Zgjidhje “kreative”: Një vend parkimi në qendër ruhet me pllaka betoni dhe bllokues, Bashkia ka nisur heqjen e tyre

Foto: Facebook

Me pllaka betoni, shtylla betoni, me kosha, dërrasa druri, me goma të vjetra, madje edhe me shishe plastike pesë litra të mbushura me lëngje, banorët e Qendrës “ruanin” vendet e tyre të parkimit. Nga ana tjetër, ata që janë më të shkathët, vizatuan me bojë pika parkimi në trotuaret përballë ndërtesave, si dhe vendosën bllokues parkimi.

“Lufta” për parkim falas është e përditshme për qytetarët që jetojnë në Komunën e Qendrës dhe problemet me të cilat ballafaqohen me vite janë të pazgjidhshme. Për zbutjen e problemit, një pjesë e madhe e rrugëve komuna cakton vetëm për parkim të banorëve, ndërsa në disa lagje, si në Dibër Maalo dhe prapa Sallës Universale, të gjitha rrugët e juridiksionit vendor janë njëkahëshe. Pavarësisht kësaj mungojnë hapësirat e parkimit për banorët dhe pritet të fillojë ndërtimi i garazhit të parafabrikuar të paralajmëruar në Kapistec.

Komuna e Qendrës së fundmi njoftoi se po fillojnë kontrollet intensifikuara inspektuese për parkingjet e vendosura ilegalisht në rrugë, trotuare dhe hapësira të tjera publike.

Kjo është një nga masat me të cilën në periudhën e ardhshme do t'i kushtojmë më shumë vëmendje procesit të lirimit të hapësirave publike. I bëjmë apel të gjithë qytetarëve dhe subjekteve juridike që kanë vendosur në mënyrë të paligjshme postblloqe në hapësirat publike, t'i largojnë vetë ato sa më shpejt. Në të kundërtën, bllokuesit do të hiqen, ndërsa përgjegjësit do të sanksionohen sipas Ligjit për Pastërti Publike – njoftojnë Komuna.

Qytetarët e kanë përkrahur këtë iniciativë dhe në komente të shumta kanë vënë në dukje lokacionet ku është prezente kjo sjellje arbitrare e disa prej banorëve. Më së shumti ankesa për këtë lloj uzurpimi të hapësirës publike janë për lagjen Dibër Maalo.

Të parët janë bllokuesit në rrugën Radnjanska, prapa Fakultetit të Ndërtimtarisë. Pesëmbëdhjetë muaj askush nuk bën asgjë. Hapësirat janë të bllokuara, por bosh dhe janë të parkuara në hapësira të hapura. Nëse dikush guxon të parkojë në vende publike, do të ketë një vidë në gomë, fshirëse të thyera, letra kërcënuese dhe të ngjashme. Kohë më parë kemi bërë një kundërshtim në Bashki dhe në inspektime, në KPK, por deri më tani askush nuk e ka zgjidhur problemin - komentoi një banor i Dibrës Maalo.

Aksioni tashmë ka filluar, ndërsa NP “Parkingjet e Komunës Qendër” njofton se në periudhën e kaluar kanë lokalizuar dhe hequr objektet lëvizëse të vendosura ilegalisht në rrugë, parkingje, trotuare dhe hapësira të tjera publike që kanë bllokuar qarkullimin dhe parkimin.

Kërkojmë nga banorët që të mos i praktikojnë këto aktivitete të bllokimit të aksesit dhe në periudhën në vijim do të vazhdojmë me intensifikimin e mbikëqyrjes inspektuese dhe largimeve nga shërbimet kompetente. Apelojmë tek të gjithë qytetarët që së bashku ta bëjmë Qendrën një vend më të bukur për të jetuar – thonë nga QOP.

Veç në Qendër, një mënyrë e ngjashme për mbajtjen e hapësirës së lirë të parkimit nga banorët ka kohë që përdoret edhe në Karposh 1, ku ka edhe problem të madh me parkimin, më së shumti për shkak se në këtë lagje parkohen të gjithë ata që kanë ndonjë lloj pune. Rooseveltova, ku fillon në Komunën Qendër dhe ku parkimi ose tarifohet ose rezervohet vetëm për banorët. Por në këtë lagje mënyra më e përdorur për të mbajtur një vend bosh janë boshllëqet e bojës plastike, e cila nga ana tjetër shpesh shkakton sherre mes fqinjëve.

Qytetarët, të shtypur nga problemi me të cilin përballen çdo ditë, gjejnë një sërë zgjidhjesh “kreative”. Nga ana tjetër, autoritetet vendore duhet të gjejnë zgjidhje reale për banorët e tyre. Problemet e parkimit nuk ka gjasa të zgjidhen vetëm duke hequr “blloqet”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës