Një svastika u shfaq në një monument në City Park

Kryqi me grep - Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Pllakë guri si pjesë nga një monument u shfaq i përdhosur me një shenjë svastika në parkun e qytetit në qendër të Shkupit, ose më saktë menjëherë tek Ministria e Bujqësisë në пharku i Frankofonisë. Fotografiau shfaq i pari mëngjesin e rrjeteve sociale dhe po ato mërzitur qytetarët. Ai ishte ndër të parët që shpalli këtë akt vandalizmi gazetari Ivor Mickoski në Facebook, ku ai ata thirri organet kompetente menjëherë për të reaguar dhe po janë ngaartikullPlagëtdhe simboli i rekordin që ka fashistëtсtik veçoritë.

– Është fshirë, turp kudo, sidomos në parkun e Frankofonisë – shkruan Mickoski në postimin e tij në rrjetet sociale.

Nderkohe Shtypi i Lirë nga Ministria e Brendshme pyeti info nëse dikush ka raportuar deri tani përdhosjen e pllakës së shenjave të svastikës dhe çfarë është ajo Shkarkoеpor OD anën e ministrisë së linjës. Nga policia pak na u përgjigjën se janë njohur me rasti.

- SVR Shkup po ndërmerr masa për zbardhjen e rastit - thuhet në përgjigjen e policisë.

Ndryshe, ky akt vandalizmi në qendër të qytetit vjen në një kohë të ndjeshme kur opinioni vendor ende nuk mund të stabilizohet, sidomos pas hapjes së disa shoqatave bullgare në Maqedoni me emra të personave të lidhur thellësisht me ideologjinë nazifashiste.

Kryq me grep në City Park - Foto: Sloboden Pechat - Dragan Mitreski

Historianët disa herë i kanë bërë thirrje vendit dhe kanë paralajmëruar se shteti me instrumentet e tij duhet të parandalojë këto dukuri, të cilat janë të drejtuara kundër themeleve asnomike të shtetit maqedonas. Prof. Litovski disa herë deri më tani ka theksuar se shton se përhapja e propagandës bullgare të kujton situatën e 100 viteve më parë dhe sipas analogjisë historike nuk sjell asgjë të mirë.

Ndërkohë, anëtarët e fondacionit bullgar "Maqedonia" te premten vendosi një flamur bullgar në monumentin e Goce Dellçevit në parkun e qytetit në Shkup, njoftoi fondacioni në rrjetet sociale. Anëtarët e fondacionit, duke vendosur flamurin bullgar, u mburruan gjithashtu se e kishin pastruar monumentin. ndërsa vetëm disa qindra metra larg tij, një tjetër monument u vandalizua në parkun e qytetit këto ditë.

FOTO: Bullgarët mburreshin se pastruan monumentin e Goces në Shkup dhe i vunë flamurin bullgar

Video e ditës