Kovaçevski: Nuk mund të flasim për ndonjë përparim me Bullgarinë, bisedimet vazhdojnë

Foto: MIA

“Për momentin nuk mund të them nëse ka progres në arritjen e një dokumenti të pranueshëm reciprokisht me Bullgarinë, por bisedimet po vazhdojnë ndërmjet ekipeve të ekspertëve të ministrive të jashtme dhe sapo të ketë një progres atëherë do të shpallet në nivel ministror. ”, tha ai, sot kryeministri Dimitar Kovaçevski, pas takimit me homologun e tij bullgar Kiril Petkov në Romë.

Siç njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Roma, kryeministri Kovaçevski theksoi se nëse ekziston një dokument që do të jetë i pranueshëm reciprokisht, ai do të prezantohet publikisht.

Në takimin me Petkovin, siç informoi kryeministri, morën pjesë ministrat e punëve të jashtme të dy vendeve Bujar Osmani dhe Teodora Gencovska, të cilët informuan për rrjedhën e bisedimeve që po zhvillohen në nivel të ekspertëve të ministrive. .

Sipas Kovaçevskit, u ra dakord që ato bisedime të vazhdojnë në mënyrë që ministritë e jashtme të mundohen të arrijnë një dokument që do të ishte i pranueshëm për të dyja vendet dhe do të ishte bazë për një zgjidhje që do të mund të ndahej me institucionet e të dyja vendeve.

- Nuk diskutuam fare nëse ka kushte të reja nga Bullgaria. Këto janë pyetje që kanë qenë të hapura më parë, për ta tashmë ekziston një i ashtuquajtur Propozimi portugez, i cili është ende bazë për bisedime ndërmjet Ministrive të Punëve të Jashtme dhe në këtë pikë nuk mund të them për progres në arritjen e një dokumenti reciprokisht të pranueshëm, duke qenë se derisa të arrihet një dokument i tillë nuk mund të flasim për progres, tha Kovaçevski. .

Ai theksoi se takimi me kryeministrin e Bullgarisë ka qenë jashtëzakonisht konstruktiv dhe se janë diskutuar për disa tema.

Lidhur me pritjet për samitin e ardhshëm të BE-së në qershor, Kovaçevski tha se nuk dëshiron të jetë i lidhur me data, sepse siç theksoi, vendi ynë ka qenë peng i datave nga muaji në muaj dhe beson se një gjë e tillë është. nuk varet vetëm nga ne, por varet nga vendimi i 27 vendeve anëtare të BE-së.

- Pavarësisht nga rezultati në qershor, qeveria dhe shteti kanë një plan shumë të qartë se çfarë do të bëhet në të ardhmen, dhe normalisht pavarësisht nga rezultati që jemi me shtetin fqinj të Bullgarisë, ne kemi çështje të hapura që duhet të adresohen. dhe posa të kemi një zgjidhje që do të jetë e pranueshme atëherë do ta shpallim, tha Kovaçevski.

Video e ditës