Kurti: Me 1 shtator fillon aplikimi i vendimit për targat dhe dokumentet serbe

Albin Kurti / Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë sot se aplikimi i vendimeve për zëvendësimin e targave serbe me targa të Kosovës dhe reciprociteti ndaj Serbisë në aspektin e dokumenteve personale me hyrjen e qytetarëve nga njëri shtet në tjetrin, do të fillojë më 1 shtator. vit, raportoi korrespondenti i MIA-s nga Prishtina.

Në hapje të seancës së sotme të Qeverisë, Kurti tha se zbatimi i vendimeve të marra në qershorin e kaluar është funksion i rendit dhe ligjit, sigurisë publike dhe lëvizjes së lirë të qytetarëve në gjithë territorin e Republikës së Kosovës.

Kryeministri i Kosovës iu drejtua qytetarëve të kombësisë serbe duke u thënë se vendimi për lëshimin e dokumenteve të përkohshme me hyrjen në Kosovë nuk kufizon lirinë e lëvizjes dhe nuk nënkupton konfiskimin e dokumenteve personale të lëshuara nga autoritetet serbe.

- Koha e dorëzimit të këtyre dokumenteve nga institucionet e Kosovës është 20 sekonda, ndërsa për 11 vite qytetarët tanë duhet të presin nga 10 deri në 60 minuta për të njëjtën gjë sa herë që hyjnë në Serbi. Kam dëgjuar për lajmet e rreme se dokumentet serbe do të konfiskohen në kufi, gjë që nuk është e vërtetë. Dokumenti hyrje-dalje është një dokument shtesë, i cili lëshohet pa pagesë dhe me të cilin mund të merren shërbime të tjera në institucionet tona shtetërore gjatë qëndrimit në Kosovë, tha Kurti.

Zbatimi i të dyja vendimeve ishte dashur të fillonte më 1 gusht, por me kërkesë të bashkësisë ndërkombëtare, veçanërisht të ambasadorit amerikan, Jeff Hovenier, pas protestave dhe bllokadave të serbëve të Kosovës, u shty për një muaj.

Lidhur me protestat dhe bllokadat e përmendura, Kurti ka përsëritur sot se ato “nuk vijnë nga poshtë por nga lart”, gjegjësisht janë të urdhëruara dhe të organizuara nga autoritetet në Beograd, qëllimi i të cilëve është destabilizimi i Kosovës.

Video e ditës