Kovaçevski: Rezulton se unë dhe Petkov kemi zgjedhur qasjen e duhur

Dimitar Kovaçevski
Dimitar Kovaçevski / Foto: Screenshot

Tubimi i sotëm vetëm konfirmon se me kryeministrin bullgar Kiril Petkov zgjodhëm qasjen dhe mënyrën e duhur kur thamë se do të jepnim një iniciativë politike, por se megjithatë organizatat që janë pjesë e sektorëve për të cilët folëm janë ato që duhet. të udhëheqë debatin dhe kjo duhet të krijojë ura ndërmjet komunitetit të biznesit, institucioneve arsimore, studentëve, qytetarëve në përgjithësi, tha sot kryeministri. Dimitar Kovaçevski në fjalimin e tij në konferencën BGMK2030 “Kontributi qytetar në ndërtimin e besimit, unitetit dhe aleancës”.

- Kam kënaqësinë t'i drejtohem kësaj konference. Kjo kënaqësi është për shkak të konceptit të konferencës, të përcaktuar në emrin e saj BGM 2030, një kontribut qytetar në ndërtimin e besimit, unitetit dhe aleancës. Ideja e konferencës përkon me idenë e një lëvizjeje dinamike, dinamike të re në marrëdhëniet ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut, tha Kovaçevski.

Ai tha se qëllimi i tij dhe i Petkovit është që të hapet fusha më e gjerë e bashkëpunimit ndërmjet një sërë palësh të interesuara në jetën shoqërore.

- Kontributi qytetar, kontributi i Akademisë dhe bashkëpunimi i institucioneve të arsimit të lartë janë një element i rëndësishëm në atë proces. Është e vërtetë që shkrimi i faqeve të reja, për marrëdhëniet mes dy vendeve, është vendosur në një nivel të lartë, në nivel qeverish. Megjithatë, unë dhe kryeministri Petkov kemi marrë iniciativën për ta udhëhequr procesin në mënyrë gjithëpërfshirëse nga poshtë lart, dmth projektet për avancimin e bashkëpunimit dhe miqësisë mes popujve të dy vendeve duhet të vijnë nga ata që janë të prekur drejtpërdrejt prej tyre dhe që do të të jetë drejtpërdrejt përgjegjës për zbatimin e tyre, tha kryeministri Kovaçevski.

Ai theksoi se është i kënaqur që praktikisht në të njëjtën javë të mbledhjes së përbashkët të qeverive të dy vendeve në Sofje, tashmë po mbahet një tubim ku është i pranishëm komuniteti akademik, ku janë të pranishëm profesorë dhe studentë dhe ka shkëmbim të mendimet dhe njohuritë.për atë që është shoqëria moderne dhe çfarë mund të sjellë një shtysë të re jo vetëm në marrëdhëniet mes dy vendeve, por edhe në përmirësimin e cilësisë dhe performancës profesionale të studentëve.

- Ajo bisedë duhet të çojë në ndërtimin e besimit, i cili besim do të sjellë rezultate në fushën politike që do të nënkuptojnë promovimin e bashkëpunimit, por edhe përmirësimin e proceseve, si politike ashtu edhe sociale. Nuk kam asnjë dyshim se ky proces do të rikthejë atmosferën e besimit dhe miqësisë dhe se do të jetë një nxitje e fortë për të hapur derën e një zgjidhjeje të pranueshme reciprokisht për çështjet e hapura politike, veçanërisht ato që lidhen me zhbllokimin e procesit të finalizimit të procedurës për çështjet tona. anëtarësimi në BE, shtoi Kovaçevski.

Ai theksoi se seanca e përbashkët e qeverive të dy vendeve në fillim të kësaj jave në Sofje dhe me vizitën e kryeministrit Petkov dhe delegacionit të tij në Shkup një javë më parë, është bërë. një hap i madh përpara në avancimin e marrëdhënieve dypalëshe.

- Aty ku ka vullnet politik dhe ide për përparim, dallimet janë shumë më të lehta për t'u kapërcyer. Së bashku hapëm një dialog të ndershëm dhe të përkushtuar për stabilitetin dhe zhvillimin e dy vendeve, inkurajuam thellimin e miqësisë, fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimit mes dy vendeve tona. Të dyja qeveritë kanë vendosur të ndjekin një politikë të ndërtimit të urave, jo një politikë të ndërtimit të mureve mes qytetarëve të dy vendeve. Me këtë të dyja vendet tregojnë përgjegjësi ndaj qytetarëve të tyre, për arritjen e zgjidhjeve dinjitoze për të dy kombet, për përmirësimin e jetës së qytetarëve në të dyja vendet, theksoi kryeministri maqedonas.

Kovaçevski theksoi se është arritur një marrëveshje mes Shkupit dhe Sofjes së bashku parandaloni propagandën keqdashëse, nëse shfaqet brenda shteteve dhe së bashku të merremi me gjuhën e urrejtjes dhe të mposhtim nacionalizmin.

- Qeveritë reformatore në Shkup dhe Sofje janë të përkushtuara për hapjen e perspektivave të reja për zhvillimin dhe përparimin e marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve. Tashmë është duke u organizuar një takim i ri i tillë, i cili do të jetë ndërmjet komuniteteve të biznesit, në të cilin marrin pjesë ministritë e linjës së Republikës së Bullgarisë dhe vendit tonë në fushën e ekonomisë dhe financave dhe ku do të marrin pjesë të gjitha dhomat e tregtisë nga të dy vendet. marrin pjesë përmes përfaqësuesve të tyre, i cili takim do të mbahet edhe në Shkup, ndërsa grupet tjera të linjës do të punojnë në Shkup dhe Sofje, varësisht se ku do të jenë vendet e takimeve, tha Kovaçevski.

Sipas tij, qytetarët dhe politikanët që mirëkuptohen dhe që mosmarrëveshjet i zgjidhin përmes dialogut, hapin hapësirë ​​që atë sinqeritet dhe besim t'ia kushtojnë qëllimeve të përbashkëta.

- Jam i bindur se ato mesazhe do të dërgohen nga kjo konferencë e juaja. Jam i bindur se komunitetet akademike dhe organizatat e shoqërisë civile janë kanale të forta për komunikimin e këtyre mesazheve. Gjithashtu besoj se mund të jetë çdo person, çdo qytetar që beson në idenë evropiane dhe të ardhmen e përbashkët evropiane të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë, tha kryeministri Kovaçevski në fjalimin e tij në konferencën BGMK2030 “Kontributi qytetar në ndërtimi i besimit, unitetit dhe aleancës”, Organizuar nga Renew Europe dhe Universiteti Amerikan i Evropës - FON.

Video e ditës