Qendra e konservimit anuloi opinionin pozitiv për kullën në Karposh, Komuna është në lëvizje

Fotomontazh: Levicë – Karposh

Mendimi i konservatorit është anuluar dje, ndërsa sot vendimi i është dërguar Komunës së Karposhit dhe investitorëve. Nga Komuna e Karposhit nuk ka përgjigje se si të vazhdohet tutje. Vendimin e Konzervatorskit e kanë pritur dje dhe, siç mësojmë, do të marrin vendim pas shqyrtimit të raportit.

Qendra Konservatore Shkup dje anuloi opinionin pozitiv konservativ të lëshuar për zonën e mbrojtur pranë Spitalit Ushtarak ku do të ndërtohet objekti 17-katësh.

Komuna e Karposhit tashmë ka lëshuar një leje ndërtimi për këtë objekt, i cili ndër të tjera bazohet në mendimin e konservimit, i cili shkaktoi reagime dhe protesta nga banorët e Karposhit dhe organizatat e shoqërisë civile, të cilët pretenduan se ky mendim është i kundërligjshëm. Ndaj kanë dorëzuar peticion në Ministrinë e Kulturës me kërkesë për anulimin e saj, por deri vonë Ministria nuk është shpallur sepse është në pritje të raportit të grupit punues që ka mbikëqyrur nga aspekti formal-juridik mendimin e konservimit të lëshuar nga NU "Qendra e Konservimit".

Ministrja Bisera Kostadinovska-Stojçevska dje konfirmoi se vendimi nuk është nxjerrë sipas rregullave dhe kërkoi anulimin e tij.

Në raport thuhet se vendimi i nxjerrë nuk është në përputhje me dispozitat e Ligjit për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe ne po ia kthejmë atë organit të shkallës së parë nga e cila presim që sot të anulohet. Procedura nuk është vonuar, pasi një institucion tjetër kompetent është Administrata për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe janë thirrur drejtpërdrejt nga Inspektorati Administrativ Shtetëror për të kryer mbikëqyrjen në Konservator. Ata inspektorë për arsye të panjohura nuk kanë dalë në terren, kanë dalë vetëm dje. Çfarë ishte në domenin tonë, ne e përfunduam – tha ministri.

Anulohet mendimi konservator për objektin 17-katësh në Karposh, por nuk dihet nëse do të “anulohet” edhe leja e ndërtimit.

Qendra e Konservimit të Shkupit veproi sipas pritshmërive të ministrit. Nga atje sot janë përgjigjur pozitivisht në pyetjen e “Sloboden Pechat” se a është anuluar tashmë opinioni.

 Mendimi i konservatorit është anuluar më 21.2.2024 sepse nuk është në përputhje me Rregulloren për formën dhe përmbajtjen e formularit të mendimit të konservatorit dhe për formën dhe përmbajtjen e formularit të kërkesës për dhënien e mendimit të konservatorit ( “Gazeta Zyrtare e Republikës së Moldavisë” nr.109/ 16) – përgjigjen nga Qendra e Konservimit.

Nga aty theksuan se sot vendimi për anulimin e mendimit konservativ është dorëzuar në Komunën e Karposhit dhe tek investitorët Kompania për ndërtim, projektim, inxhinieri, tregti dhe shërbime ZSF-KOM DOOEL import-eksport Shkup dhe Shoqeria per ndertim tregti dhe sherbime DELTA 2015 CONSTRAKSHN.

Mirëpo, ashtu si ministrja Kostadinovska-Stojçevska, edhe Qendra Konservatore nuk ka pasur përgjigje në pyetjen nëse kjo do të thotë se do të anulohet leja e ndërtimit dhe do të ndalet ndërtimi apo do të pritet një mendim i ri konservues.

Procedurat e mëtutjeshme lidhur me lejen e ndërtimit nuk janë në kompetencë të Qendrës Konservatore NU - Shkup - thonë nga Qendra.

Nga Komuna e Karposhit nuk ka përgjigje se si të vazhdohet tutje. Vendimin e Konzervatorskit e kanë pritur dje dhe, siç mësojmë, do të marrin vendim pas shqyrtimit të raportit.

Më të kënaqur nga zhvillimet e fundit janë karposanët, të cilët paralajmëruan protestë të re për sot, kësaj radhe para Ministrisë së Kulturës. Pas deklaratës së ministrit, organizatorët “I pavarur për Karposhin – për mbrojtjen e Karposhit” bënë të ditur se në vend të protestës do të festojnë fitoren e këmbënguljes.

 Ne ia dolëm, më në fund njoftoi Ministria e Kulturës, siç e prisnim, mendimi i konservatorit nuk vlen. Ne do të monitorojmë se çfarë do të ndodhë në terren dhe si do të vijojë procedura, duke ditur se me kë kemi të bëjmë, do të ndërmarrim veprimet e duhura që drejtësia të triumfojë përfundimisht. Në orën 15:XNUMX do të jemi para Ministrisë së Kulturës, por në vend të protestës do të festojmë fitoren e besimit dhe këmbënguljes me të gjithë ata që na kanë përkrahur – njoftojnë nga “Nezavisni za Karposh”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës