Vitin e kaluar, çdo i katërti maqedonas pushoi në Greqi

Plazhi në Athinë, Greqi / Foto: EPA-EFE / ALEXANDROS VLACHOS

Me pak më pak se gjysmë milioni vizitorë, Maqedonia e Veriut është në vendin e 11-të në mesin e 15 vendeve më të mira me numrin më të madh të vizitorëve në Greqi për vitin 2021, sipas analizës së Institutit të Shoqatës së Bizneseve Turistike Greke (INSETE). Korrespondenti i MPB-së nga Athina.

Nën titullin "Kush shkon ku?" Sa kohë qëndron? Sa shpenzon?”, analizon INSETE të dhënat zyrtare të Bankës së Greqisë për turizmin vitin e kaluar, duke u ndalur më konkretisht tek numri i turistëve në secilin prej 13 rajoneve greke.

15 vendet e para me numrin më të madh të vizitave dhe vizitorëve në Greqi janë Gjermania, Britania e Madhe, Franca, Italia, Bullgaria, Polonia, Rumania, Holanda, SHBA, Qipro, Maqedonia e Veriut, Zvicra, Austria, Serbia dhe Belgjika.

Konkretisht për Maqedoninë e Veriut, vitin e kaluar, numri i vizitorëve ishte pothuajse dy herë më i ulët (me 49,4 për qind) krahasuar me vitin 2019, pra 479.000 vizitorë vitin e kaluar, krahasuar me 948.000 tre vjet më parë.

Në vitin 2019, nga vendi ynë ka pasur 962.000 vizita, krahasuar me 480.000 vizita vitin e kaluar, dhe pjesa më e madhe e vizitave ka qenë në pjesën veriore të Greqisë.

Sipas të dhënave dhe analizave, vendi ynë është i pandryshuar në vendin e 11-të. Ndër vendet e rajonit, para nesh është Bullgaria në vendin e pestë dhe pas nesh Serbia në vendin e 14-të.

- Në vitin 2021 në Greqi janë realizuar gjithsej 16.376.000 13 55,3 vizita në 2019 qarqet e vendit, që tregon një rënie prej 36.643.000 për qind krahasuar me vitin 2021 kur kishte 31.348.000 XNUMX XNUMX vizita. Numri i vizitave është më i lartë se numri i vizitorëve, i cili në vitin XNUMX ishte XNUMX, sepse një vizitor mund të vizitojë më shumë se një rajon gjatë udhëtimit të tij në Greqi, thuhet në analizë.

Tre vendet me numrin më të madh të vizitave dhe vizitorëve janë Gjermania, në vend të parë me 3.001.000 vizitorë, Britania e Madhe me 1.591.000 dhe Franca me 1.175.000 vizitorë.

Nëse të dhënat e vitit 2021 krahasohen me ato të vitit 2019, rënia më e madhe, me 80,4 për qind, është tek vizitorët nga Bullgaria.

Zvogëlimi i numrit të vizitorëve nga Maqedonia e Veriut gjatë vitit të kaluar ndoshta është për shkak të faktit se kufijtë u hapën në mes të majit dhe për udhëtimin kërkohet një dokument për Covid-19, d.m.th një certifikatë vaksinimi, një certifikatë të një sëmundjeje të mëparshme ose një test negativ PCR ose test i shpejtë.

Për sa i përket periferive, që është edhe objekt i analizës, ishujt në pjesën jugore të detit Egje janë më të vizituarit, pasuar nga Kreta, e ndjekur nga pjesa qendrore e Greqisë veriore - rajoni që përfshin Selanikun dhe Halkidikin, ku vizitorët nga Maqedonia e Veriut janë ndër tre vendet më të mira.

- Në vendin e tretë është rajoni i Maqedonisë Qendrore me 2.934.000 vizita, dhe shumica e vizitave janë nga Bullgaria (529.000). Më pas vijnë vizitat nga Gjermania (480.000) dhe Maqedonia e Veriut (461.000), thuhet në analizë.

Megjithatë, megjithëse Maqedonia e Veriut është në mesin e tre vendeve të para për nga numri i vizitave në rajonin specifik, ajo nuk është në tre vendet e para për sa i përket numrit të netëve të kaluara dhe shpenzimeve të bëra gjatë qëndrimit.

Video e ditës