VIDEO | Kostadinovska-Stojçevska: Bilbili në festën e Marrëveshjes Kornizë janë një lloj provokimi

Bisera Kostadinovska-Stojçevska
Bisera Kostadinovska-Stojçevska në emisionin "Vera e nxehtë politike" / 15 gusht 2022 / Foto: Screenshot, Facebook

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska bilbilat në gjuhën maqedonase në festimin e Marrëveshjes kornizë i vlerësoi si provokime.

“Provokime ka pasur gjithmonë dhe do të ketë, por kjo nuk do të thotë se duhet të heshtim për këtë lloj fenomeni. Por gjithsesi besoj se ato provokime nuk kanë qenë aspak nga disa prej aktorëve të pushtetit dhe shpresoj që përulja të jetë nga një segment krejt tjetër”, tha ministri në paraqitjen e ftuar në emisionin “Vera e nxehtë politike” në Channel 5. në përgjigje të pyetjes se a do të reagojë Qeveria ndaj fishkëllimave në gjuhën maqedonase në festimin e Marrëveshjes Kornizë.

Sipas saj, provokim është edhe rasti i sotëm kur anëtarët e Shoqatës së Bullgarëve në vend e pastruan monumentin e Goce Dellçevit në Shkup dhe në të vendosën flamurin bullgar.

“Ne si shtet kujdesemi për trashëgiminë tonë kulturore që përfshin monumentet dhe të gjitha memorialet e tjera. Nuk do të doja të komentoja pse dhe kush u zgjua pse u vendos flamuri bullgar në këtë monument, por në një farë mënyre po bëhet një lloj provokimi që në momente kaq delikate nuk kemi vërtet nevojë për asnjërin nga dy vendet”. tha ministrja e kulturës.

Gjatë vizitës së saj ajo foli edhe për përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë dhe theksoi se nuk sheh asgjë të keqe në një akt të tillë.

“Me përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë, me tezat politike se po shkojmë drejt bullgarizimit, asimilimit... Ky është problemi i opozitës, sepse ata e dinë se çfarë do të thotë që do të kemi popull maqedonas në njërën anë dhe Bullgarët në Kushtetutë të cilët përfaqësohen me një përqindje të caktuar. Jam i sigurt se asnjë qytetar me mendim të lirë nuk ka asgjë kundër që bullgarët, malazezët, kroatët dhe të gjitha grupet e tjera më të vogla të përfshihen në Kushtetutë, sepse ajo bën një përkufizim shumë të qartë se ekziston një gjuhë, kulturë dhe identitet maqedonas, të përfaqësuar nga maqedonasit. populli në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe ka kulturë, identitet dhe gjuhë të grupeve të tjera të qytetarëve që harrojnë gjuhë të tjera përveç gjuhës maqedonase”, tha ajo.

Në lidhje me faktin nëse ka mazhorancë për ndryshimet në Kushtetutë dhe nëse po përgatitet “një lloj skenari me ryshfet, presion”, ministrja e Kulturës thotë se “ky nuk është një autoritet që sjell ligje për të mirën e shtetit. dhe për të gjithë ata që jetojnë në të, me shantazh, ryshfet apo kërcënime”.

Ajo beson se Bullgaria nuk ka kërkesa të reja nga vendi në rrugën drejt BE-së dhe thotë se nuk do të mund të flasë nëse dëshiron fshehurazi diçka.

“Bullgaria mund të dëshirojë fshehurazi çdo gjë që dëshiron dhe nëse do të realizohet, ne deri më tani kemi treguar se cilat ishin kërkesat më parë dhe cilat janë kërkesat sot. Përderisa LSDM është në pushtet, ata do të godasin murin, thotë ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska në "Verën e nxehtë politike", duke iu përgjigjur pyetjes nëse Bullgaria dëshiron fshehurazi që autorët tanë të mos shkruajnë për histori.

Video e ditës