menaxhuara nga LSDM-ja duhet t'i jepen VMRO-DPMNE-së, për të përfunduar kushtetutën. duhet të fillojnë ndryshimet në procesin e negociatave dhe pastaj të mbyllen kapitujt e parë, dy, tre, në varësi të shpejtësisë dhe ajo qeveri të shkojë në zgjedhje parlamentare. Kësaj iu përgjigja se është mirë, e kuptoj ofertën dhe për këtë kam qëndrimin e mëposhtëm: VMRO-DPMNE është e gatshme të hyjë në Qeveri me LSDM-në, por pa pjesëmarrjen e BDI-së. Qeveria”, tha ai Mickoski.

Më pas ai paraqetShae ajo që ai u përgjigj, pra ajo VMRO-DPMNE-ja është e gatshme të marrë pjesë në Qeveri, por zgjedhjet i organizon Qeveria teknike dhe ndryshimet kushtetuese do të vlejnë nga dita kur më 27 do të fillojë ratifikimi i Protokollit për anëtarësim të Maqedonisë nga parlamentet. BE-anëtarët.

'Ai e cilëson këtë si shkelje të kornizës së negociatave. Më pas i ofrova të shkojë në zgjedhjet e parakohshme parlamentare në vjeshtë, të formojë një qeveri me unitet të gjerë kombëtar ku nuk do të ketë BDI dhe pasi asnjë shtet anëtar nuk ka asgjë kundër identitetit shekullor maqedonas, traditës, kulturës, zakoneve, gjuhës maqedonase, atëherë jam gati të flas me kryeministrat evropianë që ata të votojnë për një garanci më të fortë për këtë që po themi, ndaj të shohim nëse është vërtet si thonë se është, dhe duke pasur parasysh se edhe Bullgaria ka një qeveri të zgjedhur. Dhe le të themi se Europa qëndron pas shekulloreve identiteti”, tha ai Mickoski.

Për fqinjësinë e mirë, Mickoski tha se kërkon zbatimin e vendimeve nga Strasburgu për maqedonasit në Bullgari.

“Do të doja të isha një fqinj i mirë me Bullgarinë dhe nga ato 14 çështje gjyqësore në Strasburg, Bullgaria do të zgjidhte tre dhe do t'i zbatonte ato. Le të zgjedhë Bullgaria, jo ne. Nga këto gjashtë që janë përfundimtare, le të zgjedhë tre. Atëherë do të themi se është mirë, ka një erë pozitive dhe njerëzit në Bullgari do të ndjejnë se dikush nga vendi i tyre është pas tyre. Nuk e ka pranuar, sepse është ndryshim i kuadrit negociator. Por ne kërkojmë paketë, kujdes dhe jo kornizë negociuese”, shtoi Mickoski.

Kovaçevski: VMRO-DPMNE nuk është kundër ndryshimeve kushtetuese

Kovaçevski, nga ana tjetër, vlerësoi se është дse qëndrimi i nënkryetarit të VMRO-DPMNE-së Timço Mutsunski ka ndryshuar dhe është i ndryshëm nga se atë që dëgjoiл në një takim, e kjo është se VMRO-DPMNE nuk është kundër ndryshimeve kushtetuese në vend.

'ТKy është përfundimi i përbashkët dhe mesazhi kyç nga ky takim. Bëhet një dallim i qartë nëse do ta integrojmë shtetin në BE apo do ta lëmë të izoluar, gjë që mendoj se është mirë që dialogu në vazhdim të vazhdojë dhe në fund të ndërtohet një qëndrim i përbashkët se është mirë që shteti të jetë të integruara në BE. Synimi dhe angazhimi im i Qeverisë është që ky proces i integrimit evropian të jetë i suksesshëm, sepse kemi parasysh synimet strategjike të shtetit”. tha Kovaçevski.

Ai shtoi se ndryshimet kushtetuese, pra përfshirja e pjesëve të tjera të kombeve në Preambulën e Kushtetutës, janë një hap përpara në këtë rrugë evropiane.

Dhe kryeministri konfirmoi se Mickoskit i ka propozuar së bashku miratimin e ndryshimeve kushtetuese, sepse siç tha ai, kjo është zgjidhja reale që qytetarët presin prej tyre.

“I kam bërë një propozim Mickoskit, nëse ka. dakord le t'i qasemi së bashku dhe konsensuale realizimit të këtij qëllimi strategjik dhe të votojmë së bashku ndryshimet kushtetuese. Nëse i votojmë të gjithë bashkë, atëherë kam sugjeruar që menjëherë pas votimit të shkojmë në zgjedhje dhe ky është një qëndrim që e kam deklaruar publikisht disa muaj më parë. Gjatë periudhës së kaluar kam kuptuar se është e rëndësishme që ata të jenë pjesë e qeverisë dhe të tregojnë se ne si qeveri nuk jemi të orientuar drejt marrjes së pikëve politike vetëm për veten tonë dhe se nuk udhëhiqemi nga interesat tona partiake. dhe se nuk jemi të fokusuar vetëm në rezultatin e zgjedhjeve të ardhshme. ПUrdhërova që bashkërisht të votojmë për hapjen e Kushtetutës me dy të tretat dhe menjëherë nesër VMRO-DPMNE të hyjë në Qeveri, me LSDM të lirojë gjysmën e vendeve për përfaqësuesit e VMRO-së.DPMNE”, tha ai Kovaçevski.

Ne ate menyre një qeveri e cila bashkon, pra ku do të përfshiheshin të gjitha partitë që janë pro BE-së, thotë kryeministri.

“Në këtë mënyrë, ajo qeveri, ku do të përfshihen të gjitha partitë që janë pro integrimit evropian, do të zbatojë procesin e ndryshimeve kushtetuese, do të përfundojë procesin e shqyrtimit në vazhdim, do të mbyllë procesin e ndryshimeve kushtetuese dhe do të hapë kapitujt si fazë e dytë. nga procesi i negociatave dhe madje mund të mbyllë një ose dy nga kapitujt që janë pjesë e grupit të dytë dhe e njëjta qeveri do të jetë në gjendje të organizojë zgjedhjet e ardhshme. Unë i propozova asaj Amendamentet kushtetuese që do të miratohen në dispozitat e tyre përfundimtare dhe kalimtare kanë një dispozitë që zbatohet në momentin e mbajtjes së konferencës së dytë ndërqeveritare, e cila është caktuar pa asnjë vonesë”.  tha ai Kovaçevski.

Sipas tij, gjithçka tjetër del nga korniza e negociatave.

“Mickoski ka besuar se disa parti nuk është dashur të jenë pjesë e qeverisë, por duhet një qeveri që do të jetë bashkim i gjerë i të gjithëve, që do të ketë një qëllim të qartë. Do të jetë një qeveri e bashkimit, e integrimit evropian dhe nuk do të jetë një qeveri e izolimit dhe destabilizimit, skenarë të tjerë mund të çojnë në rezultate të tjera në shoqëria”, mendon ai Kryeministri.

Mickoski beson se nuk ka nevojë për takime të reja lidershipi dhe siç tha ai nga gjimnastika në publik, por prapë e thotë këtë njëqindи në dispozicion për konsultim të mëtejshëm. Mickoski ka konsideruar se do të ishte mirë që BDI-ja të tërhiqej vetë nga Qeveria, por deklarata u bë para se Osmani të deklaronte se integruesit janë të gatshëm për një hap të tillë.

Kovaçevski, nga ana tjetër, për të aprovuar VMRO-DPMNE-në që të votojë për amendamentet kushtetuese, njoftoi se së shpejti një nga shtetet më të mëdha anëtare të BE-së (nuk zbuloi se cilin) do të sjellë rezolutë se gjuha dhe kultura maqedonase njihet dhe njihet. Kryeministri beson se komunikimi duhet të vazhdojë dhe se beson në arritjen e qëllimit. Në emër të kompromisit, Kovaçevski la hapësirë ​​për të hequr dorë nga karrigia e kryeministrit vetëm që të kalojnë ndryshimet kushtetuese dhe vendi të vazhdojë rrugën drejt BE-së.

dhe në fund të ditës zgjidhen kryeministrat në Kuvend, Për mua është e rëndësishme që të kemi një qeveri të cilat i zakonshëm do të mori vendime të rëndësishme”, tha Kovaçevski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës