Konsumonte vetëm barishte dhe verë orizi: Sa vite jetoi herbalisti më jetëgjatë?

Foto: Printscreen - Wikipedia

Lee Ching-Yen ai lindi në vitin 1677 dhe vdiq më 6 maj 1933, që do të thotë se jetoi 256 vjet. Ai ishte një herbalist, mësues i arteve marciale dhe këshilltar taktik.

Ching-Yen pretendoi se kishte lindur në 1736, por ata ende ekzistojnë të dhëna të dokumentuara të cilat vërtetojnë se ai ka lindur në vitin 1677 dhe ka jetuar 256 vjet. Nëse pohimi i tij do të ishte gjithashtu i vërtetë, atëherë ai do të kishte qenë 197 vjeç kur vdiq, kështu që në të dyja rastet ai jetoi jetën më të gjatë njerëzore në historinë e njerëzimit, i ndjekur nga gruaja franceze. Xheni Calment i cili jetoi 122 vjet e 164 ditë.

Ching-Yen ka lindur në qytetin Ki Jiang Xian në provincën Sichuan të Kinës. Në vitin 1930, profesori Wu Chung-chie i Universitetit Chengu zbuloi dokumente qeveritare që datojnë nga viti 1827, duke uruar Li Ching-yen për ditëlindjen e tij të 150-të. Më pas ai gjeti edhe dokumente që e uronin për ditëlindjen e tij të 200-të në 1877. Bashkëfshatarët e tij thonë se ai ka mbledhur barishte nëpër male që në moshën dhjetëvjeçare dhe ka mësuar metoda dhe teknika për një jetë të gjatë.

Ai jetonte në një dietë të veçantë, duke konsumuar vetëm barishte dhe verë orizi. Kështu ai i mbijetoi 40 viteve të para të jetës së tij dhe në 1749 kur ishte 71 vjeç u transferua në Cai Xian për t'u bashkuar me ushtrinë kineze si mësues i arteve marciale dhe këshilltar taktik.

Disa thonë se ai ka vdekur për shkaqe natyrale, të tjerë dyshojnë sepse ata pretendojnë se para se të vdiste ai u tha atyre:

"Kam bërë gjithçka, nuk kam asgjë tjetër për të bërë në këtë botë, tani po shkoj në shtëpi"

Për një periudhë mjaft të gjatë të jetës së tij, Li shiti barishte dhe fruta pylli së bashku me herbalistë të tjerë kinezë, ai u martua 256 herë në 23 vitet e tij dhe jetoi mbi të gjitha gratë e tij. Pas vdekjes së tij, gjenerali Yang Sen hulumtoi gjithë jetën e tij dhe bazuar në hulumtimin, shkroi një raport për të i cili më pas u botua.

Pas vdekjes së tij, ai shkroi një raport të quajtur "Dokumenti i vërtetë i një burri 250-vjeçar por të lumtur", ku e përshkruan atë si një njeri me shikim të mirë, një hap të shpejtë, dy metra i gjatë, një çehre e kuqërremtë dhe shumë i gjatë. thonjtë.

Revista Koha në vitin 1930 shkroi një tekst me titull "Breshkë-Pëllumb-Qen" në të cilën ai rrëfen jetën e Li Ching-Yen duke përfshirë përgjigjen e tij për sekretin e jetës së gjatë:

"Ki një mendje të qetë, ulu si një breshkë, ec me gëzim si një pëllumb dhe fle si një qen."

Video e ditës