Kovaçevski: Mënyra më e mirë për të nderuar veprën e Shën Kliment Ohrit është vazhdimi i misionit të tij

Kryeministri Dimitar Kovaçevski flet për veprën e Shën Kliment Ohrit / foto: Qeveria e RSM

Mënyra më e mirë për t'i bërë nderime veprës së përjetshme arsimore të mbrojtësit të kulturës maqedonase, Shën Kliment Ohrit, është vazhdimi i misionit të tij, dhe kjo bëhet me suksesin e ngritjes së gjuhës maqedonase në nivelin e gjuhëve të Maqedonisë. bota dhe Kisha ortodokse maqedonase të jetë e barabartë me të gjitha kishat ortodokse kanonike, theksoi kryeministri Dimitar Kovaçevski.

Në festën “Sht. Kliment Ohridski - burimi i shpirtësisë dhe edukimit tonë”, e cila u mbajt në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare që mban emrin e iluministit, nxënës i vëllezërve Kiril dhe Metodi dhe ipeshkvi i parë sllav, kryeministri tha se maqedonas gjuha deri tani është njohur në kulturë dhe shkencë, sot është edhe një realitet politik në Evropë dhe në botë, i barabartë me gjuhët që janë në përdorim zyrtar në OKB, NATO dhe BE.

- Kjo do të thotë se gjuha maqedonase është një nga gjuhët zyrtare në botë. Vitin e kaluar arritëm të nënshkruajmë marrëveshjen e parë ndërkombëtare me Bashkimin Evropian në gjuhën maqedonase dhe në të njëjtën kohë filloi përkthimi i gjithë legjislacionit evropian në gjuhën maqedonase. Me këtë, për herë të parë, në përkushtimin shekullor për trajtimin e saj të barabartë, ne e vendosëm gjuhën maqedonase në baza të barabarta me gjuhët e 27 vendeve anëtare të BE-së... Sot, Kisha Ortodokse Maqedonase, si pasardhësi i kryepeshkopatës së vjetër të Ohrit, është regjistruar si autoqefale, e barabartë me kishat e tjera simotra, e barabartë me të gjitha kishat ortodokse kanonike në botë, tha Kovaçevski në fjalimin.

Ai theksoi këmbënguljen e Shën Klimentit, i cili edhe në kohë të vështira dhe përndjekje, tha ai, nuk hoqi dorë nga synimi dhe synimi i shenjtë në të cilin kishte besim të fortë - të ndriçonte sllavët në tokën maqedonase, “duke u ngritur në një nga figurat më domethënëse për shkrim-leximin maqedonas.” dhe ndër pionierët e idesë bashkuese evropiane”.

- Shën Kliment Ohërski zë një vend të rëndësishëm në zhvillimin qytetërues evropian, si misionar për bashkimin shpirtëror dhe kulturor të popujve. Dorëshkrime nga Shkolla e Ohrit mund të gjenden sot pothuajse në të gjitha bibliotekat dhe institucionet e rëndësishme botërore... Edhe më shumë se 1100 vjet më parë, falë Shën Klementit, Ohri u ngrit në një kryeqytet të rëndësishëm arsimor, kulturor dhe shpirtëror evropian nga ku shkrim-leximi dhe qytetërimi. vlerat janë përhapur, theksoi ai Kovaçevski.

Ceremonia me rastin e festës së Shën Kliment Ohrit / foto: MPB

Duke theksuar rëndësinë e madhe të St. Kliment Ohridski në kuptimin më të gjerë, ai tha se fuqia dhe roli i një kombi nuk varet nga madhësia, numri apo madhësia e territorit të tij, por nga "aftësia për të qëndruar të vendosur në përpjekjet vizionare, edhe kur ato duken të pamundura në shikimi i parë".

Sot, Republika e Maqedonisë së Veriut arriti të konsolidohet brenda vendit me vendime të guximshme dhe të mençura, të ndihmuara nga fryma e trashëguar bashkuese. Ne zgjidhëm sfidat që për dekada qëndruan si një gur në rrugën e përparimit tonë. Prandaj sot shihemi si një anëtar i dëshirueshëm i Bashkimit Evropian, një faktor stabiliteti në rajon dhe në kontekstin evropian. Ne gjithashtu duhet të integrohemi në Bashkimin Evropian sepse ne si maqedonas dhe të gjithë qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut bartim vlera thelbësore, demokratike, civilizuese, siç është unifikimi i diversitetit. Dhe, thjesht, ne e meritojmë integrimin evropian, tha kryeministri.

Siç tha ai, “është perfide dhe e dëmshme që qytetarët të hutohen me frikësim të rrejshëm në lidhje me identitetin maqedonas, të cilin askush gjatë shekujve nuk ka arritur ta përgënjeshtrojë dhe nuk do të ketë sukses ta përgënjeshtrojë”.

"Jam i bindur se tentativat e tilla tashmë janë njohur nga shumica e qytetarëve dhe shumë shpejt, por edhe përgjithmonë, do të gjenden në deponinë e patriotizmit të rremë të dëmshëm dhe të rrezikshëm", shtoi Kovaçevski.

Ceremonia në NUB "Shën Kliment Ohridski" / foto: Qeveria e RSM

Në fjalën e tij ai iu referua edhe përkushtimit të Qeverisë për kujdesin dhe mbrojtjen e gjuhës dhe kulturës maqedonase - vitin e kaluar u rindërtuan kubikë në çatinë e NUB-së, e cila, tha ai, në fondin e saj ka mbi tre milionë artikuj bibliotekë. , rrënjët e të cilit kthehen në punën e edukatorëve sllavë Kiril dhe Metodi.

- Me mjete buxhetore, në Institutin e Gjuhës Maqedonase, kemi mundësuar mbrojtjen e përhershme të rreth pesë milionë disqeve me tekste të vjetra maqedonase, si pjesë e pasurisë sonë shpirtërore, madje disa prej tyre datojnë që nga shekulli XIV. Filluam me themelimin e Qendrës për promovimin e gjuhës maqedonase në fshatin Lubojno. Ne kemi mbështetur një Fjalor interpretues të dixhitalizuar të gjuhës maqedonase dhe drejtshkrimit të gjuhës maqedonase në formë digjitale. E ndër seritë e aktiviteteve për mbrojtjen e gjuhës maqedonase është edhe përkrahja për miratimin e Ligjit të ri për përdorimin e gjuhës maqedonase, theksoi Kovaçevski.

Në ceremoninë në NUB për jetën dhe veprën e Shën Klimentit foli Prof. Dr.Dimitar Pandev, i cili tha se ai nuk është St. Klimentit dhe shkollës së tij letrare të Ohrit, nuk do të kishte mbetur asgjë as nga kujtimi i vëllezërve të shenjtë Kiril dhe Metodi dhe misioni i tyre ndriçues dhe lufta kundër tregjuhëve dhe ai, tha ai, "do të kishte mbetur i fshehur në ndonjë romak, bizantin apo gjerman. arkivol".

At Milan Gjorgjeviq nga KOM-OA, duke theksuar se festa e sotme është jashtëzakonisht e rëndësishme, citoi fjalët e kryepeshkopit të Ohrit dhe Maqedonisë, z. Stefan se "në St. Klementi nuk ka nevojë për lëvdatat tona, por ne si komb dhe si kishë kemi nevojë për lavdërimet e Shën. Klementi".

– Nuk mjafton të mburresh me Shën Klementin, por ta respektosh e ta kremtosh dhe mbi të gjitha të ndjekësh shembullin e tij. Sepse edhe pas 11 shekujsh ai mbetet pikë referimi për vlerat e vërteta, tha babai duke përcjellë fjalët e kreut të KOM-OA.

Festimi i Shën Kliment Ohrit filloi me vendosjen e luleve para përmendores së tij në pllajën e NUB-së nga delegacione nga Qeveria, Ushtria, nga institucionet, institucionet që mbajnë emrin e tij, përfaqësues të bashkësisë ndërkombëtare, partive politike. .

Dita me rastin e Shën Klimentit të Ohrit - 8 dhjetori është festë publike për më shumë se një dekadë dhe është ditë jopune për të gjithë qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës