Kovaçevski: Propozimi francez është i favorshëm për ne dhe një bazë solide për ndërtimin e një shtetari

Propozimi francez është i favorshëm për ne dhe është bazë solide për ndërtimin e qëndrimit të një shtetari për mundësinë që i hapet vendit tonë, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski pas takimit me liderët e partive nga koalicioni qeveritar, në të cilin prezantoi dokumenti që harmonizoi presidencën franceze për negociatat e Maqedonisë për anëtarësim në BE. Ende nuk ka një qëndrim të dakorduar nëse koalicioni e pranon propozimin, sepse, siç tha Kovaçevski, liderët do të konsultohen fillimisht brenda partive të tyre para se të japin pëlqimin për propozimin, por gjatë bisedës në Qeveri të gjithë kanë pasur qëndrime burrështetas.

– Ky është takimi i parë për procesin e konsultimit me publikun tonë. Ministrat Bojan Mariçiq dhe Bujar Osmani shpjeguan procesin e bisedimeve dhe propozimin francez, biseduam me fakte dhe detaje dhe duke pasur parasysh përcaktimin strategjik të vendit tonë për anëtarësim në BE. Ky propozim është më i favorshëm për ne. Ne kemi një propozim që përfshin vëzhgimet tona dhe pikëpamjet e ndërtuara qartë. Do të vazhdojmë konsultimet me presidentin, i cili është plotësisht i informuar, do të debatojmë edhe në Kuvend, me opozitën, me mediat dhe me sektorin civil - tha Kovaçevski, duke shtuar se të gjitha gënjeshtrat janë fundosur.

Ai shprehet kategorik se në bisedimet me Bullgarinë u qëndruan qëndrimeve të vendosura dhe mbrojtën interesin dhe identitetin tonë, duke ruajtur vijat e kuqe që ishin vendosur në mënyrë konsensuale në Kuvend.

Kovaçevski përsëriti se Qeveria ka plan dhe strategji që jep rezultate. Propozimi qartazi dhe pa mëdyshje flet për gjuhën maqedonase, protokolli për monitorimin e Marrëveshjes për fqinjësi të mirë është jashtë kornizës negociuese.

Sa i përket opozitës, ai tha se është detyrë e çdo politikani në vend të mendojë për brezat e ardhshëm dhe jo vetëm për karrierën e tij politike dhe rezultatet e zgjedhjeve.

- Koncepti i lidershipit në politikë do të thotë kur duhet të thuash jo, thuaj jo. Unë në Bruksel, i mbështetur nga presidenti dhe koalicioni, i thashë jo diçka që nuk ishte e mirë dhe vazhduam me bisedimet. Arritëm në një zgjidhje që ai po diskuton sot. Të gjitha palët duhet të luftojnë në mënyrë konsensuale për një të ardhme më të mirë. Ne nuk duhet të jemi një vend që nuk dëshiron të integrohet. Një person mund të vendosë të izolohet vetë, një parti politike mund të vendosë të izolohet, por nuk duhet të lejojë që shteti dhe qytetarët të izolohen. Ky vend është në zemër të Evropës - tha Kovaçevski.

Ai nuk ka dashur të komentojë raportet në mediat bullgare se propozimi i ri nga Franca është në fakt i njëjti, të cilin pala maqedonase e ka refuzuar.

- Thelbi është se asambleja bullgare së fundi miratoi një rezolutë të re që anuloi rezolutën e mëparshme që ishte kufizuese për heqjen e vetos dhe që bëri të mundur ardhjen në këtë propozim - tha kryeministri.

Ai bëri të ditur se nuk do të ketë referendum për pranimin e propozimit, por do të kalojë në procedurë parlamentare, në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet.

Video e ditës