Kurti: Pres që BE-ja të jetë më aktive dhe më e qartë për kontestin mes Kosovës dhe Serbisë

Albin Kurti
Albin Kurti / Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Presidenti i Kosovës Albin Kurti në një intervistë për BBC në gjuhën serbe, deklaroi se pret që Bashkimi Evropian të jetë “më aktiv dhe më i qartë” në të ardhmen kur bëhet fjalë për çështjet ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.

“Nëse e shikoni kohën që kaloj në publik, mund të duket se kjo çështje (gjendja me Serbinë) është ngritur në listën e prioriteteve, por besoj se nuk e ka ndryshuar rrënjësisht vendin e saj. Puna, drejtësia dhe çështjet aktuale janë ende aty, merrem me shumë tema”, thotë Kurti.

Këtë të enjte (18 gusht), Kurti pritet të takohet me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në Bruksel. Ka kaluar më shumë se një vit nga takimi i fundit i tillë, megjithëse negociatorët u takuan në një format tjetër në maj në Berlin.

“Është herët të thuhet se si do të përfundojë dhe çfarë karakteri do të ketë takimi”. Ky takim është dashur të mbahet më 19 korrik, por presidenti i Serbisë ka kërkuar që të shtyhet për një muaj”, thotë Kurti.

Kurti dhe Vuçiq do të takohen me ndërmjetësimin e Miroslav Lajçak, përfaqësues i Bashkimit Evropian (BE) për dialog.

Sipas Kurtit, në takimin e parë do të diskutohen dy pika: elementet e kornizës së përgjithshme të marrëveshjes dhe çështjet aktuale.

Siç thotë kryeministri i Kosovës, ai “arriti dy marrëveshje me Serbinë dhe i përmbushi kërkesat dy herë, por kërkon që Beogradi të përmbushë pjesën e tij”.

“Kur flasim për targa, Serbia e ka humbur afatin në prill dhe tani kemi një problem. Sa i përket energjetikës, institucionet e Kosovës e kanë regjistruar për dy ditë kompaninë Elektrosever, e cila ka pasur një javë për të na dhënë të dhëna të reja për përdoruesit – gjë që nuk është bërë as pas tetë javësh”, pohon Kurti.

Video e ditës