Covid-19 në Kroaci: Gjashtë herë më shumë njerëz vdiqën këtë verë sesa vitin e kaluar

Foto: EPA-EFE / ANTONIO BAT

Nga fillimi i korrikut deri në ditën e djeshme, 19 persona kanë vdekur nga Covid-438 në Kroaci. Vitin e kaluar, në të njëjtën periudhë, ka pasur edhe gjashtë herë më pak vdekje të tilla, ose 74, shkruan sot “Jutarnji list”.

Dallimi në numra është i madh: kjo është hera e parë që nga shfaqja e Covid-19 që ka pasur një valë verore, e cila është shkaktuar nga varianti shumë infektiv omicron BA.5.

“Është e vështirë të krahasosh verën e këtij viti me dy të fundit. Domethënë, vitin e kaluar, pas përfundimit të valës delta, kjo ishte një periudhë relativisht e qetë, deri në fund të sezonit turistik, kur shifrat shpërthyen në valën e vjeshtës. Një vit më parë kemi hyrë në verë praktikisht nga karantina, pra kjo është vala e parë verore”, thotë imunologu Zlatko Trobonjacha.

Ai shpjegon se mesatarisht në vend ka pak më shumë se një mijë pacientë në ditë, por ky numër mund të shumëzohet me pesë ose dhjetë në baza ditore.

“Tapi është shumë ngjitës, por nga ana tjetër, në shumicën e rasteve, nuk është aq i rrezikshëm”. Natyrisht, duhet pasur parasysh se virusi gjen pika të dobëta tek personat e dëmtuar dhe të moshuar, ndaj, duke pasur parasysh një numër kaq të madh të të infektuarve, është e pritshme që të kemi një numër më të madh të vdekjeve në ditë”. thotë Trobonjacha.

Megjithatë, pavarësisht valës së verës, Kroacia ka një problem serioz me pasoja fatale dhe në atë kategori vendi renditet i teti në botë. Për shembull, në valën e mëparshme Australia kishte 11 herë më pak vdekje për milion banorë, vëren imunologu.

Dje, numri i përgjithshëm i vdekjeve nga koronavirusi ishte 16.508, ndërsa një vit më parë në të njëjtën datë ai numër ishte 8283. Me fjalë të tjera, rreth 8225 njerëz vdiqën në një vit, afërsisht i njëjti numër i njerëzve që vdiqën në vitin e parë e gjysmë të epidemisë.

Nga të dhënat zyrtare duket qartë se spitalet kanë më shumë pacientë këtë verë. Dje në spitale ishin 621 pacientë, nga të cilët 25 ishin me aparate respiratore. Vitin e kaluar në të njëjtën ditë janë shtruar 198 pacientë, nga të cilët 21 me aparate të frymëmarrjes, pra në spitale ka pasur tre herë më pak pacientë se dje.

Dhe numri i rasteve aktive në Kroaci është dukshëm më i lartë - vitin e kaluar 1903, dhe dje 8340.

Video e ditës