Konferenca CIVIL: Maqedonia në BE, sfidat dhe perspektivat

Anna Chupeska në Konferencën Civile/Foto: CIVIL

Disa profesorë dhe ekspertë debatuan në konferencën e organizuar nga CIVIL "#MKvoEU: Sfidat dhe perspektivat".

Profesoresha Ana Cupesca foli për aspektet e ndryshimeve kushtetuese që duhet të shkrijnë procesin e integrimit europian.

“Është më e dëshirueshme që të shkrihen negociatat me BE-në dhe që kjo të ndodhë duhet të miratohen ndryshimet kushtetuese, e dimë të gjithë. Si mund ta hapim kapitullin 23 dhe t'i përfundojmë ato, në drejtim të negocimit të themeleve me BE-në”, tha profesoresha Ana Chupeska në konferencën “#MKvoEU: Sfidat dhe Perspektivat” organizuar nga Civil.

Ajo shtoi se grupi i Fondacioneve përmban të gjitha gjërat që nevojiten për të drejtat e pjesëtarëve të komuniteteve, të lidhura me kriteret e Kopenhagës, të cilat shprehen qartë në kornizën e negociatave.

“Ju duhet të ndiqni udhëzimet e përcaktuara qartë, të adresuara shtesë në lidhje me të drejtat dhe liritë e njeriut nga korniza e negociatave, dhe këtu një detaj është shumë i rëndësishëm prej tij, ai është plani i veprimit për pakicën kombëtare, pra për të drejtat e anëtarë të qytetarëve që u përkasin komuniteteve të ndryshme, tashmë është përgatitur me ekspertizën tonë ndërkombëtare dhe bazohet në parimet bazë, rekomandimet që përmban konventa kuadër nga komiteti këshillues i konventës kornizë për të drejtat e pakicave në Këshillin e Evropa nga rekomandimet e dërguara nga ECRI si dhe raportet e progresit, pra janë tre dokumentet përkatëse, referenca mbi bazën e të cilave është hartuar ky plan veprimi”, tha Cupesca.

Profesori shtoi se duhet të zbatohen edhe të gjitha dokumentet strategjike kombëtare që kanë të bëjnë me barazinë, të drejtat dhe liritë e njeriut në aspektin e integrimit, zbatimin e strategjisë për ndërkulturalizëm, për romët, antidiskriminimin etj.

Çupesca shtoi se është një minimum themelor që duhet bërë, por shprehu shqetësimin se subjektet politike do të neglizhojnë këto gjëra thelbësore që na presin, pasi ka problem me miratimin e amendamenteve kushtetuese.

Në konferencë, profesor Sefer Tahiri iu referua transmetimit publik, i cili tha se nuk është i balancuar, por është më shumë në shërbim të opozitës.

“Ne kemi një shërbim transmetues publik, i cili fatkeqësisht nuk është i balancuar dhe si model që them është paradoksal, unik, është vënë ndër të tjera në shërbim të opozitës dhe mendoj se duhet të balancohet. shërbimi publik”, tha profesori Sefer Tahiri në konferencën “#MKvoEU: Sfidat dhe perspektivat” organizuar nga Civil.

Ai shtoi se publikimi i rezultateve të anketës IPIS tregon gjendjen e shërbimit publik.

“Pra, kemi përgjigje nga shërbimi publik në të cilat drejtori thotë se anketa është bërë nga dy institucione kërkimore. Nga ata që janë thirrur, del Petar Arsovski, i cili thotë se nuk kam qenë i përfshirë në përgatitjen e sondazhit”, tha Tahiri.

Profesori shtoi se shërbimi publik nuk është në gjendje as të thotë se si kanë arritur rezultatet e anketës.

Profesorja Katerina Kolozova iu referua arsimit, ekonomisë dhe inovacioneve teknologjike që duhet të sjellin përparim në vend.

“Klasteri 3 me titull “Rritja gjithëpërfshirëse” ndikon në ekonomi dhe me atë klaster BE-ja po na thotë se kërkon një lidhje imanente të arsimit me industrinë, pra arsimin e lartë, kërkon universitetet kërkimore, lidhjen e tyre të drejtpërdrejtë me ekonominë dhe ekonominë. rritje”, tha profesoresha Katerina Kolozova në konferencën “#MKvoEU: Sfidat dhe perspektivat” organizuar nga Civil.

Ajo shtoi se presidenti i Komisionit Evropian tha gjithashtu se avantazhi i saj gjeostrategjik është një ekonomi e bazuar në inovacione teknologjike, shkencore dhe të tjera, në aspektin e progresit për një garë me Kinën dhe Shtetet e Bashkuara.

“Nëse jeni konkurrues ekonomikisht, sepse keni një teknologji me të cilën askush nuk mund të konkurrojë, ju bëheni konkurrues planetar, kështu kërkon Evropa e ripërcaktuar që ne në Ballkanin Perëndimor të ripërcaktojmë veten dhe fondin që ndau për të gjithë ne në nëntor 2020. përmes IPARD 3 është të riorganizojmë veten në këtë rrugë të zhvillimit dhe sipas këtij koncepti të zhvillimit”, tha Kolozova.

Profesori shtoi se askush në rajon ende nuk po e bën këtë, por çdo qeveri e ardhshme duhet të zhvillojë politika në këtë drejtim.

Aleksandar Novakovski, i cili kryesoi grupin punues për reforma në legjislacionin zgjedhor në konferencën "#MKvoEU: Sfidat dhe perspektivat", mendon se shteti duhet të krijojë kushte për zgjedhje të drejta dhe demokratike dhe këtë askush nuk mund ta mohojë.

“Shteti krijoi kushtet për zgjedhje të ndershme dhe demokratike, kjo është e padiskutueshme dhe askush nuk mund ta mohojë që, ndoshta si asnjëherë më parë, ne shohim që të gjithë mund të shprehin fushatat e tyre dhe mendimet e tyre dhe pikëpamjet e tyre dhe kush dërgon më shumë TV dhe media, kështu që ka. nuk ka kufizime në shprehjen e qëndrimeve”, tha Aleksandar Novakovski dhe shtoi se zgjedhjet do të jenë demokratike, por shtoi se është e mundur që pjesëmarrja në zgjedhje të jetë e ulët.

Në lidhje me heshtjen zgjedhore të martën, një ditë para zgjedhjeve presidenciale, e cila do të vlejë vetëm për to, por jo edhe për zgjedhjet parlamentare, Novakovski tha se është mjegullnajë.

“Të gjitha vendet po luftojnë për regjistrimin e popullsisë, për të rritur censusin për hir të legjitimitetit të procesit zgjedhor dhe të organeve që zgjidhen. Fatkeqësisht, nuk kemi arritur në fazën që votimi të bëhet me postë, të paktën si hap i parë nëse nuk jemi gati për votim elektronik, por askush nuk e ka hapur dhe për këtë e shohim nga diaspora sa e ulët. Pjesëmarrja është dhe sa janë të regjistruar, tha Novakovski.

Koordinatori Nacional për Ballkanin e Hapur dhe nismat rajonale, Marjan Zabrchanec, theksoi se Ballkani i Hapur dhe Procesi i Berlinit janë plotësues dhe përgatitin vendet për anëtarësim në BE.

“Ballkani i hapur dhe procesi i Berlinit, duhet të theksoj se janë komplementare me njëri-tjetrin, mbi të gjitha sipas synimeve të tyre, madje kanë projekte të ngjashme. Një projekt filloi në një nismë, u mor në një tjetër dhe u krye deri në fund dhe anasjelltas, u nxorën përvoja dhe ato dy nisma plotësuan njëra-tjetrën dhe më e rëndësishmja ndoshta është se në një dhe në tre vendet e tjera janë identike. “, tha Zabrchanec.

Koordinatori kombëtar i Ballkanit të Hapur Marjan Zabrchanec në konferencën Civile/Foto: CIVIL

Ai shtoi se është e njëjta Maqedoni, e njëjta Serbi dhe e njëjta Shqipëri që marrin pjesë si në Ballkanin e Hapur ashtu edhe në Procesin e Berlinit dhe për këtë arsye hedh poshtë spekulimet dashakeqe se Ballkani i Hapur duhet të ishte një alternativë ndaj Procesit të Berlinit ose një alternativë ndaj BE-së.

“Të dyja nismat po e përgatisin vendin dhe rajonin për anëtarësim në BE. Nëse Berlinski na solli bashkëpunim mes të rinjve përmes RYCO, Open Balkans na solli korsi të gjelbra në pikat kufitare, në mënyrë që transportuesit të kalojnë më shpejt dhe biznesi të shkojë më mirë në të tre vendet. Nëse Berlinski na solli roaming më të lirë, Open Balkans na solli mbledhjen e tarifave elektronike pa kontakt për një qarkullim më të shpejtë të automjeteve. “Nëse Berlinski solli njohjen e diplomave dhe kualifikimeve, Open Balkans solli realizimin e lejeve të punës si kusht për lëvizshmëri më të madhe në tregun e punës”, theksoi Zabrçanec.

Ai shtoi se nuk mund të ketë shumë liri dhe shumë bashkëpunim rajonal, por braktisja e nismave rajonale nuk do të sjellë asgjë të re, përveç mureve të reja, padurimin, pasioneve dhe narrativave të nxehta nacionaliste, por edhe uljen e aktivitetit ekonomik mes shteteve.

Drejtori i CIVIL-it, Jabir Derala, foli për ndikimin rus në Maqedoni në politikë dhe media, e rrjedhimisht edhe te qytetarët.

“Oligarkët maqedonas kanë lidhje të ngushta me Rusinë, duke pasur parasysh ndikimin e tyre të rëndësishëm politik dhe pronësinë e shumicës së mediave kryesore të vendit, fushatat ruse të dezinformimit kanë akses të pandërprerë dhe të papenguar në diskursin publik maqedonas dhe kanë aftësinë për të formësuar opinionin publik, siç thuhet interesat e Kremlinit, sigurisht”, tha Jabir Derala nga Civil.

Ai shtoi se kundër vendit është zhvilluar edhe një luftë kibernetike dhe informative që nga fillimi i lëvizjes civile për demokratizim, duke filluar nga viti 2013.

“Nga viti 2013, kur pamë raunde zgjedhore olimpike në zgjedhjet lokale në Shkup, duke përfunduar me Revolucionin Shumëngjyrësh, të cilit i paraprinë bombat nga bisedat e përgjuara dhe projekti “E vërteta për Maqedoninë”, tha Derala.

Ai shtoi se duhet të ketë një demaskim të ndikimit të Rusisë në vend dhe se hartat se si Rusia ndikon në sektorin civil në vend duhet të hapen më drejtpërdrejt.

“Organizatat e shoqërisë civile pro-ruse shpesh përfshihen në aktivitete që minojnë politikat e orientuara nga perëndimi dhe përforcojnë pikëpamjet alternative për çështje të tilla si anëtarësimi në NATO dhe integrimi në BE. Meqenëse këto organizata civile janë shpesh përfituese të granteve perëndimore, aktivitetet e tyre thuhet se synojnë në mënyrë indirekte të kritikojnë politikat e qeverisë ose të mbulojnë pikëpamjet dhe qëndrimet e tyre nacionaliste me raportime të balancuara mbi narrativat anti-ruse, deri në atë që kemi parë kohët e fundit dhe ku atje. u bënë disa analiza të rëndësishme në vend – duke mohuar ndërhyrjen ruse në vend”, tha Derala.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës