Kovaçevski për Zërin e Amerikës: Është gabim që VMRO-DPMNE kundërshton anëtarësimin në BE dhe interesat strategjike të shtetit

Kovaçevski/ Foto Qeveria e RSM

Është absolutisht e gabuar që VMRO-DPMNE kundërshton anëtarësimin në BE dhe interesat strategjike të shtetit, tha presidenti i LSDM-së në një intervistë për Zërin e Amerikës. Dimitar Kovaçevski.

Kovaçevski shprehu shqetësimin për sjelljen e papërgjegjshme të partisë VMRO-DPMNE, e cila së bashku me partinë e majtë po përpiqet ta ndalë procesin e integrimeve evropiane.

“Më shqetëson edhe sjellja e VMRO-DPMNE-së, e cila gjithmonë kundërshton interesat strategjike të shtetit. Ata ishin kundër marrëveshjes së Prespës dhe anëtarësimit në NATO, tani ishin kundër propozimit për kornizën e negociatave dhe fillimin e negociatave me BE-në. Unë besoj se është absolutisht e gabuar dhe në kundërshtim me interesat strategjike të shtetit dhe atë që qytetarët vendosën 31 vjet më parë duke krijuar shtetin e tyre sovran dhe të pavarur që një ditë do të bëhet anëtar i NATO-s dhe BE-së. Rëndësia e anëtarësimit në NATO shihet tani që lufta po zhvillohet në Ukrainë pas pushtimit të Rusisë ndaj një shteti të pavarur dhe sovran. Më në fund nisëm negociatat me BE-në, që nënkupton realizimin e synimeve strategjike që vendi vendosi 30 vjet më parë”. tha Kovaçevski.

Kovaçevski vlerësoi se shteti hyn i gatshëm në procesin e negociatave dhe se me angazhimin e të gjitha kapaciteteve është realisht e mundur që ai proces të përfundojë tashmë në vitin 2030.

“Kemi pasur status kandidat për një periudhë 17-vjeçare. Qeveria e LSDM-së gjatë 5 viteve të fundit ka punuar me partnerët e koalicionit për harmonizimin e legjislacionit me atë të BE-së. Aktualisht kemi 45% legjislacion të harmonizuar me BE-në. Tashmë kemi krijuar një strukturë negociatore që është zyrtarizuar nga Qeveria, kemi emëruar një kryenegociator. Në negociata janë përfshirë edhe komuniteti akademik dhe sektori joqeveritar. Mendoj se është realiste që për 14 muaj të përfundojë procesi i shqyrtimit dhe të fillojë hapja e kapitujve. Deri në vitin 2030, sipas ritmit me të cilin po punojmë, mendoj se është realiste që Maqedonia e Veriut të bëhet anëtare e BE-së. përfundoi Kovaçevski.

Video e ditës