Aktiviteti i dhurimit të gjakut në Ambasadën Amerikane në kujtim të viktimave të 11 shtatorit

Aksion për dhurimin e gjakut në ambasadën amerikane në Shkup/Foto: Facebook

Me rastin e Ditës Kombëtare të Shërbimit dhe përkujtimit të afro 3000 viktimave të sulmeve terroriste në Nju Jork më 11 shtator 2001, sot në Ambasadën Amerikane në Shkup u mbajt aksioni i dhurimit të gjakut në bashkëpunim me Kryqin e Kuq të Republikës. të Maqedonisë së Veriut dhe Institutit për Mjekësi Transfuzive.

Në prani të ministrit të Punëve të Brendshme Oliver Spasovski, deputetëve, përfaqësuesve të bashkësive fetare dhe të trupit diplomatik, ambasadorja amerikane Kate Marie Burns theksoi se ky veprim është simbol i shkëlqyer i partneritetit ndërmjet SHBA-së dhe Maqedonisë së Veriut dhe i aktiviteteve të përbashkëta për të siguruar një të ardhme më të mirë dhe më të sigurt për qytetarët e të dy vendeve. Ajo theksoi se është e përkushtuar ndaj dhuruesve të gjakut këtu në Maqedoninë e Veriut, në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën, sepse ishin vullnetarët ata që dolën të parët për të ndihmuar shpëtimtarët, duke rrezikuar jetën e tyre në kërkim të të mbijetuarve dhe duke ndihmuar të lënduarit. duke përfshirë edhe dhurimin e gjakut.

- Para 11 shtatorit 2001 ishte e paimagjinueshme që të ishte e mundur të përgatiteshim për një tragjedi të përmasave të tilla. Që atëherë, ne kemi mësuar shumë për kërcënimet me të cilat përballemi në botë dhe si të jemi më të përgatitur për të përballuar çdo fatkeqësi qoftë të shkaktuar nga njeriu apo natyrore. Dhurimi i gjakut është vetëm një shembull se si ne mund të kontribuojmë në gatishmërinë ndaj krizave duke siguruar sasitë e nevojshme të lëngut shpëtimtar për ata që kanë më shumë nevojë, tha Burns.

Ajo kujtoi se këtë vit Ambasada e SHBA-së në Shkup ka punuar me partnerët e saj në Armatën dhe Policinë në Maqedoninë e Veriut, në një stërvitje në shkallë të gjerë për menaxhimin e krizave me përfshirjen e stafit të Ambasadës, e cila mundësoi trajnimin për ndihmën e parë. Ushtrimet si ky, sipas saj, paraqesin një mjet që mundëson një reagim të shpejtë dhe efikas në kushte krize për të shpëtuar jetë dhe për të parandaluar dëmtime të mëtejshme.

“Duke punuar me partnerët tanë në ushtri dhe polici në Maqedoninë e Veriut, jemi gjithashtu të gatshëm për komunikim, koordinim dhe veprim të përbashkët efektiv. Në fakt, këtë po e bën Ushtria e Maqedonisë së Veriut së bashku me partnerët nga SHBA-të dhe aleatët e BE-së dhe NATO-s në baza të rregullta. Aktivitete të tilla stërvitore si stërvitja e sivjetme "Përgjigje e Shpejtë", më e madhja e këtij lloji në historinë e Maqedonisë së Veriut, kanë për qëllim përmirësimin e ndërveprimit ndërmjet forcave të NATO-s për një përgjigje të suksesshme ndaj çdo kërcënimi dhe krize që mund të shfaqet. Kjo nuk ka qenë kurrë më kritike dhe më e nevojshme se sot pas pushtimit të paprovokuar të Ukrainës nga Rusia. Duke u bërë vullnetarë për të punuar së bashku dhe për t'u kujdesur për ata në nevojë, ne të gjithë mund të bëjmë pjesën tonë për të ndihmuar vendet tona, komunitetet tona të bëhen elastike në rast të armiqësive ose tragjedive, dhe kjo është ajo që ka të bëjë me Ditën. shërbim dhe kujtim i organizatave si Kryqi i Kuq, i cili me mbi 300 vullnetarë në Maqedoninë e Veriut na ndihmon ta arrijmë këtë, tha Brnz.

Sekretari i përgjithshëm i Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut Sait Saiti theksoi se ngjarja tragjike e ndodhur 21 vjet më parë është një kujtim i dhimbshëm jo vetëm për popullin amerikan por edhe për mbarë botën e zhvilluar, por edhe përkujtim se sa e rëndësishme është të ndihmojmë njëri-tjetrin përballë tragjedive.të mobilizojmë të gjitha burimet në shërbim të ndihmës së të lënduarve dhe të vuajturve.

- Aktiviteti i sotëm dhe aksioni i dhurimit të gjakut të organizuar me mbështetjen tuaj vetëmohuese janë një pjesë tjetër e një sërë aktivitetesh me përgjegjësi shoqërore, të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për ndërtimin e një qëndrimi pozitiv ndaj dhurimit të gjakut. Kontributi i dhuruesve të gjakut është një shembull pozitiv në komunitetin e gjerë që inkurajon dhe frymëzon individët me një ndjenjë shumë të zhvilluar të altruizmit dhe solidaritetit të cilët kontribuojnë në ngritjen e nivelit të kulturës shëndetësore dhe ndërgjegjësimit publik, tha Saiti, duke falënderuar ambasadorin Burns dhe Ambasadën për angazhimin e tyre personal.që ky veprim do të vazhdojë edhe për shumë vite në vijim.

Në këtë aksion, i cili është i 12-ti me radhë, u dhurua gjak nga ambasadori, stafi i Ambasadës, si dhe disa nga të ftuarit e pranishëm. Aksioni do të vazhdojë edhe për tre ditët në vijim në “Dare Jambaz”, ku pjesëtarë të ushtrisë, policisë dhe çdo qytetar i interesuar do të dhurojnë gjak.

Video e ditës