Kovaçevski: Kompleti prej 26 masash për studentët, pensionistët, kompanitë peshon 662 milionë euro

Dimitar Kovaçevski / Foto: MPB

Masat do të fillojnë të zbatohen nga 1 dhjetori, ndërsa disa masa në varësi të pagesës do të fillojnë nga janari. Masat përfshijnë 120 mijë të rinj, mbi 74 mijë kategori qytetarësh të cenueshëm social, më shumë se 187 mijë pensionistë, 40 mijë fermerë, 540 mijë përdorues të aplikacionit “My TVSH”, 600 mijë familje, si dhe më shumë se 70 mijë kompani.

Pakoja e nëntë e masave kundër krizës përmban 26 artikuj dhe do të peshojë 662 milionë euro, tha Dimitar Kovaçevski. Masat do të fillojnë të zbatohen nga 1 dhjetori, ndërsa disa masa në varësi të pagesës do të fillojnë nga janari. Masat përfshijnë 120 mijë të rinj, mbi 74 mijë kategori qytetarësh të rrezikuar nga shoqëria, më shumë se 187 mijë pensionistë, 40 mijë fermerë, 540 mijë përdorues të aplikacionit “MyDDV”, 600 mijë familje, si dhe më shumë se 70 mijë kompani.

"Kemi përmbushur gjithçka që është kërkuar nga Qeveria dhe rritja e rregullt e pensioneve do të vijojë në mars dhe shtator të vitit të ardhshëm, kështu që mendoj se po shkojmë në drejtimin e duhur", tha Kovaçevski.

Nga ai dhe informacioni se të gjitha mjetet për t'u ndihmuar kategorive më të cenueshme të qytetarëve janë paraparë në propozim-buxhetin për vitin 2024. Kështu, nga kjo paketë, nxënësit e shkollave fillore nga familjet me të ardhura nën 50.000 denarë do të marrin 1.200 denarë në muaj për gjashtë muajt e ardhshëm, dhe 1.800 denarë janë paraparë për nxënësit e shkollave të mesme në të njëjtën periudhë. Në shtatë muajt e ardhshëm, 15 studentë që studiojnë jashtë vendbanimit të tyre do të marrin kupon transporti në vlerë prej 600 deri në 1.200 denarë në muaj. Janë të mbuluar gjithsej 105.000 mijë studentë dhe për këtë masë janë siguruar 14,3 milionë euro. Në pesë muajt e ardhshëm, përfituesit e kompensimit për shkak të aftësisë së kufizuar, prindërit e vetëm dhe prindërit e fëmijëve me aftësi të kufizuara deri në 2.000 vjeç do të marrin 26 denarë në muaj.

“Ne kujdesemi për kategoritë më të rrezikuara dhe askush nuk do të mbetet anash, kështu që pensionistët që kanë pensione deri në 14.000 denarë do të marrin nga 3.000 denarë në pesë muajt e ardhshëm. 2.000 denarë do të jetë ndihma për pensionistët që kanë të hyra nga 14.000 deri në 16.000 denarë, ndërsa për pensionistët me të hyra nga 16 deri në 19.000 denarë ndihma do të jetë 1.500 denarë në muaj – thotë Kovaçevski.

Ministri i Financave Fatmir Besimi ka bërë të ditur se të gjitha masat janë hartuar në konsultim të drejtpërdrejtë me odat ekonomike.
Kryeministri Kovaçevski njoftoi gjithashtu se paradhënie e subvencioneve është planifikuar për 40.000 fermerë, vreshtarë, pemëtari dhe blegtori dhe për këtë janë ndarë 8,1 milionë euro. Për varfërinë energjetike më shumë se 5.000 familjeve do t'u jepen 1 milion euro dhe do të ketë subvencione deri në 90 për qind të energjisë elektrike për 611.000 mijë familje dhe 68.000 mijë biznese të vogla dhe për këtë janë ndarë 35 milionë euro.

- Subvencionet mbeten edhe për ngrohje, për të cilat janë planifikuar 7,4 milionë euro - tha Kovaçevski.

Sipas kryeministrit, pakoja është e dizajnuar mirë, por Qeveria do të jetë e kujdesshme dhe do të jetë gjithmonë këtu për të ndihmuar qytetarët nëse ka goditje çmimi.

- Nuk kemi pasur asnjë ditë kufizime në energji elektrike apo ngrohje, megjithëse nuk ishte përgjegjësi e jona. Qytetarët kanë kujt të mbështeten në vitin 2024 dhe do të kenë kujt të mbështeten edhe në katër vitet e ardhshme. Nuk do të thosha se masat skadojnë para zgjedhjeve, disa edhe pas zgjedhjeve. Masat janë marrë për qytetarët, jo për zgjedhjet. Politikat ekonomike që i udhëheqim janë për qytetarët - tha Kovaçevski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës