E majta kërkon përfundimin e negociatave me Bullgarinë

“Anëtarësimi në organizatat ndërkombëtare, të cilat praktikisht duhet të jenë garantues i barazisë ndërmjet shteteve anëtare, ka treguar pazbatueshmëri të jashtëzakonshme në praktikë. "Procesi i integrimit për anëtarësim në këto organizata është shndërruar në faza që shkatërrojnë identitetin maqedonas," tha Levica në një deklaratë për mediat, duke kërkuar përfundimin e negociatave me Bullgarinë.

“Procesi i shkatërrimit të shtetit, popullit dhe kombit maqedonas ka filluar praktikisht pas shpalljes së pavarësisë. Historia ka treguar se koncesioni i parë i bërë me qëllim të regjistrimit të shtetit (anëtarësimit) në OKB është një dobësi, e përkthyer në traditë në çdo integrim të ardhshëm. Në atë kohë, elitat politike pranuan ndryshimin e flamurit shtetëror dhe një referencë të përkohshme si emër të shtetit, gjë që krijoi bazën që vendet fqinje të kërkonin vazhdimisht një pjesë të enigmës së identitetit maqedonas. Shkatërrimi vazhdoi përmes “Marrëveshjes Kornizë të Ohrit”, peripecitë ndodhën në Nivitsi me nënshkrimin e “Marrëveshjes së Prespës” dhe kulmin pas dyerve të mbyllura e shpall Dimitar Kovaçevski, duke pranuar kërkesat bullgare për heqjen e vetos dhe zhbllokimin e Procesi i integrimit në BE”, thuhet në njoftimin e partisë.

E majta thotë se është e papranueshme që bullgarët të përfshihen në Kushtetutën e vendit dhe ajo të mos diskutojë fare për pozitën e pakicës maqedonase në Bullgari.

“Kryeministri bullgar u tha deputetëve të Kuvendit të Bullgarisë se çfarë po bën qeveria e delegjitimuar e LSDM-së dhe BDI-së pas shpinës së popullit maqedonas. Domethënë, ai ndau se Kovaçevski vazhdon në gjurmët e Zaevit dhe pranoi që bullgarët të përfshihen në Kushtetutën e Maqedonisë, duke paralajmëruar negociatat e komisionit të përbashkët historik, i cili tashmë ka përgatitur tekste dhe se bisedat për pakicën maqedonase në Bullgari janë të papranueshme. Këto kërkesa janë të papranueshme për Maqedoninë! Elita kuazi-politike, pa njohuri dhe aftësi, futet në një lojë diplomatike pa reciprocitet, lejon ndërhyrje të barabartë në punët e brendshme, gjë që rrezikon rendin kushtetues të shtetit. Qeveria e LSDM-së dhe BDI-së vazhdimisht po punon që Maqedonia të bëhet shtet i shpërthyer, kurse kombi maqedonas si element përbërës i shtetit të reduktohet në bashkësi etnike!”, thonë nga e majta.

Partia konsideron se në asnjë bazë nuk i lejohet një faktor i jashtëm të vendosë për ndryshime në Kushtetutën tonë.

“Qeveria duhet të qëndrojë në mbrojtje të sovranitetit shtetëror dhe në bazë të marrëveshjeve ndërkombëtare të ratifikuara dhe vendimeve të marra tashmë të luftojë për të drejtat e maqedonasve në Bullgari. Për këtë arsye, e majta insiston në ndërprerjen e menjëhershme të negociatave me Bullgarinë nga qeveria e delegjitimuar maqedonase. “Nëse heqja dorë nga emri, flamuri, populli, historia, gjuha dhe identiteti maqedonas janë kushte për anëtarësim në Bashkimin Evropian, atëherë nuk kemi nevojë!”, thuhet në deklaratën e së majtës.

Video e ditës