Kostadinovska-Stojçevska: Nëse nuk ka fonde nga Struga, do të gjejmë një ekip ekspertësh për të hartuar ndërtimet pa leje

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska thotë se nëse Komuna e Strugës nuk ka objekte apo mjete, mund të ndihmohet me një ekip ekspertësh që do të hartojë ndërtimet pa leje.

Ne mund të ndihmojmë në Strugë, nëse nuk kanë objekte apo mjete. Ne do të gjejmë një ekip ekspertësh për të hartuar ndërtimet pa leje. Nëse nuk i përgjigjen huamarrjes së fundit nga Qeveria, ne kemi një mënyrë që të dërgojmë dikë që të bëjë hartën e objekteve të ndërtuara pa leje, tha Kostadinovska-Stojçevska në lajmet e Sitel.

Ai shtoi se heqja e kompetencave të komunës nuk është e thjeshtë, por është një nga opsionet nëse nuk respektohen kërkesat e Qeverisë.

Nëse dikush nuk vepron, ne do të formojmë ekipin tonë të ekspertëve, do të kërkojmë ndihmë nga jashtë nëse është e nevojshme dhe do të bëjmë gjithçka që të ruajmë statusin që kemi në UNESCO, thotë Kostadinovska-Stojçevska.

Sipas saj, nuk do të jetë fundi i botës nëse futemi në listën e trashëgimisë në rrezik, por do të thotë kontrolle dhe referime më të mëdha çdo vit në UNESCO.

Misioni i parë reaktiv i UNESCO-s erdhi në Zemajva në vitin 2017, kur u vërejt derogimi i tepruar i karakteristikave të rajonit të Ohrit. Ka shtatë vite që ka një vakum, kur plani i menaxhimit për rajonin e Ohrit nuk është zbatuar fare. Tani po i shohim pasojat e kësaj, thotë Kostadinovska-Stojçevska.

Në kuadër të kësaj, ai shtoi se Ligji për menaxhimin e rajonit të Ohrit është miratuar në vitin 2010, por nuk janë marrë masa deri në vitin 2017, gjë që e ka rrezikuar statusin e UNESCO-s.

Procesi për përmbushjen e rekomandimeve të UNESCO-s për mbrojtjen e rajonit të Ohrit është një proces që nuk mund të ndalet. Nuk mund të themi se jemi të kënaqur dhe të ndalemi me kaq. Ky proces do të vazhdojë edhe pas përmbushjes së 19 rekomandimeve, theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Ministri beson se i gjithë vendi duhet të përfshihet në procesin e ruajtjes së statusit të trashëgimisë së mbrojtur në UNESCO, sepse nuk është një proces që mund të bëhet nga një ministri, një bashki apo një agjenci.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës