KRIZA MERR TAKSË: Çmimi i mishit dhe produkteve të mishit mund të bjerë, jo të rritet

Mishi / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Pas shfaqjes së rastit të parë të Murtaja afrikane e derrave në lindje të vendit, në Dellçevë, Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë menjëherë ka zbatuar masat e parapara emergjente për raste të tilla.

Siç informoi ai drejtori i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë Nikolçe BabovskiAUV në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqësisë, Ministrinë e Punëve të Brendshme, industrinë përpunuese, mbarështuesit e derrave në Dellçevë dhe palë të tjera të interesuara, që nga dita e parë e zbulimit të rastit të parë të murtajës afrikane të derrave ka zbatuar të gjitha masat e detyrueshme për mbrojtjen dhe përballimin me sukses. virusi. Do të thotë gjithashtu shpopullim, dmth shkatërrim i derrave nga fermat e ngarkuara dhe me rrezik.

- Në zonën e parë prej 3 km nga ferma ku është shfaqur murtaja afrikane e derrave janë asgjësuar 195 derra, ndërsa kufomat janë depozituar në një gropë për bagëti me të gjitha masat e marra për parandalimin e përhapjes së sëmundjes, tha Babovski dhe njoftoi se të tilla. do të merren masa.kudo që është e nevojshme.

Industria e derrit dhe përpunimit të mishit që përdor mishin e derrit deri më tani nuk është prekur nga shpërthimi i murtajës afrikane të derrave, megjithëse përpunuesit thonë se nuk mund të parashikohet kurrë nëse mund të ndodhë në muajt e ardhshëm.

“Të gjithë fermerët me të cilët punojmë kanë masa të shkëlqyera biosigurie, kështu që nuk ka asnjë rrezik nga mishi që ne prokurojmë”, tha ai për Sloboden Pecat. Goce Trajçev nga MIK Sveti Nikole.

Edhe nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë na konfirmuan se mishi i marrë nga derrat, i cili është ekzaminuar dhe për të cilin është konstatuar rezultat negativ i murtajës së derrave, nuk paraqet rrezik për konsum nga qytetarët.

Pavarësisht shkatërrimit të derrave, fermerët po plotësojnë nevojat e qytetarëve dhe industrisë së mishit. Siç informoi drejtori i AUV Babovski, kur është fjala për mishin e derrit në vend ka tepricë të prodhimit, kështu që nuk jemi të varur nga importi.

“Jo vetëm që nuk presim rritje të çmimeve të mishit të derrit dhe produkteve të mishit, por kam frikë se çmimet mund të bien”, tha për Sloboden Pecat Trajçev, i cili është president i grupit të prodhuesve dhe përpunuesve të mishit. - Ne përpunuesit nuk kemi asnjë mbrojtje nga shteti, ndryshe nga fermerët që marrin subvencione. Ne paguajmë detyrime doganore për importet tona.

Arsyet e rënies së mundshme të çmimeve të produkteve të mishit ai i lokalizon në krizë ekonomike dhe importe të pakufizuara.

Në lidhje me eksporti i produkteve të mishit të Maqedonisë me mish derri Këtë e thotë Trajçev për momentin nuk ka ndalime apo kufizime sepse në vendet ku më së shumti eksportohet murtaja e derrave është shfaqur që një vit më parë, kurse në Bullgari nuk eksportohet sepse është anëtare e Bashkimit Evropian.

 

Video e ditës