Kovaçevski pret një "pikë kthese ekonomike" në vitin e ri

Foto: Facebook

Lidhja Socialdemokrate e Maqedonisë (LSDM) edhe sonte në Tetovë vazhdoi serinë e forumeve qytetare “Të fortë dhe të vendosur drejt së ardhmes”. Kryetari dhe kryeministri i partisë iu drejtuan dhe iu përgjigjën pyetjeve të qytetarëve në tribunë Dimitar Kovaçevski.

Për rritjen e vazhdueshme të çmimeve të ushqimeve dhe energjisë, Kovaçevski tha se duke pasur parasysh politikat e Qeverisë, pret që viti 2023 të jetë “vit i kthesës ekonomike dhe shpresës së re”. Sipas tij, deri më tani në rrethana të vështira Qeveria ka arritur ta mbajë buxhetin stabil dhe të mos shembet, të mirëmbajë sistemin energjetik dhe të sigurojë ushqim, energji, ngrohje dhe rrymë.

- Nëse dhjetë muaj më parë çështja kryesore ishte nëse do të arrinim të siguronim ushqime, para, rrymë dhe naftë, sot pyetja kryesore është nëse mund ta kapërcejmë së bashku pjesën e fundit të stuhisë ekonomike apo jo. Nëse në dhjetë muajt e parë mbajtëm fort vijën ekonomike për të luftuar krizën, për vitin e ardhshëm dhe buxhetin e ri është një ndryshim, një pikë kthese nga ku shkojmë në ofensivë. Le ta mposhtim përfundimisht krizën, të fillojmë të rritemi ekonomikisht, të rrisim standardin e jetesës dhe të sigurohemi që viti i ardhshëm të jetë më i mirë se ky. Të bëjmë ndryshime sociale me politikat tona ekonomike për tranzicion energjetik, për të ofruar mbështetje financiare dhe pikë kthese në zhvillimin e ekonomisë vendase, tha Kovaçevski.

Kryeministri Kovaçevski tha se kjo krizë ekonomike ka treguar se është e rëndësishme të kemi ekonomi të fuqishme dhe prodhim vendor, andaj fokusi i Qeverisë është pavarësia energjetike dhe tranzicioni i sistemit të furnizimit me energji.

- E shihni transformimin energjetik në veprim, ku nga dielli ynë, dielli maqedonas, po pozicionohemi si qendër e ardhshme e energjisë së gjelbër në Evropë. Në këtë mënyrë, ne ofrojmë energji elektrike të gjelbër, ekologjike dhe shumë më të lirë, dhe kjo mund të shihet në veprim. Në dhjetë muajt e fundit kemi vënë në punë termocentrale fotovoltaike 27 megavat. Në këtë periudhë të shkurtër të mandatit të kësaj Qeverie. Transformimin energjetik e filluam me termocentralin Oslomej – investimi në një termocentral fotovoltaik prej 10 megavatësh, dy termocentrale 50 megavat ose 100 megavat tashmë janë duke u ndërtuar dhe përgatitur. Në vend që të prodhohet energji elektrike nga qymyri, ajo do të zëvendësohet me energjinë e diellit dhe asnjë punëtor nuk do të mbetet pa punë. Ata do të punojnë në tranzicionin energjetik, tha Kovaçevski.

Në forum foli edhe kryetari i OSH LSDM Tetovë, Zhika Alexovski. Paraprakisht, forume civile janë mbajtur në Tearcë, Bërvenicë, Zhelinë dhe Jegunovcë.

Video e ditës