Nga fundi i qershorit LSDM do të marrë president të ri, Kovaçevski dhe kryesia kanë dhënë dorëheqje

Bordi Ekzekutiv i LSDM-së Foto: LSDM

Edhe pse ende nuk ka filluar procedura e nominimit për postin udhëheqës, tashmë është e qartë se do të ketë më shumë kandidatë për kryetar partie, si Slavjanka Petrovska, Stefan Bogoev, Jovan Despotovski dhe nuk ka mundësi që Venko Filipçe, Petre Shilegov. përfshihu edhe...

Gara për kryetar të ri të LSDM-së fillon pasi Dimitar Kovaçevski dorëzoi dorëheqjen para anëtarëve të Bordit Ekzekutiv, pas disfatës katastrofike në zgjedhjet parlamentare. Organi partiak konstatoi se zgjedhjet e drejtpërdrejta brendapartiake për liderin e ri të LSDM-së duhet të mbahen në qershor. Zgjedhjet për presidentin e ri me gjasë do të mbahen në fund të qershorit. Jozyrtarisht, debati kryesor në Bordin Ekzekutiv, i cili zgjati gati gjashtë orë, ishte nëse partia duhet të kthejë parimin e vjetër të zgjedhjes së presidentit, pra në vend të zgjedhjeve të drejtpërdrejta, kongresi të zgjedhë liderin. Megjithatë, qëndrimi që kryetari i partisë zgjedh anëtarësimin u bë më i vështirë.

Edhe pse procedura e nominimit për pozitën udhëheqëse ende nuk ka filluar, tashmë është e qartë se do të ketë më shumë kandidatë për kryetar partie, sepse disa prej tyre tashmë kanë shprehur ambicie, si Slavjanka Petrovska, Stefan Bogoev, Jovan Despotovski, etj. Po ashtu aludohet se në garë mund të hyjnë edhe Venko Filipçe, Petre Shilegov...

Përveç zgjedhjes së kryetarit të partisë, LSDM-ja pritet të mbajë edhe një kongres llogaridhënës, i cili sipas Statutit mbahet pas çdo zgjedhjeje. Në kongres, sipas pikave të propozuara të rendit të ditës, presidenti dhe kryesia e LSDM-së duhet të raportojnë për periudhën dhjetor 2021 deri në maj të vitit 2024, ndërsa Shtabi Qendror Zgjedhor duhet të japë raport edhe për zgjedhjet e dyfishta të këtij viti. Për këto pika është planifikuar diskutim i delegatëve të kongresit, pas së cilës do të shprehet besimi në organet e LSDM-së të zgjedhura nga kongresi.

- Presidenti Dimitar Kovaçevski në seancë konfirmoi dorëheqjen nga posti i kryetarit të LSDM-së dhe inicioi thirrjen e kongresit të përgjegjshëm. Sipas nenit 68b të Statutit dhe tërheqjes së kryetarit të partisë, Bordi Ekzekutiv ka konstatuar se kanë filluar të rrjedhin afatet statutore për organizimin e zgjedhjeve të reja të drejtpërdrejta brendapartiake për zgjedhjen e kryetarit të LSDM-së. Meqenëse Komisioni Qendror i Zgjedhjeve i zgjedhur, në përputhje me Statutin, ka ende mandat, e njëjta përbërje do të kryejë procedurën për zgjedhje të reja të menjëhershme brendapartiake për zgjedhjen e kryetarit të LSDM-së, njoftojnë nga partia.

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve në bazë të statutit të partisë duhet të propozojë rregullore me propozim për zbatimin e zgjedhjeve të drejtpërdrejta brendapartiake. Grupet e punës do të kryejnë regjistrimin aktiv të anëtarëve për votim në zgjedhjet e drejtpërdrejta të brendshme partiake si dhe për organizimin e një kongresi të përgjegjshëm.

- Anëtarët e Bordit Ekzekutiv, si dhe anëtarët e menaxhmentit të LSDM-së, nënkryetari, nënkryetarët, sekretari i përgjithshëm, sekretari organizativ, sekretari për bashkëpunim ndërkombëtar dhanë dorëheqje nga pozitat e tyre. Edhe anëtarët e Bordit Qendror janë thirrur që të ndjekin shembullin si akt moral i përgjegjësisë. Me tërheqjen e kryetarit të LSDM-së, të gjithë kryetarët e organizatave komunale dhe kryetari i organizatës së qytetit po japin dorëheqje, duke pasur parasysh se janë emëruar nga kryetari, të cilët do t'i kryejnë detyrat e tyre deri në zgjedhjen e të rinjve - njoftojnë nga partia. .

Kovaçevski, nga ana tjetër, zyrtarisht dorëheqjen e tij nga pozita udhëheqëse e ka paraqitur në fillim të mbledhjes së Bordit Ekzekutiv, të cilën e ka paralajmëruar mbrëmjen e 8 majit, pas disfatës zgjedhore. Menjëherë pas humbjes në zgjedhje dha dorëheqjen nënkryetari Fatmir Bitici dhe një ose dy ditë më vonë nënkryetari Pero Kostadinov. Më pas dorëheqje nga posti i nënkryetares ka dhënë edhe Sanja Lukarevska.
Kovaçevski e ka njoftuar opinionin për dorëheqjen e tij përmes një letre drejtuar mediave, me një adresë pothuajse identike që ka mbajtur mbrëmjen e 8 majit. Përgjegjësinë për disfatën katastrofike, si në ditën e zgjedhjeve, e ka vendosur në kryesinë, por edhe te të gjithë të emëruarit dhe të zgjedhurit e partisë nga niveli më i ulët e deri te ai më i lartë. Sipas Kovaçevskit, humbjen e meritojnë edhe ish-zyrtarët e partisë.

- LSDM-ja në zgjedhjet parlamentare dhe presidenciale pësoi një disfatë, e cila i dha një goditje të rëndë, jo vetëm nga qytetarët, por edhe nga simpatizantët, disa nga rryma, si dhe disa partiakë të organizuar në një tjetër politikë. entitet, dhe i stimuluar nga ish bartës të pozitave të larta partiake - ka shkruar Kovaçevski.

Ai ka kërkuar që të merren të gjitha vendimet e nevojshme për organizimin e kongresit të LSDM-së për analizimin e rezultateve zgjedhore dhe organizimin e zgjedhjeve brendapartiake, sipas Statutit të partisë. Disa zyrtarë partiakë vlerësojnë se nevojitet një rinovim i përgjithshëm i partisë, rindërtimi i saj, një kthim në rrënjët politike të demokracisë sociale.
LSDM-ja i përfundoi zgjedhjet parlamentare me 154.687 vota dhe vetëm 18 deputetë, që është rezultati më i dobët i zgjedhjeve qëkur ka ekzistuar si parti.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës