Lopë, bajame, soje? Një nutricioniste tregon se cili qumësht është vërtet më i miri për shëndetin

Foto: Unsplash

Blerësit janë mjaft zgjedhës kur zgjedhin cilin qumësht për ta shtuar në shportën e tyre të blerjeve.

Ndërsa qumështi i lopës mbetet i preferuari në MB, të gjithë shitësit kryesorë ofrojnë një sërë alternativash pa qumësht si p.sh. tërshërë, soje dhe bajame.

Por me të gjitha këto opsione, mund të jetë e vështirë të zgjidhni më të mirën për shëndetin tuaj.

Dr. Dwayne Maylor, tha një nga studiuesit kryesorë të të ushqyerit në Britani Daily Mail se qumështi i lopës është ajo që ofron shumica e lëndëve ushqyese, proteinave dhe sheqernave natyrale.

Ndërsa shumë po kalojnë në qumësht me origjinë bimore si pjesë e një diete vegane, duke përmendur arsye shëndetësore, etike ose mjedisore, për këtë opsion asaj i mungojnë vitaminat vitale, tha ai.

Shumë alternativa të qumështit me bazë bimore, si qumështi i bajames, sojës dhe tërshërës, përmbajnë më pak vitamina se qumështi i lopës, nëse nuk janë të fortifikuara.

Qumështi i lopës është më kalorike, por natyrisht përmban nivele më të larta të kalcium, proteina, vitaminë B12 dhe jod.

Qumështi i plotë i lopës ka më shumë kalori dhe yndyra të ngopura sesa alternativat me bazë bimore, me 132 kalori dhe 4,8 gram yndyrë të ngopur për 200 mililitra.

Megjithatë, qumështi i lopës gjysmë i skremuar, zgjedhja më e njohur në Angli, ka pak më pak, me 100 kalori dhe 2,2 gram yndyrë të ngopur për 200 mililitra.

Produktet e qumështit përbëjnë rreth një të katërtën e yndyrës së ngopur në dietat e njerëzve në MB. Konsumimi i tepërt rrit rrezikun e kolesterolit të lartë dhe sëmundjeve të zemrës.

Kjo është arsyeja pse në gratë atyre u këshillohet të kufizojnë marrjen e 20 gram në ditë, derisa burra nuk duhet të kenë më shumë se 30 gram, thonë ekspertët e shëndetësisë.

Qumështi bimor përmban një pjesë të yndyrës së ngopur që gjendet në qumështin e lopës dhe mund të ketë vetëm gjysmën e kalorive.

Qumësht bajame përmban 0,2 gram yndyrë të ngopur dhe vetëm 50 kalori për 200 mililitra.

Në mënyrë të ngjashme, qumësht soje përmban 0,6 gram yndyrë të ngopur dhe 84 kalori, ndërsa qumësht tërshërë përmban 0,4 gram yndyrë të ngopur dhe 94 kalori në të njëjtën sasi.

Pavarësisht kësaj, ekspertët thonë se qumështi i lopës është në fakt më i shëndetshmi. Kjo për shkak se opsionet e bimëve ata të mungojnë lëndët ushqyese jetike.

Qumështi i lopës përmban kalcium, i cili është çelësi për kocka dhe dhëmbë të shëndetshëm, dhe proteina të nevojshme për rritje dhe zhvillim. Ai gjithashtu ka vitaminë B12, e cila ndihmon trupin të prodhojë qelizat e kuqe të gjakut dhe jod, i cili ndihmon në prodhimin e hormoneve të rëndësishme të tiroides.

Alternativat me bazë bimore mund të përmbajnë më pak lëndë ushqyese nëse nuk janë të fortifikuara.

Dr Mylor, një dietolog i regjistruar në Shkollën Mjekësore Aston në Birmingham, tha këtë "Ndoshta ndryshimi më i madh në të ushqyer qëndron te vitaminat dhe mineralet."

Edhe pse shumë do të kenë kalcium të shtuar, nivelet e vitaminës B12 dhe jodit ndryshojnë shumë në varësi të asaj se sa e fortifikuar është alternativa e qumështit me bazë bimore.

"Është e rëndësishme të kontrolloni me kujdes versionet organike pasi ato zakonisht kanë nivelet më të ulëta të fortifikimit me këto vitamina dhe minerale kyçe."

Qumështi i lopës është gjithashtu i mbushur me më shumë proteina sesa opsionet jo qumështore, me 7,2 gramë gjysmë të skremuar dhe shtatë gramë në një porcion prej 200 mililitrash të opsioneve me yndyrë të plotë.

Ndërsa një filxhan qumësht soje përmban rreth 6,5 gram, qumështi i bajames dhe tërshërës kanë vetëm rreth një gram proteina.

Kjo do të thotë se disa opsione mezi kontribuojnë në marrjen e rekomanduar ditore të proteinave që njerëzit të konsumojnë në baza ditore 0,75 gram proteina për kilogram të peshës trupore.

Sipas këtij ekuacioni, një grua mesatare dhe janë të nevojshme 45 gram, ndërsa në mashkull mesatar 55 gram.

Plus, sheqernat në qumështin e lopës janë gjithashtu më të mira për ju, thotë Dr. Maylor.

Ndërsa opsioni i qumështit ka rreth nëntë gram sheqer për gotë 200 mililitra, dhe opsionet me bazë bimore variojnë nga rreth zero në gjashtë gram, sheqeri në qumësht, i cili quhet laktozë, është i natyrshëm.

Dr Maylor tha se sheqeri në qumështin e lopës është vetëm laktozë, e cila tretet ngadalë, ndërsa alternativat e qumështit me bazë bimore mund të ëmbëlsohen me lëng frutash ose sheqer të shtuar.

"Sheqernat e shtuara priren të treten më shpejt dhe për këtë arsye konsiderohen më pak të shëndetshëm," shpjegoi ai.

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës